Olt: Aproape 2000 de copii de la ansambluri folclorice, așteptați la Concursul Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc“

0

Evenimentul, ajuns la a XXIV-a ediţie, va avea loc în municipiul Slatina, în perioada 3-7 iulie, iar la acesta vor participa ansambluri folclorice de copii din judeţele Olt, Călăraşi, Timiş, Suceava, Botoşani, Constanţa, Tulcea, Maramureş, Hunedoara, Dâmboviţa şi Argeş, dar şi ansambluri din străinătate, respectiv din Cehia şi din Italia. Din Cehia va participa Ansamblul folcloric de copii „Vizovjanek” din Vizovice, iar din Italia, Grupul „Vatra” al unei şcoli de dansuri tradiţionale din Torino, coordonat de un instructor din Republica Moldova. Grupul „Vatra” este format din 35 de copii români aflaţi în Italia, care învaţă dansuri tradiţionale româneşti şi din Republica Moldova, a precizat Iliuţă Brăileanu.
Evenimentul se va desfăşura atât în sala de spectacole a Palatului Copiilor Slatina, pentru a evita canicula din timpul zilei, cât şi pe o scenă amenajată în Parcul Tineretului, unde vor avea loc spectacole seara. În deschiderea concursului, ansamblurile participante vor forma, în Parcul Tineretului din Slatina, un tablou coregrafic numit „Nu e român ca olteanul”. Pe durata festivalului, copii de la ansamblurile folclorice vor face vizite la instituţiile organizatoare ale evenimentului, unde vor susţine scurte demonstraţii artistice, iar joi, 4 iulie, îşi vor etala costumele tradiţionale la Parada Portului Popular ce va avea loc în centrul municipiului Slatina. „Pentru judeţul Olt, căluşul este o adevărată nestemată în lada sa de zestre. Ştim bine cu toţii că acest dans, acest joc nu mai aparţine doar României, el face parte din Patrimoniul imaterial UNESCO. Şi de aceea atenţia pe care o acordă Consiliul Judeţean acestui gen de manifestări de cultură este foarte mare atât prin susţinerea cu fonduri, dar şi prin celelalte acţiuni care se desfăşoară pe parcursul anului. Suntem singurul judeţ din ţară care se poate lăuda cu aproape 70 de ansambluri folclorice şi mii de copii care sunt angrenaţi în această activitate”, a declarat, anterior, Iliuţă Brăileanu, citat de Agerpres.

Din juriul concursului va face parte şi caricaturistul Gogu Neagoe, artistul fiind implicat în numeroase acţiuni de promovare a artei şi valorilor culturale. Manifestarea se desfăşoară sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale şi a Consiliului Judeţean, în organizarea Primăriei Slatina, Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, Centrului de Cultură şi Artă Olt şi Palatului Copiilor „Adrian Băran”.

Facebook Comments