luni, martie 24, 2025

ÎPS Irineu interzice „până la sfârşitul veacurilor” accesul călugărilor, preoților și credincioșilor în biserica Frăsinei.

Pe portalul Arhiepiscopiei Râmnicului a fost publicat marţi, 10 ianuarie, un document fără precedent, prin care ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, anunţă „cu Legământ de Blestem” ca „de acum înainte şi până la sfârşitul veacurilor, nimeni dintre monahi şi cei hirotoniţi, preoţi sau diaconi, să nu mai coboare de la Mănăstirea Frăsinei la biserica de jos unde au acces şi femeile şi să nu mai săvârşească vreo slujbă bisericească”. Ulterior, Mitropolia Olteniei a emis un comunicat în care a anunțat că patru duhovnici de la Mănăstirea Frăsinei primesc dezlegare să meargă o dată pe lună la Sfânta Mănăstire Bistriţa Vâlceană pentru a săvârşi acolo Tainele Sfintei Spovedanii şi Sfântului Maslu(...)pentru mângâierea duhovnicească a femeilor binecredincioase, legate sufleteşte de părinții duhovnici.

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Motivul acestei decizii drastice: „monahii şi clericii au produs mari sminteli, semnalate în decursul timpului, coborând în acest loc aflat sub blestemul Sfântului Calinic”.

În urmă cu două secole, episcopul Râmnicului, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, a interzis printr-un blestem accesul femeilor la Mănăstirea Frasinei, pentru a evita interacţiunile călugărilor cu acestea, după modelul athonit. Ulterior, a fost construită „biserica de jos” la care au fost acceptate şi femeile. De-a lungul timpului, blestemul și principiul athonit au fost cumva „fentate”. Nu au urcat femeile la Mănăstirea Frăsinei, în schimb au coborât călugării la biserica pentru femei. Potrivit unor surse credibile, situaţia scăpase oarecum de sub control, astfel că, printre altele, acolo ajunsese să se practice nu spoveditul în genunchi, ci spoveditul pe genunchi. Măsura îi vizează și pe mireni care, dacă nu se vor conforma, sunt blestemați „să se afurisească”. Însă oricâte „sminteli” s-ar fi întâmplat corecția prin blesteme pare o practică de ev mediu. Și este cu atât mai surprinzătoare căci aparține unui înalt ierarh al zilelor noastre cu biblioteci întregi citite și cu studii la Grenoble și la Paris. Nu erau mai potrivite niște măsuri administrative absolut lumești?

Document cu Legământ de Blestem

10 Ianuarie / Comunicate de Presă

Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu Protos. Onisifor Petrescu, Stareţul Mănăstirii Frăsinei, au întrunit, în ziua de 10 ianuarie 2023, Consiliul Duhovnicesc care a hotărât:

„Noi, Irineu, din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, împreună cu stareţul Protos. Onisifor şi membrii Consiliului Duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei (Arhim. Ioanichie, Arhim. Ioachim, Ierom. Iachint, Ierom. Victorin, Ierom. Ilarion, Ierom. Ghervasie, Ierom. Hristofor), uniţi într-un singur gând, astăzi, 10 ianuarie 2023, am analizat situaţia anticanonică creată împotriva legământului cu blestem pus de Sfântul lerarh Calinic, prin construirea bisericii pe locul unde a fost aşezată piatra de legământ cu blestem.
Am constatat că, deşi piatra a fost ridicată în condiţii de constrângere comunist-atee, totuşi blestemul a rămas neschimbat. Datorită acestei situaţii, mulţi monahi şi clerici, părinţi din mănăstirea Sfântului Ierarh Calinic au încălcat acest legământ. Însăşi construcţia bisericii s-a făcut din neascultare şi încălcarea blestemului Sfântului Calinic.
Observând cu durere că monahii şi clericii au produs mari sminteli, semnalate în decursul timpului, coborând în acest loc aflat sub blestemul Sfântului Calinic,
Hotărâm, în numele Sfintei Treimi, ca, de acum înainte şi până la sfârşitul veacurilor, nimeni dintre monahi şi cei hirotoniţi, preoţi sau diaconi, să nu mai coboare la această biserică şi să nu mai săvârşească vreo slujbă bisericească, molitvă sau dezlegare sau Sfântă Taină şi nici vreo Sfântă Liturghie să nu se mai oficieze în această biserică sau în spaţiile din jurul acesteia. Cei care vor încălca această hotărâre să cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic şi sub blestemul nostru. De sunt clerici, să se caterisească, iar de sunt mireni, să se afurisească, iar de este vreun preot de mir şi va încălca acest legământ, să fie în aceeaşi osândă.
Nimeni să nu îndrăznească să dezlege această legătură cu blestem pus de noi, nici arhiereu şi nici altă faţă ierarhică, indiferent ce rang bisericesc ar avea. Întărim acest document de legământ cu Blestem cu semnăturile noastre şi cu pecetea Sfintei Mănăstiri.
Aşa să ne ajute Dumnezeu şi să ne ocrotească Sfântul Ierarh Calinic, ctitorul şi binefăcătorul Sfintei noastre mănăstiri”.

