CJ Gorj investeşte 3 milioane de lei pentru restaurarea Casei memoriale „Ion Popescu-Voiteşti“

Consiliul Judeţean Gorj va investi peste 3 milioane de lei în restaurarea Casei memoriale „Ion Popescu-Voiteşti“, important obiectiv cultural-istoric aflat în patrimoniul public al judeţului.

0

Obiectivul de investiţie Casa memorială „Ion Popescu-Voiteşti“, situat în satul Voiteştii din Vale, comuna Bălăneşti, se află în prezent în plin proces de consolidare şi reabilitare. Intervenţiile specifice au demarat în toamna anului trecut, fiind prevăzută o durată de execuţie de 24 de luni, conform ordinului de începere a lucrărilor de execuţie. „Până la această dată a fost realizat un procent de 40% din categoriile de lucrări prevăzute în proiectul tehnic, după cum urmează: decopertarea tencuielilor interioare şi exterioare; consolidarea zidurilor de cărămidă, inclusiv a grinzilor şi stâlpilor interiori şi exteriori cu armături şi retencuirea acestora; înlocuirea planşeelor din lemn; înlocuirea ţiglei; izolarea beciului la anexa casei memoriale, inclusiv armarea pereţilor, stâlpilor şi grinzilor; montarea instalaţiei de paratrăsnet; refacerea împrejmuirii imobilului; amenajarea grupurilor sanitare; montarea tâmplăriei din lemn stratificat la interior şi la exterior, păstrându-se dimensiunile, forma şi decoraţiunile iniţiale; montarea jgheaburilor şi burlanelor din tablă etc. Pe lângă lucrările de consolidare şi restaurare a construcţiei şi anexelor incluse, se realizează şi lucrări de reamenajare a terenului aferent imobilului“, au transmis, într-un comunicat de presă, reprezentanţii CJ Gorj.
Contractul, în valoare de 3.072.058,20 lei, are ca obiect servicii de proiectare, asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţie lucrări, finanţarea investiţiei fiind asigurată din bugetul propriu al judeţului Gorj.

Transformată în muzeu

Ion Popescu-Voiteşti, savantul gorjean cu recunoaştere internaţională, s-a născut la 8 noiembrie 1876 în satul Voiteştii din Vale comuna Bălăneşti. El şi-a dedicat întreaga viaţă cercetării şi dezvoltării ştiinţelor naturii şi geologiei, descoperind importante zăcăminte de sare şi petrol pe teritoriul românesc. În anul 1919 a debutat în cariera universitară ca profesor titular la Universitatea din Cluj, fiind numit şi director al Muzeului de Geologie şi Paleontologie al Universităţii. A fost fondatorul Academiei de Ştiinţe din România, a condus Institutul Geologic al României şi a fost membru al Geologische Gesellschaft din Viena, Societe Geologique de Belgique etc.
La sfârşitul carierei, marele savant s-a retras în satul natal, aşa cum şi-a dorit, unde s-a stins din viaţă la 4 octombrie 1944. Pe lângă preţioase manuscrise, lucrări şi obiecte personale, a lăsat moştenire judeţului Gorj o veritabilă colecţie paleontologică şi de mineralogie.
Casa memorială ”Ion Popescu-Voiteşti” este monument de arhitectură inclus în categoria monumentelor istorice (cod LMI GJ-IV-m-B-09492) şi a fost construită în perioada 1938-1940 de arhitectul Iulius Doppelreiter.
După finalizarea investiţiei de restaurare, aici va fi redeschisă Secţia de ştiinţele naturii a Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu“.

Facebook Comments