La sfârşitul lunii septembrie, Asociaţia Macedonenilor din România (AMR) a organizat o acţiune deosebită pentru membrii săi din judeţul Dolj. O acţiune dedicată pâinii coapte în ţest de lut, după reţete vechi macedonene. Având în vedere iscusinţa gospodinelor de etnie macedoneană, a fost lansat şi un concurs având drept tematică „Pâinea Soare, simbol al Libertăţii Macedoniei de Nord”. Din făină de grâu, secară, mălai, cu drojdie sau maia naturală, cu ulei sau unt, ouă, lapte sau doar apă, cu cartofi, crescută sau subţire ca o foaie, coaptă direct în ţest, pâinea stă la loc de cinste pe mesele etnicilor macedoneni.
Cele patru ţesturi de copt au ars ore în şir pentru coacerea pâinii în mod tradiţional. Aluatul frumos crescut a fost aşezat de participantele la concurs pe frunze de nuc, uns apoi cu roşii zdrobite. Turtă cu pui, turtă cu brânză, turte unse cu roşii şi coapte pe frunze de nuci atunci rupte din copac, azimă (pâine nedospită), iar alături oala de lut cu fasole şi ciorbă de raci au fost delicatesele serii. Deasupra aluatului crescut, membrele AMR au împletit fâşii din aluat în forma soarelui, simbolul libertăţii Macedoniei. Nu a lipsit nici desertul, pe masa frumos întinsă cu produse tradiţionale fiind aşezate plăcinte cu brânză sau mere.
A fost o seară frumoasă, o seară tradiţională în care membrii AMR s-au putut bucura alături de invitaţi, dar şi de deputatul Ionel Stancu. Toate gospodinele înscrise la concurs au fost declarate câştigătoare şi au primit drept premiu şorţuri personalizate de master chef cu sigla AMR şi numele acestora. „Evenimentul dedicat pâinii a fost unul deosebit. Ne-am bucurat să fim din nou împreună, să gustăm reţete autentice preparate cu atâta pasiune de către membrele noastre. Am împărtăşit reţete străvechi şi ne-am asigurat că acestea vor fi duse mai departe de tinerele generaţii”, au menţionat reprezentanţii AMR.
Vă prezentăm una dintre reţetele de pâine: Pogacea
Pentru această reţetă aveţi nevoie de un kilogram de făină; 2 pliculeţe de drojdie uscată; o lingură sare; una-două linguri de zahăr; 600-700 grame făină (în funcţie de calitatea făinii); 200 ml ulei; un pachet de unt (topit la temperatura camerei). Se amestecă făina cu drojdia uscată, sarea şi zahărul (ingredientele uscate). Apoi se toarnă laptele călduţ. Întâi 600 ml, astfel încât să rezulte un aluat elastic (dacă este nevoie, se mai completează cu cantitatea de 100 ml). Apoi, se adaugă uleiul şi se frământă totul până se absoarbe uleiul. Se lasă la dospit 20-30 de minute (depinde de temperatura camerei).
După ce a crescut, coca se scoate din vas, se împarte în două sau trei părţi. Apoi fiecare parte se întinde cu făcăleţul. După ce a fost întinsă foaia, se unge cu o parte din unt (la temperatura camerei) şi apoi se rulează. Aşa se procedează cu fiecare parte. Se unge tava cu unt. Rulourile de cocă se taie în felii şi se aranjează în tavă formând flori, coroniţă, în funcţie de imaginaţia fiecăruia. Se lasă sa crească şi înainte de a se introduce la cuptor (electric – 180 grade), se poate unge cu gălbenuş de ou bătut. După ce s-a copt, se scoate pe un grătar, pentru a nu se umezi pâinea. Se serveşte caldă sau rece. Poftă bună!