„Caliban şi Vrăjitoarea”, un spectacol special în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” anunţă premiera spectacolului „Caliban şi Vrăjitoarea”, de Mihaela Drăgan, după „Furtuna” de William Shakespeare, care va avea loc în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova, în data de 17 mai 2024, la ora 18:00, la Hotel Ramada Plaza. Spectacolul este o coproducţie Giuvlipen şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi se va juca în limba romani şi în limba română. Din distribuţie fac parte actriţele Iulia Colan, Anastasia Dade, Nicoleta Ghiţă şi Zita Moldovan.

0

„Caliban şi Vrăjitoarea” este o rescriere a „Furtunii” lui Shakespeare, titlu inspirat de cartea Silviei Federici cu acelaşi nume şi de textele şi discursurile revoluţionare ale lui Frantz Fanon, Angela Davis, Malcom X, Ghassan Kanafani. Cu ocazia premierei va fi lansat şi volumul de teatru bilingv cu acelaşi nume care va include atât piesa Mihaelei Drăgan, cât şi „Furtuna” lui William Shakespeare, acestea fiind publicate în limba română şi în limba romani.
Publicarea piesei de teatru Furtuna/ O BaroBriśind în traducerea Noricăi Costache, este un eveniment editorial cu o însemnătate majoră pentru istoria literaturii în general, dar şi pentru romii din întreaga lume. Cum prima traducere în limba română a unui text shakespearian a fost piesa „Iuliu Caesar”, efectuată de căpitanul S. Stoica, la 1844, avem, la 180 de ani după acest act, o primă traducere după o piesă a lui Shakespeare în limba romani – în spaţiul românesc. Un eveniment major, la care vă invităm să participaţi vineri 17 mai, ora 17, 30, în preambulul premierei care va avea loc la Hotel Ramada.

Giuvlipen este prima companie de teatru rom din România, fondată în 2014 de artistele Mihaela Drăgan şi Zita Moldovan. „Ele sunt avangarda revoluţiei rome, un contra-atac, prin artă şi activism – la secole de opresiune.” (Agenţia Reuters) În lipsa unui Teatru Rom de Stat în România, compania de teatru independent Giuvlipen a colaborat şi realizat co-producţii de-a lungul timpului cu Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Andrei Mureşanu, Teatrul Dramaturgilor Români, Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti şi Teatrul Naţional Marin Sorescu, iar în 2020 i s-a acordat premiul British Council la Gala UNITER. Cu numeroase participări la festivaluri naţionale şi internaţionale, Giuvlipen a scris istorie în teatrul contemporan rom, arta acestora fiind provocatoare, experimentală şi foarte performativă.

Mihaela Drăgan este o artistă multidisciplinară cu studii în actorie care trăieşte în Bucureşti şi activează profesional în alte câteva ţări. În 2014, împreună cu alte actriţe rome, a fondat Teatrul Giuvlipen pentru care este actriţă, regizoare şi dramaturg.

Facebook Comments