AEP a finalizat draft-ul ghidului de finanțare a campaniei electorale prezidențiale, documentul fiind postat în procedura de transparență decizională. „Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că a elaborat proiectul de hotărâre privind aprobarea Ghidului finanțării campaniei electorale la alegerile pentru Președintele României din anul 2025. Proiectul de hotărâre a Autorității Electorale Permanente a fost publicat la data de 14 martie 2025 și poate fi consultat la secțiunea Legislaţie electorală – Transparență decizională de pe site-ul Autorității sau accesând următorul link: https://ow.ly/ZVGE50VifQS Observaţiile şi propunerile privind proiectul de act normativ menţionat pot fi transmise la adresa de e-mail legislatie@roaep.ro”, au precizat reprezentanții AEP, într-o postare pe rețelele sociale.
Ghidul elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă stabilește regulile care vor guverna din punct de vedere financiar campania electorală, cu referire directă la mandatarii financiari, contribuții și donații primite în campanie și modul de angajare a cheltuielilor. Draft-ul stabilește și pragurile maxima admise pentru cheltuielile electorale din timpul campaniei electorale de anul acesta.
Astfel, documentul întocmit de AEP fixează nivelul maxim al pușculițelor electorale de partid la 20.000 de salarii minim brute pe cap de candidat, respectiv 81.000.000 de lei.
„Art. 7. – (1) Limita maximă a contribuțiilor pentru campania electorală este de
20.000 de salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare candidat la funcția de Președinte al României.
(2) Valoarea salariului de bază minim brut pe țară avută în vedere la determinarea limitei maxime a contribuțiilor pentru campania electorală este de 4.050 lei.
(3) Raportat la prevederile alin. (1) și (2), valoarea maximă a contribuțiilor pentru campania electorală desfășurată de un competitor electoral este de 81.000.000 lei.
(4) Cumulat, contribuțiile electorale depuse de un partid politic, o alianță politică sau o organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale și contribuțiile depuse de candidații propuși de către acestea nu pot depăși limita maximă prevăzută la alin. (3).
(5) Contribuțiile pentru campania electorală pot fi depuse în conturile bancare
notificate Autorității Electorale Permanente numai până la data încheierii campaniei electorale, respectiv până la data de 3 mai 2025, ora 07:00”, după cu arată draft-ul AEP.
La cele 20.000 de salarii minime brute se adaugă, în cazul celor mai norocoși candidaț, încă 10.000 de salarii. „În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin în condițiile prevăzute la art. 81 alin. (3) din Constituția României, republicată, limitele contribuțiilor electorale și ale cheltuielilor electorale se reduc la jumătate. (…) Cheltuielile electorale și documentele justificative aferente acestora trebuie să fie efectuate, respectiv întocmite, numai în perioada campaniei electorale aferente fiecărui tur de scrutin în parte”.
În cazul candidaților intrați în turul II, suma disponibilă pentru campania electorală ajunge astfel la 121,5 milioane de lei, adică ceva mai puțin de 25 de milioane de euro.