Simularea examenelor naţionale, între dezinteres şi rezultate foarte bune

Elevii claselor a VIII-a şi cei aflaţi în ultimul an al studiilor liceale susţin, începând cu 13 martie, simularea pentru examenele naţionale. Rezultatele urmează să fie afişate în data de 31 martie a.c., notele obţinute neavând influenţă asupra rezultatului examenelor din vară. În judeţul Dolj, peste 12.000 de elevi au trecut de prima probă a simulărilor, dintre care 4.641 de clasa a VIII-a, iar diferenţa, liceeni aflaţi în clasele a XI-a şi a XII-a.

0

Elevii doljeni au început seria simulării examenelor naţionale cu proba la Limba şi literatura română. Ca de fiecare dată, candidaţii care au tratat cu seriozitate aceste simulări vor obţine note bune, rezultatul celor care nu şi-au dat interesul fiind sub aşteptările cadrelor didactice. Din păcate, foarte mulţi elevi nu acordă importanţă acestor tipuri de evaluări, bazându-se pe ideea că pot recupera materia până vor susţine examenele din vară. Printre elevii participanţi la simularea de luni s-au aflat şi candidaţi care au încercat să copieze, aceştia fiind poftiţi afară din sala de examen.

„Subiectele au fost absolut obişnuite”

Potrivit profesorilor care deja au corectat lucrările la Limba şi literatura română, subiectele nu ar fi trebuit să-i pună în mare încurcătură pe elevi. „În urma corectării lucrărilor, am constatat că, în principiu, gradul de dificultate al subiectelor la Limba şi literatura română a fost unul mediu, nici foarte dificile, nici foarte uşoare. Subiectele au fost absolut obişnuite, dar a existat şi o dificultate oarecare pentru a se putea realiza o departajare. Drept urmare, rezultatele au o tonalitate mixtă. Sfatul meu, pentru toţi elevii care urmează să susţină evaluarea naţională în vară, este să trateze lucrurile cu seriozitate, să înveţe, să aibă încredere în ei, să încerce să-şi stăpânească emoţiile, gândindu-se că fiecare treaptă urcată îi va duce tot mai sus. Felicitări pentru rezultatete obţinute acum şi succesc pentru cele care vor urma”, a spus Mihaela Colţa, profesoară din Dolj.

Două sau trei ore pentru rezolvarea subiectelor

Potrivit unui ordin semnat de ministrul educaţiei, pe data de 14 martie a.c., elevii care fac parte din populaţia minoritară au avut simularea la limba maternă, umând ca pe 16 martie să aibă loc proba scrisă la matematică pentru simularea evaluării naţionale şi proba scrisă obligatorie a profilului pentru bacalaureat. Pe 17 martie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării, care va fi susţinută numai de elevii claselor a XII-a. Probele simulărilor încep la ora 09.00, dar accesul elevilor în sălile de clasă se va face doar până la ora 08.30. Din momentul în care primesc subiectele, candidaţii de clasa a VIII-a au la dispoziţie două ore pentru rezolvarea lor, iar elevii de liceu vor avea trei ore pentru redactarea lucrării scrise.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