Conducerea Hidroelectrica, aleasă prin fraudarea legii. Cei cinci directori nu mai pot semna acte și nu mai pot reprezenta societatea

Curtea de Apel București a confirmat soluția Tribunalului București din aprilie 2022, potrivit căreia procedura de selecție și numire în funcție a celor cinci membri ai actualului directorat Hidroelectrica este lovită de nulitate absolută, întrucât s-a făcut prin fraudarea legii. Începând cu 2019, președinte al companiei Hidroelectrica este vâlceanul Bogdan Badea. Decizia Curții de Apel este executorie, dar poate fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile.

0

Conducerea companiei de stat Hidroelectrica, aleasă în 2019, este ilegală, a decis instanța. Miercuri, 1 martie, Curtea de Apel București a respins apelul companiei Hidroelectrica împotriva deciziei Tribunalului București prin care se anula „procedura de recrutare și selecție pentru ocuparea celor cinci posturi de membri ai Directoratului S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA” și se stipula „obligația de a emite o nouă procedură de recrutare”. Hotărârea Curții de Apel București este executorie, potrivit unui comunicat al cabinetului de avocatură Mihai Kehaiyan. Acțiunea împotriva companiei Hidroelectrica a fost declanșată de Petronel Chiriac, director de producție în cadrul companiei, care fusese respins la concurs. Instanța a decis că Hidroelectrica este obligată să-i plătească lui Petronel Chiriac cheltuieli de judecată în valoare de 17.311,62 lei.

„Concursul a avut numeroase vicii de procedură”

„Hotărârea judecătorească a Curții de Apel București denotă clar că procesul de selecție și numire a celor cinci directori Hidroelectrica a fost unul neconform. În mod normal, companiile de stat sau cele cu capital majoritar de stat trebuie să respecte Ordonanța 109/2011 privind guvernanța corporativă și să își aleagă directorii în baza unui concurs cu reguli clare. Or, în cazul Hidroelectrica, concursul a avut numeroase vicii de procedură și a minimizat șansele candidaților care nu erau favorizați”, a declarat Mihai Kehaiyan, avocatul care l-a reprezentat pe reclamant în acest proces.

„Cei cinci directori ai companiei Hidroelectrica nu mai nicio calitate legală”

„În fapt, cei cinci directori ai Hidroelectrica nu mai au acum nicio calitate legală – nu mai pot semna acte, nu mai pot reprezenta societatea. Practic, ei nu mai operează ca membri ai directoratului Hidroelectrica începând cu 1 martie. Interesant ar fi de văzut ce se întâmplă cu toate salariile și primele pe care le-au obținut din 2019 și până astăzi, luând în calcul că procesul de recrutare și selecție prin care aceștia au fost numiți în funcție a fost declarat nul. Ceea ce am obținut noi, prin cele două decizii fără echivoc ale instanțelor, nu reprezintă doar o victorie împotriva uneia dintre cele mai importante companii din domeniul energiei, ci este și o victorie împotriva practicilor de fraudare a selecțiilor organelor de conducere în cadrul companiilor cu capital de stat. Sunt tot mai dese cazurile când companiile de stat aleg să pună în practică proceduri interne care contravin legii și sunt profund viciate de terțe interese”, conform aceluiași comunicat. Bogdan Badea, directorul Hidroelectrica, este unul dintre cei mai bine plătiți angajați la o societate de stat din România. În anul 2021, Badea a încasat 74.000 de lei lunar.

Un concurs cu probleme

Potrivit datelor din dosar, o parte dintre cei selectați nu îndeplineau criteriile eliminatorii stipulate în procedura concursului de selecție a directoratului, cum ar fi: cunoașterea limbii engleze, numărul minim de ani de experiență necesari sau lipsa conflictelor de interese. Practic, aceste persoane nici nu puteau să intre în concursul de selecție. „Tentația ar fi să se eludeze decizia obligatorie a Curții de Apel invocând tot felul de interpretări frivole. Totuși, cum ar putea Hidroelectrica să continue procesul de listare, atât de mult așteptat, cu semnături ale unor persoane selectate nelegal și asupra cărora planează suspiciuni morale și profesionale?”, a mai arătat avocatul Kehaiyan.

Cine sunt șefii Hidroelectrica

Bogdan Badea

Comitetul directorial de la Hidroelectrica, ales în 2019, cu un mandat de patru ani este format din: Bogdan Badea – președinte, Marian Bratu, Răzvan Ionuț Pătăliu, Cristian Vlădoianu și Radu Cristian Pop (înlocuit în decembrie 2022 cu Andrei-Dominic Gerea). Aceștia formează conducerea executivă a companiei care, potrivit legii, are și un Consiliu de Supraveghere cu 7 membri numiți de acționari (statul român prin Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea).

Hidroelectrica „o scaldă” și spune că decizia Curții de Apel nu produce efecte retroactiv

În replică, Hidroelectrica a anunțat că a luat act de decizia Curții de Apel București de respingere a apelului societății și, așa cum era de așteptat, a dat acestei decizii propria interpretare. „Practic, instanța de judecată «Obligă societatea pârâtă să emită o nouă decizie privind o nouă procedură de recrutare și selecție». În aceste condiții, trebuie spus că hotărârea instanței – atacabilă cu recurs, se referă exclusiv la procedura de recrutare și nu desființează mandatele actuale ale directorilor Hidroelectrica. De asemenea, decizia Curții de Apel nu produce efecte retroactiv”, a transmis Hidroelectrica într-un comunicat de presă.

„Trebuie menționat că în prezent este în desfășurare un proces de selecție pentru noul Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica, numirea noilor membri urmând să aibă loc în martie 2023. În urma desemnării acestora, una dintre responsabilitățile cheie ale noului Consiliu de Supraveghere va fi lansarea unei noi proceduri de selecție pentru Directorat. Este important de precizat că mandatul actualului directorat va expira în iunie 2023, prin urmare se preconizează că procesul de selecție va fi inițiat în viitorul apropiat”, a mai precizat Hidroelectrica.

Hidroelectrica SA este cel mai mare producător de energie electrică din România. Capitalul social al companiei este deţinut de statul roman prin Ministerul Energiei în proporție de 80,0561% și de „Fondul Proprietatea” S.A. în proporție de 19,9439%.

Facebook Comments