Din ciclul: Sus inima, măcar cât inflația, români!
Primăria Craiova are planuri mărețe pentru 2025, mai ales la capitolul impozite și taxe

Taxele și impozitele percepute de Primăria Craiova cresc cu o cotă generală de 10 la sută, în ton cu inflația pe anul trecut, dar asta e cea din urmă grijă a noastră. Asta pentru că marea lovitură vine la capitolul impozite pe clădiri și terenuri, unde cota de impozitare rămâne la fel, dar valoarea impozabilă la care se aplică urcă la cer, după cum dau în bobi notarii patriei.

0

Primăria Craiova a dat publicității proiectul de hotărâre privind taxele și impozitele locale pe anul următor. Până să ajungă la votul consilierilor locali, probabil consilierii din lotul nou, cei aleși la scrutinul din iunie, documentul este postat în dezbatere publică pe site-ul municipalității, contribuabilii având răgaz până pe 25 octombrie să-și dea cu părerea. Trebuie spus, din capul localului, că majoritatea taxelor și impozitelor percepute de edili  cresc cu o medie generală de 10,4 la sută, corespunzătoare indicelui de inflație pe 2024. Altfel, s-ar duce pe râpă predictibilitatea și ar scădea încrederea cetățenilor și al mediului de afaceri, după cum ne informează angajații primăriei, în raportul anexat proiectului de hotărâre. „Pentru crearea unei politici fiscale predictibile și creșterea încrederii cetățenilor și a mediului de afaceri, aspecte ce impun autorității deliberative locale adoptarea în cursul anului curent, cu aplicabilitate în anul fiscal următor, a impozitelor și taxelor locale, este necesar ca în anul 2025 nivelul impozitelor și taxelor locale care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei, precum și limitele amenzilor contravenționale, să fie indexate cu rata inflației de 10,4%, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației”, se arată în raport. 

Revelion „Caritas”: Pe 31 decembrie ne culcăm săraci și ne trezim de cinci ori mai bogați

Documentația elaborată de edili arată totuși că această cotă de majorare de 10,4 la sută nu se aplică și impozitului pe clădiri. În alte condiții, ar fi o veste bună, dar realitatea e că edilii au ambiții mult mai mari la acest capitol decât o amărâtă de majorare de 10 la sută. Valoarea acestor impozite va exploda anul viitor, grație unei noi modalități de calcul al valorii impozabile a clădirilor. „Indexarea cu rata inflației de 10,4% nu este aplicabilă în cazul clădirilor pentru determinarea valorii acestora și a terenului ocupat. Pentru anul 2025, în vederea stabilirii impozitului/taxei pe clădiri, se vor utiliza valorile cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, în vigoare în anul 2024. Pentru municipiul Craiova, valorile sunt cuprinse în Studiul de piață privind valorile minime ale proprietăților imobiliare din județele Dolj, Gorj, Olt și Mehedinți, valabile începând cu anul 2024, administrat de Camera Notarilor Publici Craiova”, se arată în raport. Ce înseamnă asta din punct de vedere practic? Valoarea la care se aplică impozitele locale, a căror cotă rămâne fixă, crește de vreo patru-cinci ori. Astfel, pentru un apartament din zona A, spre exemplu, valoarea impozabilă crește de la anul de la 1.351 de lei pe metru pătrat la 5.975 de lei pe metru pătrat. În cazurile prezentate cu titlu de exemplu de edili, pentru apartamente din această zonă impozitul ar crește de la 163 la 255 de lei pentru un apartament de 56 de metri pătrați cu două camere și de la 327 la 484 de lei pentru un apartament de 3 camere, de 112 metri pătrați.

Exploatațiile agricole, exploatate în continuare

În linii mari, vorbim de creșteri între 10 și 125 la sută ale valorii impozitului, atât la locuințe cât și la spații comerciale. Evident că, odată cu schimbarea algoritmului de calcul al valorii impozabile, edilii se pot trezi, în unele cazuri, cu valori impozabile mai mici. Stați liniștiți, în acest caz vor aplica impozitele la valoarea mai mare. „Atât în cazul clădirilor rezidențiale, cât și al celor nerezidențiale, în situația în care valorile impozabile determinate conform noului algoritm de calcul vor fi mai mici decât valorile impozabile determinate conform prevederilor art. 457 din Codul fiscal în vigoare la 31.12.2022, respectiv valorile înregistrate în baza de date a organului fiscal local la data de 31.12.2022, cotele de impozitare aprobate pentru anul 2025 se vor aplica asupra valorii impozabile în vigoare la 31.12.2022”, se arată în raportul întocmit de angajații primăriei. Așa se face că, în puținele cazuri în care valoarea impozabilă scade, impozitele nu scad proporțional. Este cazul spre exemplu al spațiilor agricole din zona C, evaluate de notari la valori cu mult sub cel din evidențele primăriei. În acest caz, impozitul se aplică la valoarea mai mare, rezultând un impozit de cinci cifre, nu de trei cifre, cum ar fi dacă s-a raporta la valoarea notarială. Cel mai probabil, aici se încadrează vilele edificate de-a lungul timpului sub titlul de exploatație agricolă în zonele de periferie, a căror supra-impozitare din ultimii ani a stârnit mari controverse. Tot la capitolul clădiri, s-a umblat și la gradele de scutire la impozit, în funcție de vechimea imobilelor. Anterior, contribuabilii puteau beneficia de o scutire de până la 50 la sută din valoarea impozitului, în funcție de vechimea clădirilor. Această cotă de reducere mai e valabilă, de la 1 ianuarie, numai în cazul caselor de locuit construite mai înainte de 1977. În cazul apartamentelor, reducerea este de 10 sau 15 la sută din valoarea impozitelor, după cum sunt edificate după sau înainte de anul cu pricina.

