Mitrush Kuteli, omagiat de ALAR la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Marţi, 13 septembrie 2022, scriitorul albanez Mitrush Kuteli (1907-1967) a fost omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Liga Albanezilor din România la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Acţiunea s-a înscris şi în programul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (ediţia a XII-a) şi a marcat 115 ani de la naşterea scriitorului.

0

Invitat special la evenimentul in memoriam a fost scriitorul şi profesorul universitar Eris Rusi, de la Universitatea „Fan S. Noli” din Korça (Albania), care a susţinut o comunicare despre importanţa operei lui Kuteli în peisajul literaturii albaneze, dar a vorbit şi despre legăturile istorice româno-albaneze şi despre comunitatea albaneză din România, al cărei membru marcant a fost şi Mitrush Kuteli (pe numele său adevărat Dhimitër Pasko sau Dimitrie Pascu, în română). Profesorul Rusi a remarcat că evenimentul organizat de ALAR are şi o puternică încărcătură emoţională şi simbolică, nu doar prin faptul că s-a desfăşurat chiar în ziua în care s-au împlinit 115 ani de la naşterea lui Kuteli: „Faptul că numele lui Mitrush Kuteli este rostit, în repetate rânduri, în Muzeul Naţional al Literaturii Române, este onorant pentru literatura albaneză şi pentru comunitatea albaneză din România, pentru că muzeul este, prin excelenţă, un loc care păstrează valorile pentru eternitate”, a afirmat Eris Rusi.

Despre anii petrecuţi de Mitrush Kuteli în capitala României a vorbit mai pe larg Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez al ALAR, care, pe lângă prezentarea activităţii lui Kuteli în România, a dat citire şi unor fragmente din scrisorile acestuia, în care scriitorul relata atmosfera literară a Bucureştiului interbelic. De asemenea, Luan Topciu a salutat prezenţa în sală a doctorului Corneliu Zeană, nepotul scriitorului şi traducătorului Ionel Zeană (1912-2007), prieten al lui Mitrush Kuteli, cu care a şi întreţinut o corespondenţă. De altfel, ultima scrisoare a lui Kuteli i-a fost trimisă tocmai lui Ionel Zeană, în limba română.

La invitaţia ALAR, la eveniment a fost prezent şi scriitorul şi criticul literar Marius Chelaru, redactorul-şef adjunct al revistei „Convorbiri literare” de la Iaşi. Preocupat de mulţi ani de domeniul albanologiei, Marius Chelaru lucrează la un volum dedicat lui Mitrush Kuteli, iar în alocuţiunea sa a prezentat câteva dintre reperele cercetărilor pe care le-a întreprins, cu privire la „perioada românească” a scriitorului. Marius Chelaru a insistat şi pe o serie de contribuţii mai puţin cunoscute ale lui Kuteli, care nu au avut legătură cu domeniul literar, ci cu pregătirea şi profesia de bază a a lui Dhimitër Pasko, anume cea de economist. În această calitate, el a activat în cadrul ministerului român al economiei şi a fost chiar premiat pentru lucrările sale.

Evenimentul de la Muzeul Naţional al Literaturii Române s-a bucurat şi de participarea deputatului Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorităţii naţionale albaneze în Parlamentul României, precum şi a altor oficiali şi oameni de cultură, alături de un public numeros.  O echipă a televiziunii române a fost, de asemenea, prezentă la acţiune.

Facebook Comments