Craiova, în topul celor mai atractive orașe pentru investiții

Un raport al Băncii Mondiale referitor la România arată că, în termenii indicelui de atractivitate a investițiilor, cele mai atractive oraşe continuă să fie Bucureştiul, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Constanța, Galați, Brașov, Oradea şi Ploiești.

0

Documentul, citat de Hotnews.ro, vine în contextul în care, în viitorul apropiat, se preconizează o schimbare majoră în relația dintre Europa şi China, multe capacităţi de producţie importante ale companiilor europene care funcţionează în Asia urmând a fi relocate în Europa pentru a controla mai bine lanţul de aprovizionare. România, la fel ca și alte ţări din Europa Centrală și de Est, sunt atractive în special pentru piaţa forței de muncă, cu salarii inferioare celor Vest, similare în unele cazuri cu cele din China. Raportul Băncii Mondiale relevă faptul că proximitatea față de granița de Vest oferă avantaje clare, zona fiind preferată de investitori datorită amplasării în apropierea pieţelor europene. Astfel, poziţia geografică reprezintă în mod evident un factor de atracţie, în special pentru centrele de producţie.

Cel mai competitiv oraş din România rămâne Bucureştiul, cel mai mare oraş al țării care concurează în prezent pe picior de egalitate în termeni de productivitate cu alte oraşe importante din UE. Capitala este urmată de alte oraşe dezvoltate, precum Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Brașov, oradea ori Ploiești, care sunt de asemenea, importante hub-uri economice. Experții Băncii Mondiale spun că oraşele competitive secundare sunt esenţiale pentru mai puternica performanţă regională, pentru că propagă creşterea şi dezvoltarea în localităţile vecine. Așa cum este cazul unor orașe precum Ghimbav, Mioveni, Năvodari, Găești, Otopeni etc., care beneficiază foarte mult de proximitatea lor la polii de creştere urbană şi acest lucru este reflectat în nivelul de competitivitate.

Întregul raport poate fi văzut aici!

Facebook Comments