Ingrediente (pentru 4 porții):
- 250 g fasole boabe (albă sau pestriță)
- 1 ceapă mare (tocată mărunt)
- 1 morcov (tăiat rondele)
- 1 ardei gras roșu (tăiat cubulețe)
- 2 căței de usturoi (tocați mărunt)
- 400 g roșii în suc propriu (sau 3 roșii proaspete, tocate)
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriță de boia dulce
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 2 foi de dafin
- Sare și piper după gust
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt (tocat, pentru decor)
- 750 ml apă sau supă de legume
Mod de preparare:
- Pregătirea fasolei:
- Spălați fasolea și lăsați-o la înmuiat peste noapte în apă rece.
- A doua zi, scurgeți fasolea și puneți-o la fiert în apă proaspătă.
- După 10 minute, scurgeți apa și înlocuiți-o cu apă fierbinte nouă, apoi continuați fierberea până când fasolea devine moale (aproximativ 50-60 de minute).
- Prepararea bazei de legume:
- Într-o cratiță, încălziți uleiul și căliți ceapa până devine translucidă.
- Adăugați morcovul, ardeiul gras și usturoiul și gătiți timp de 5 minute, amestecând ocazional.
- Gătirea mâncării:
- Adăugați roșiile tocate și amestecați bine.
- Puneți fasolea fiartă și turnați 750 ml apă sau supă de legume.
- Adăugați boiaua, cimbrul, foile de dafin, sare și piper după gust.
- Lăsați să fiarbă la foc mic timp de 20-30 de minute, până când aromele se întrepătrund și sosul se îngroașă.
- Finalizarea și servirea:
- Opriți focul și presărați pătrunjel proaspăt tocat.
- Lăsați preparatul să se odihnească câteva minute înainte de servire.
- Se servește cald, alături de murături sau pâine proaspătă.
Sugestii:
- Dacă doriți o consistență mai cremoasă, pasați o parte din fasole înainte de a o adăuga în sos.
- Pentru un plus de aromă, puteți adăuga o linguriță de pastă de ardei iute.
Această mâncare de fasole de post este o rețetă simplă, dar extrem de gustoasă, perfectă pentru orice zi. Poftă bună!