Licitația pentru „Execuție lucrări de modernizare a DJ 641 tronsonul cuprins între limita județului Olt (km 15+000) – intersecția cu DN65 (km 43+313/43+338) – intersecția cu DN65C (km 59+426)” a demarat în primăvara acestui an, pe 8 martie, o dată cu publicarea anunțului de participare în sistemul electronic de achiziții publice. Asta după ce autoritățile județene semnaseră cu reprezentanții ADR-SV Oltenia contractul de finanțare, proiectul urmând a fi susținut din fonduri UE alocate prin programul Operațional Regional. Potrivit datelor publicate în SEAP, nu mai puțin de șase asocieri de firme au depus oferte pentru adjudecarea contractului pus la bătaie de consiliul județean, a cărui valoare estimată era de 242470313 lei.
Domarcons, câștigător contestat
După ce și-a petrecut cea mai mare parte a acestui an în licitație, proiectul se apropia de adjudecare. Comisia de evaluare a CJ Dolj a stabilit câștigătorul licitației și a comunicat rezultatul procedurii pe parcursul lunii octombrie. Procedura s-a blocat însă la acest moment, decizia reprezentanților CJ fiind atacată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Autoritățile județene urmează astfel să aștepte decizia CNSC, plus o eventuală nouă rundă de confruntări în instanță înainte de a putea anunța, oficial, câștigătorul și a putea ordona începerea lucrărilor. Potrivit documentului postat în sistemul electronic de achiziții publice, licitația pentru reabilitarea DJ 641 a fost adjudecată de asocierea de firme formată din DOMARCONS, CON METAL CF S.R.L., MITHRAS BUILD și ALPHA CONSTRUCT SISTEM S.A., valoarea ofertei câștigătoare fiind de 205.993.583,78 lei fără TVA. Decizia a fost contestată de societatea GENERAL TRUST ARGES S.R.L. din Pitești, în calitate de lider al asocierii GENERAL TRUST ARGES S.R.L. – OPR ASFALT – INTENS PREST – CONI – H.V.I.D. CONSULTING GROUP, asociere care, în evaluarea ofertelor, s-a plasat pe locul II.
Oamenii CJ, acuzați de lipsă de transparență
Vom vedea, în perioada următoare, ce vor decide cei de la CNSC cu privire la licitația organizată de CJ Dolj și dacă forul cu pricina va fi ultimul pe la care va trece dosarul achiziției, părțile interesate având la îndemână și opțiunea de a ataca deciziile comisiei de evaluare la instanțele obișnuite. În ceea ce privește contestația depusă de firma din Pitești, aceasta acuză, în esență, lipsa de transparență a procedurii, susținând că reprezentanții CJ Dolj le-au blocat accesul la dosarul achiziției, în temeiul unei străvezii declarații de confidențialitate depuse de firma câștigătoare. „În acest context contestatorul s-a prezentat la sediul autorității pentru accesul la dosarul achiziției publice, numai că autoritatea contractantă a refuzat prin întreaga comisie de evaluare accesul la dosar, motivând că ofertantul câştigător a declarat oferta confidențială și a prezentat o declarație de confidențialitate. Având în vedere faptul că din Declarația de confidențialitate prezentată nu rezultă că informaţiile declarate ca fiind confidenţiale au fost și probate de către ofertanții care le-au depus, contestatorul a solicitat să i se permită accesul la toate informațiile din cadrul ofertei care nu au fost probate ca fiind confidenţiale astfel, cum prevede art. 57 alin. 4 din Legea nr. 98/2016. În acest sens, a transmis adresa nr. 2067/22.10.2024 prin care a adus la cunoștință autorității faptul că legislația în materie conferă dreptul operatorilor economici de a declara confidențiale doar anumite informaţii/elemente din cadrul propunerii tehnice şi/sau financiare și/sau fundamentări/justificări de preţ/cost, drept care este condiționat însă de obligația ofertantului de a justifica caracterul confidenţial. (…). Nici după studierea acesteia nu a fost permis accesul la dosarul achiziției publice în ceea ce priveşte oferta câștigătoare, autoritatea contractantă punând la dispoziție pe suport electronic următoarele documente: Procese verbale nr. 1- 18 (format word) din care au fost eliminate integral informaţiile cu privire la evaluarea tehnică și financiară a ofertantului câştigător, cât și răspunsurile la solicitările de clarificări prezentate de acesta; Solicitările de clarificări adresate de autoritatea contractantă (format word); Documentele de calificare și documentele suport depuse în susținerea informaţiilor din DUAE (format pdf). Formulăm prezenta contestație prin care înțelegem să criticăm decizia autorității contractante prin care a fost declarată ca fiind admisibilă și câștigătoare oferta depusă de Asocierea DOMARCONS SRL -ALPHA CONstruct sistEM SRL, comunicată prin actele contestate, considerând că acestea sunt netemeinice şi nelegale (…)”, se arată în contestația depusă la CNSC.
Coproducție a CJ Dolj cu șase comune de pe traseu
Artera care face obiectul proiectului licitat de CJ Dolj este una dintre cele mai lungi și mai aglomerate din județ, de reabilitarea drumului urmând să beneficieze câteva zeci de mii de localnici din comunele aflate pe traseu. Merită menționat și că de la ultima lucrare de asfaltare de amploare pe această rută se vor împlini, în curând, patru decenii, suprafața de rulare fiind printre cele mai proaste din Dolj. „Drumul județean DJ641 este un drum de importanță majoră pentru infrastructura de transport județeană și regională, deoarece, pe de o parte, se intersectează cu drumurile județene din nord-estul județului Dolj, cum ar fi DJ 652, DJ 643F si DJ 641A, iar pe de altă parte, asigură accesul la drumul european E70 (DN 6), traversând drumul național european DN65 (E574), DN 65C si DN 6B (fost DJ605). De altfel, drumul județean DJ641 face legătura între zona de nord-est a județului Dolj cu județul Olt, asigurând fluidizarea traficului și scăderea timpului de călătorie, în condiții de siguranță, între localitățile de pe tronsonul modernizat. Întrucât DJ 641 se intersectează cu viitorul drum expres Craiova – Pitești, ocolind în același timp locația viitorului spital regional, modernizarea DJ 641 poate ajuta la creșterea accesibilității și fluidizării traficului, în acest context creându-se alternativa pentru rutele de tranzit din direcția Nord, Nord-Vest, Nord-Est. În același timp, drumul reabilitat și modernizat face legătura la Axa prioritară de transport 7 – Ramura sudică Lugoj – Drobeta – Turnu Severin – Craiova – Calafat, care unește zona nord-vestică a Europei cu România. Natura lucrărilor care trebuie achiziționate: Lucrări de modernizare drum județean DJ641, respectiv: – Lucrări de drum ce includ: acostamente, colectarea şi evacuarea apelor, drumuri laterale, trotuare, accese la proprietăți, piste de bicicliști, treceri de pietoni, stații de autobuz, parcări/zone de refugiu, siguranța circulației, terasamente; – Lucrări podețe – Lucrări poduri”, se arată în documentația de atribuire. Proiectul se va realiza în parteneriat cu comunele Teslui, Dragotești, Robănești, Pielești, Ghercești și Mischii, aflate pe traseul drumului, lucrările fiind programate să dureze, potrivit caietului de sarcini întocmit de CJ Dolj, 30 de luni.