Înaltpreasfinţitul Părinte IRINEU
Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei

Protos. Onisifor Petrescu (stareţ)

Decizie de ultimă oră: Patru duhovnici de la Mănăstirea Frăsinei primesc dezlegare să meargă o dată pe lună la Sfânta Mănăstire Bistriţa Vâlceană

Mitropolia Olteniei a emis miercuri, 11 ianuarie, un comunicat cu următorul conținut:

În  ziua de 10 ianuarie 2023, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost prezent în mijlocul obştii Sfintei Mănăstiri Frăsinei pentru a stabili, împreună cu membrii Consiliului Duhovnicesc, mai multe aspecte importante legate de reafirmarea vechilor rânduieli de vieţuire călugărească, alese și fixate de Sfântul Ierarh Calinic. În acest sens, a fost elaborat un Document unitar, menit să întărească rânduiala de vieţuire a monahilor de aici. În baza „Legământului” statornicit de Sfântul Ierarh Calinic, ctitorul şi ocrotitorul duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei, Consiliul Duhovnicesc a stabilit:

  1. Să se respecte vechile rânduieli atonite conform cărora monahii Sfintei Mănăstiri Frăsinei nu trebuie să părăsească fără binecuvântare mănăstirea, împlinind fără tulburare toată rânduiala călugărească în incinta cinstitului aşezământ şi nu în alte locuri din afara mănăstirii;
  2. Pentru a îndepărta orice fel de pericol de cădere în neorânduială s-a reafirmat faptul că, întrucât „piatra de legământ cu blestem” a Sfântului Ierarh Calinic a fost înlăturată „în condiţii de constrângere comunist-atee”, „blestemul” (legământul) a rămas neschimbat. În acest sens, s-a hotărât ca părinții și frații din Mănăstire să nu coboare și să nu participe la slujbe în biserica de jos, care a fost ridicată fără binecuvântarea stareţului Sfintei Mănăstiri Frăsinei din acea vreme;
  3. Documentul redactat de Consiliul Duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei, sub îndrumarea şi povaţa duhovnicească a IPS Părinte Mitropolit Irineu, constituie o reafirmare şi o întărire a legământului sfânt monahicesc şi a datoriilor călugăreşti de vieţuire după regulile statornicite de Sfântul Ierarh Calinic;
  4. Este necesar să se înțeleagă că Documentul emis de Consiliul Duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei constituie o lămurire canonică a „Legământului” Sfântului Ierarh Calinic, întărit din dragoste și grijă părintească de IPS Părinte Mitropolit Irineu, nefiind nicidecum un blestem la adresa vreunui cleric, monah sau mirean anume;
  5. Pentru mângâierea duhovnicească a femeilor binecredincioase, legate sufleteşte de părinții duhovnici ai Sfintei Mănăstiri, Consiliul Duhovnicesc a hotărât ca duhovnicii obştii monahale din Frăsinei (arhim. Ioanichie Popescu, arhim. Ioachim Popa, ierom. Ilarion Dulca și ierom. Victorin Șerban) să meargă o dată pe lună la Sfânta Mănăstire Bistriţa Vâlceană, pentru a săvârşi acolo Tainele Sfintei Spovedanii şi Sfântului Maslu, precum și rugăciuni de dezlegare.
- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

Primăria Râmnicu Vâlcea anunță construirea unui  bazin de înot și a unui heliport în Goranu

Bazinul de înot și heliportul vor  amplasate pe islazul de la Goranu.  Această zonă este  deja una în continuă...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI