Cel mai important proiect sanitar din Oltenia „se naşte“ greu
Spitalul Regional de la Craiova, încă un pas prin hăţişul birocratic   

După aproape un deceniu de când se tot vorbeşte despre construirea sa, Spitalul Regional de la Craiova, cel mai important proiect pentru sistemul sanitar din zona de Sud a ţării, este aproape de luminiţa de la capătul tunelului birocratic în care s-a împotmolit vreme de foarte mulţi ani. Asta după ce Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, 11 octombrie, proiectul de lege pentru aprobarea contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 368 milioane de euro, sumă ce reprezintă circa 73% din costul net aferent construcţiei. Totuşi, până la începerea efectivă a lucrărilor va mai trece mult timp. Asta ca să nu mai vorbim despre finalizarea lor, acel moment fiind aproape imposibil de estimat.

0

La proiectul care-a răsărit e-o cale-atât de lungă că zeci de ani i-au trebuit construcţiei s-ajungă! Cam aşa va putea fi descrisă de generaţiile viitoare inaugurarea Spitalului Regional de Urgenţă Craiova. Asta în varianta fericită în care proiectul chiar va fi dus până la bun sfârşit şi nu se va bloca pe parcurs, aşa cum s-a întâmplat cu foarte multe dintre planurile măreţe ale guvernărilor care s-au succedat în ultimii 30 de ani. Până una-alta, la începutul săptămânii, cel mai important proiect pentru sistemul sanitar din Oltenia şi chiar Sudul României a mai făcut un pas mic către transpunerea sa în realitate. Asta după ce Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii. Trebuie spus că aceasta este primul for legislativ sesizat cu acest proiect, votul final urmând a fi dat de către Senat.
Conform contractului de finanţare, împrumutul BEI în valoare de 368 milioane de euro reprezintă circa 73% din costul net aferent construcţiei, diferenţa de circa 140,52 milioane de euro, la care se adaugă taxele şi impozitele aferente proiectului, urmând a fi asigurată de partea română, din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat.

O investiţie crucială pentru Oltenia

Conform proiectului, viitorul Spital Regional de Urgenţă din Craiova va avea 807 paturi, 19 săli de operaţie şi va fi construit în jurul unui concept organizaţional de specialităţi medicale grupate în 7 centre, printre care şi un centru de tratament pentru cancer destinat pacienţilor din regiunea sud-vest, cu toate dotările necesare, dar şi un centru combinat pentru mamă şi copil, cu 100 de paturi pentru adulţi şi copii, într-o clădire cu intrare separată. Noul spital va înlocui şi va prelua paturile existente în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi va fi organizat în şapte grupuri de specialităţi medicale strâns relaţionate.
Proiectul Spitalului Regional Craiova se implementează pe o perioadă de 7 ani, respectiv 2020 – 2026, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 72 de luni de la data semnării contractului de finanţare. Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii, în calitate de promotor şi agenţie de implementare.

Deputatul PNL Nicolae Giugea

Ministerul Sănătăţii n-a decis încă proiectantul

La mai bine de doi de la lansarea licitaţiei privind achiziţia serviciilor de proiectare şi asistenţă tehnică pe perioada de execuţie, Ministerul Sănătăţii nu a reuşit încă să aleagă un câştigător. Reprezentanţii ministerului spun că de vină ar fi numărul foarte mare de „peţitori“, nu mai puţin de nouă asocieri formate din peste 50 de operatori economici intrând în cursa pentru cei peste 18,5 milioane de euro puşi la bătaie pentru acest proiect. Totuşi, aceştia dau asigurări că vom şti numele câştigătorului până la finalul acestui an. Asta înseamnă că licitaţia pentru execuţie ar urma să fie lansată, cel mai devreme, undeva la începutul anului 2024. Asta dacă totul va decurge conform planului. Ceea ce, privind la istoria recentă, este greu de crezut că se va întâmpla. Noroc cu speranţa că moare ultima…

Facebook Comments