Mega-depozit de gaze, în urma unei investiţii de zeci de milioane de euro, în buza Craiovei
Puşculiţa de gaze de la Gherceşti se umflă pe bani grei

CJ Dolj anunţă o investiţie de calibru la marginea Craiovei în domeniul infrastructurii de gaze. Este vorba despre depozitul de la Gherceşti, a cărui capacitate ar urma să crească de patru ori în următorii patru ani. Ar putea însemna „unda verde” şi pentru proiectele de extindere a reţelelor de gaze din judeţ.

0

Potrivit administraţiei judeţene, primele demersuri au fost deja iniţiate de societatea care va dezvolta depozitul de la Gherceşti cu o investiţie de zeci de milioane de euro. „60 de milioane de euro vor asigura creşterea capacităţii de stocare subterană de gaze naturale a depozitului de la Gherceşti. Este vorba de o investiţie a principalului operator de înmagazinare subterană a gazelor din România, Depogaz, care va transforma depozitul din comuna de lângă Craiova într-unul dintre cele mai mari la nivel european. Astăzi, reprezentanţii companiei au venit la Consiliul Judeţean Dolj pentru a ne prezenta planurile lor de investiţii. În acest moment, proiectul se află la stadiul de întocmire a proiectului tehnic şi urmează să fie implementat până în 2026”, au precizat reprezentanţii CJ Dolj. Potrivit oficialilor doljeni, planul investiţional prevede atât construirea unei staţii noi de comprimare a gazelor naturale, cât şi extinderea instalaţiilor actuale şi modernizarea a 20 de sonde de injecţie şi extracţie. La capătul celor patru ani, capacitatea de stocare a gazelor din comuna doljeană ar trebui să crească de patru ori faţă de cea actuală, depozitul de la Gherceşti urmând să devină astfel unul dintre cele mai mari de acest gen de pe continent. „În actualul context internaţional, ce vizează asigurarea continuităţii în aprovizionarea cu gaze naturale, o astfel de investiţie este esenţială, iar Consiliul Judeţean Dolj va oferi tot sprijinul necesar pentru implementarea cu succes. Odată cu realizarea acestui proiect, depozitul de gaze naturale de la Gherceşti va îndeplini condiţii de operare la o capacitate de 600 milioane de metri cubi/ciclu, comparativ cu actuala capacitate de numai 150 milioane de metri cubi”, arată reprezentanţii administraţiei judeţene.

Comunele doljene deja stau la coadă la gaze

Cosmin Vasile – președintele CJ Dolj

Creşterea capacităţii de stocare de la Gherceşti ar putea însemna o veste bună şi pentru locuitorii din comunele doljene care nu dispun la ora aceasta de alimentare cu gaze, depozitul fiind suficient pentru alimentarea unor viitoare proiecte. „Fiind vorba despre un depozit de asemenea mărime, se poate asigura astfel alimentarea unor proiecte de infrastructură demarate sau aflate doar la stadiul de proiect. Avem în vedere în acces sens magistrala Craiova-Segarcea-Calafat, care este un proiect de anvergură, dar şi altele de dimensiuni mai reduse. La o scurtă trecere în revistă, nu mai puţin de 38 de comune din judeţ au depus proiecte pentru realizarea de alimentări cu gaze prin programul Anghel Saligny”, a declarat preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Facebook Comments