Licitație deschisă, dar conștiincios împachetată
Primăria Craiova ia calculatoare și laptopuri de peste 20 de milioane de lei

Edilii craioveni investesc în domeniul IT aruncând pe piață unul dintre cele mai mari contracte din acest domeniu din istoria administrației din Bănie. Achiziția face parte din planul de înzestrare cu echipamente electronice ale unităților școlare din Craiova, proiectul fiind finanțat prin PNRR. Într-o premieră istorică, ambalajul produselor electronice contează cât garanția extinsă sau capacitatea de stocare.

0

Primăria Craiova a demarat recent licitația pentru „achiziție echipamente IT pentru laboratoare de informatică din unități de învățământ primar, gimnazial, liceal. INVESTIȚIE I9: Lot 1- Table interactive + suport, Sisteme de tip desktop cu monitor, Sisteme de tip all-in-one, Laptop/Lot 2- Multifuncționale, Scaner Documente Portabil /Lot 3- Sisteme Sunet, Camere Video Conferință, Hard Disk Portabil”, termenul de depunere a ofertelor fiind stabilit pentru a treia decadă a lunii octombrie. Potrivit documentației postate de edili în sistemul electronic de achiziții publice, „în vederea îmbunătățirii infrastructurii educaționale din municipiul Craiova și creșterii calității mediilor de învățare, se achiziționează echipamente IT în cadrul proiectului «Creşterea capacităţii de rezilienţă a sistemului educaţional din municipiul Craiova – CRAIOVA EDUCATĂ»”, proiect finanțat prin PNRR.

52 de grădinițe, școli și licee vor beneficia de proiect

Potrivit datelor publicate de reprezentanții Primăriei Craiova, de investiția respectivă ar urma să beneficieze câteva mii de profesori și câteva zeci de mii de elevi din Craiova, peste 50 de unități de învățământ, de la grădinițe la licee, urmând să aibă parte de echipamente IT noi, de ultimă generație. „Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea infrastructurii educaționale din municipiul Craiova în vederea asigurării accesului a 34.686 elevi și a 2.558 cadre didactice la un proces de educație de calitate, modern și adaptat din punct de vedere tehnologic.  Prin atingerea acestui obiectiv general, proiectul va contribui la asigurarea în bune condiții a activităților educaționale, la îmbunătățirea infrastructurii și resurselor tehnologice necesare pentru unitățile de învățământ preuniversitar și la dotarea cu mobilierul necesar a laboratoarelor, cabinetelor și sălilor de clasă din unitățile de învățământ preuniversitar din municipiul Craiova pentru îndeplinirea standardelor de calitate. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: Obiectivul specific 1: Creșterea calității mediilor de învățare din 52 unități de învățământ din municipiul Craiova prin dotarea acestora cu mobilier și echipamente didactice corespunzătoare standardului de calitate. Obiectivul specific 2: Modernizarea infrastructurii educaționale digitale prin asigurarea de echipamente și resurse tehnologice noi pentru echiparea digitală a spațiilor de învățământ din 19 grădinițe, 11 școli gimnaziale și 22 licee din municipiul Craiova”, se arată în documentație.

Cartonul reciclabil, zece la sută din punctaj la cumpărarea de laptopuri

Potrivit caietului de sarcini al achiziției, mii de echipamente vor face obiectul contractului scos pe piață de municipalitatea craioveană. Astfel, lotul I, cel mai consistent și mai costisitor, în valoare de aproximativ 15 milioane de lei, are în vedere achiziția a 721 table interactive cu suport, 130 de sisteme desktop cu monitor, 260 de sisteme allinone și 779 de laptopuri. Lotul II ar urma să aducă în patrimoniul școlilor din oraș  922 de multifuncționale și 722 de scanere de documente portabile, la o valoare estimată de aproximativ 5 milioane de euro, iar lotul III va livra 667 sisteme de sunet, 610 camere de videoconferință și 120 de hard disk-uri portabile, la un cost estimat de 1 milion de lei. Valoarea estimată totală a contractului este de 20.999.101 lei. Un aspect inedit al achiziției îl reprezintă criteriile de atribuire. Astfel, prețul oferit reprezintă doar 40 la sută din punctaj, restul procentelor fiind distribuite în funcție de garanția extinsă, capacitatea de memorie RAM, capacitatea de stocare SSD sau diagonala dispozitivelor electronice ofertate. Cireașa de pe tort o reprezintă ambalajul folosit de furnizor, 10 la sută din punctaj fiind obținute numai în cazul folosirii unui ambalaj primar reciclat. „Autoritatea contractantă urmăreşte utilizarea de ambalaje care să fie în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului, respectiv ambalaje primare cum sunt definite în Directiva 94/62/CE, modificată prin Directiva 2004/12/CE. În cazul în care sunt utilizate cutii din carton, acestea trebuie să fie compuse din cel puțin 50% material reciclat. În cazul în care sunt utilizate pungi sau folii din plastic pentru ambalarea finală, acestea trebuie să fie compuse din cel puțin 50% material reciclat sau trebuie să fie biodegradabile sau compostabile, în conformitate cu definițiile prevăzute în EN 13432”, se arată în caietul de sarcini.

Facebook Comments