Mica taxă de electrificare, în parcare

Creșteri avem și la taxele de parcare, începând cu taxa de parcare curentă pe raza municipiului Craiova, care crește de la 100 la 110 lei pe an pentru vehiculele obișnuite și de la 42 la 46 de lei pe an pentru vehiculele electrice și cele hibrid. Taxa pentru parcarea cu plata prin SMS rămâne la 2 lei pe oră. Cresc în schimb tarifele pentru parcările de reședință. Cel puțin scriptic, având în vedere că acestea nu sunt aplicate încă. De menționat că e vorba despre o valoare minimală stabilită de edili, valoarea reală pentru adjudecarea locurilor de parcare de reședință urmând a fi stabilită, la momentul respectiv, prin licitație. Până atunci, edilii cresc, în gol, tarifele pentru cele trei zone: de la sume cuprinse între 127 și 191 de lei pe an, la tarife între 140 și 211 lei pe an. Schimbări majore sunt pregătire și pentru parcarea subterană de la Teatrul Național „Marin Sorescu”. Aici, tariful minim crește de la 1 la 2 lei pe ora de staționare, fără diferențiere în funcție de durata șederii. Edilii introduc în plus și bilete de 3 zile și o săptămână de staționare „nelimitată”, la prețul de 125, respectiv 280 de lei. Mai există și tarife lunare de 200 de lei sau 180 de lei, după cum optezi să parchezi: ziua în timpul săptămânii sau noaptea și în weekend. La acest capitol, rămâne în dubiu între orele 17:00 și 19:00 în timpul săptămânii, deoarece perioada abonaților „de zi” se termină la 19:00, iar cea a chiriașilor nocturni începe la 17:00, deci, teoretic, e posibil să ne trezim cu concurență doi pe loc, ca în timpurile bune ale facultăților de stat. În fine, al treilea tip de abonament „nelimitat”, cel care îți permite să parchezi în subterană zi/noapte, fără diferență de zi sau oră, se scumpește de la 1.000 de lei la 1.150 de lei pe lună. Edilii reușesc să introducă în cele din urmă și o brumă de logică în privința vehiculelor electrice lăsate la încărcat în parcarea subterană, stabilind o taxă de 1,5 lei pe „unitate” pentru încărcarea vehiculelor electrice. „Unitatea” la care se face referire și la care se raportează prețul este kilowattul, cu toate că edilii insistă să precizeze că ei nu vând curent, ci doar asigură un serviciu posesorilor de mașini.

Fotbalul și scăldatul se scumpesc

Dacă în privința procentelor de majorare, cele mai înalte cote sunt atinse la impozitul pe clădiri, recordul în termeni nominali îl regăsim la taxele de închiriere percepute de primărie pentru arenele pe care le administrează. Cel mai mare salt este înregistrat la stadionul de fotbal, unde taxa de închiriere pentru meciuri de liga I și liga a II-a, meciuri ale echipei naționale și meciuri din preliminariile cupelor europene, crește de la 59.957 lei la 90.000 de lei pe eveniment. De menționat că edilii au prevăzut, de vreun deceniu, și o „taxă pentru evenimente fotbalistice: meciuri UEFA Champions League (inclusiv antrenamente oficiale); meciuri UEFA Europa League (inclusiv antrenamente oficiale); meciuri UEFA Conference League (inclusiv antrenamente oficiale)”. Aceasta va crește în 2025 de la 148.000 la 193.000 de lei pe eveniment, deși efectiv, la fel ca în cazul taxei de parcare, aceasta n-a fost folosită niciodată. Creșteri de taxe se înregistrează și la stadionul de atletism, unde taxa maximă, cea pentru competiții internaționale, crește de la 11.960 de lei la 13.204 lei pe zi. Și vizitele la Waterpark vor deveni mai scumpe în 2025. Taxa orară inițială crește de la 23 la 25 de lei, iar cea de depășire de la 6 la 7 lei pe oră. Abonamentul lunar crește de la 300 la 331 de lei vara și de la 400 la 442 de lei iarna, iar abonamentul cu acces nelimitat la bazin timp de 180 de zile crește de la 1.500 la 1.656 lei.

Facebook Comments