De menționat că, pe lângă obișnuita garnitură de pensionari, la dezbatereapublică a taxelor și impoxitelor pe anul viitor au luat parte și trei consilieri locali. Ceea ce crește practic cu 50 la sută cota de participare a aleșilor față de alți ani. PSD, PNL și UNPR și-au delegat practic câte un reprezentant la dezbatere, social-democratul chiar îndrăznind să ia cuvântul și să propună reducerea nivelului de impozitare a societăților comerciale.
Taxele și impozitele locale din Craiova rămân la același nivel ca anul acesta au asigurat, la unison, reprezentanții conducerii executive a primăriei Craiova, în frunte cu viceprimarul Mihai Genoiu. Cu două o singură excepție notabilă: taxa pe paragină, sau impozitul crescut cu 500 la sută pentru terenurile și clădirile considerate neîngrijite și declarate ca atare de comisia constituită în cadrul primăriei. „Legiuitorul a dat posibilitatea consiliului local să majoreze impozitul şi taxele locale pentru clădirile şi terenurile neîngrijite cu până la 500%. S-a prevăzut, pentru anul 2017, această majorare de 500%, pe criteriile care vor fi stabilite prin hotărâre de consiliu local. Ce înseamnă acest lucru? Se vor identifica terenurile şi clădirile de pe intravilanul municipiului Craiova, după aceea se va promova un proiect de hotărâre de consiliu prin includerea acelui teren sau acelei clădiri în categoria terenurilor sau clădirilor neîngrijite şi se va majora impozitul cu 500% Pe Telefonul Cetăţeanului au fost mai multe sesizări pentru terenuri neîngrijite, insalubre. Acum e momentul ca autoritatea să ia atitudine”, a afirmast șefa direcției de impozite și taxe, Elena Bonescu.

Genoiu: E impozit, nu ghilotină
Vicele Genoiu s-a grăbit să adauge că nu se pune problema unei acțiuni în forță a portăreilor primăriei asupra proprietarilor de imobile, municipalitatea având mai degrabă interesul să-i determine să-și pună la punct clădirile și terenurile decât să-i lase fără bani. „Noutatea pentru 2017 apare cu aceste terenuri şi clădiri neîngrijite, unde legiuitorul prevede apariţia acestei taxe, de până la 500 la sută. Se va începe cu clădirile cu risc ridicat, care pun în pericol viaţa cetăţenilor. Și aici circuitul va fi destul de lent, adică nimeni nu va primi o amendă peste noapte. Se va primi o notificare, se va lăsa un timp la dispoziţie pentru a rezolva problema. Nu este o chestie de ghilotină. Interesul este ca, uşor-uşor, aceste lucruri să dispară, pentru ca oraşul să arate cum trebuie”, a spus Mihail Genoiu.

Supra-taxă de parcat în Centru
Edilii vin și cu o taxă suplimentară, de un leu pe zi, pentru cei care vor să parcheze în buricul târgului, pe deasupra taxei pobișnuite de parcare anuale plătite de toți craiovenii. Asta după ce mai marii primăriei s-au dumirit că străzile din centru gem de mașini parcate alandala în timp ce prin parcarea subterană rcent inaugurată bate vântul. „Parcarea suplimentară este legată tot de funcţionalitatea parcării subterane şi de disconfortul care a fost sesizat de dumneavoastră, de cetăţeni, mai ales în serile de vară, când terasele din centru sunt pline, iar pe toată strada Al.I. Cuza, de la un capăt la altul, pe lângă parcările care sunt, se mai aşază încă două rânduri de maşini, iar parcarea subterană stă goală. Atunci, am zis să facem un regulament care va fi situat pe site. Am avut o discuţie cu departamentul juridic, care ne-a lămurit că întâi trebuie stabilit cuantumul taxei şi apoi regulamentul. Va fi acest regulament în dezbatere publică. S-a mers pe ideea că, cine vrea să stea la lojă, plăteşte, şi atunci în toată zona asta centrală se va constitui o taxă de parcare pentru toţi cei care îşi permit, care au bani, care vor să stea în faţă. Trebuie să disciplinăm oamenii, să stea în parcare, pentru că de aceea am făcut-o. Oricum, de când s-a răcit vremea, gradul de ocupare în parcarea subterană a început să crească şi este normal”, a mai mai spus vicele Genoiu. Ca modalitate de plată, edilii au în plan să introducă plata prin sms pentru locurile de parcare din Centru.

Parcare și baie cu cuponul de pensie?
Cu toate lamentările edilului, s-a descoperit chiar în timpul dezbaterii publice categorie de craioveni gata să ia cu asalt, nu numai parcarea subterană, ci și alte obiective inaugurate sau care își așteaptă inaugurarea. Atâta vreme cât e gratis. „Asta cu plata prin sms nu poate fi o modaliatte de plată pentru toată lumea. Ce ne facem cei care nu avem telefon mobil. Și chiar dacă avem, ce garanție să am eu, dintr-un sms, că s-a făcut plata și e totul în ordine. De ce pensionarii din municipiul Craiova nu au gratuitate la două ore de parcare în parcarea de la Teatrul Naţional? De ce pensionarii din municipiul Craiova nu au gratuitate, conform a ceea ce aţi trecut dumneavoastră în proiectul de hotărâre, la Craiova Water Park? La toate ştrandurile pe care le-am vizitat, pensionarii intră gratuit. La noi se pune o sumă de 50 de lei. Nu ştiu câţi din pensionari îşi vor permite să meargă să facă baie în ştrandul de la luncă”, a spus Marian Trifan, reprezentantul unei asociații a pensionarilor, prezent la dezbatere.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