Se apropie inaugurarea pistelor de karturi de pe Velodrom, primăria Craiova îşi face regulament de urgenţă
Regulament de dat cu Kartul la Craiova

Edilii au pus documentul în dezbatere publică până la mijlocul acestei luni, aprobarea acestuia urmând cel mai probabil în proxima şedinţă de consiliu local. Sunt aşteptate pe Velodrom trei categorii de pasionaţi ai karturilor electrice, pe trei piste diferite, cu trei regimuri de deplasare, la trei tarife diferite.

0

„Regulamentul de desfăşurare a activităţii de Karting Electric pe pista Velodom situata în Parcul Nicolae Romanescu” a fost postat pe site-ul primăriei Craiova la sfârşitul lunii trecute, pe 29 iunie. Potrivit anunţului, persoanele interesate pot trimite sugestii/observaţii până la data de 13.07.2022, fie utilizând formularele ON-LINE, fie înregistrând adrese la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetăţeni, str. Târgului nr. 26, noua adresă a primăriei. După adoptarea regulamentului ar putea urma şi deschiderea oficială a pistelor de karting, probabil până la sfârşitul acestei luni.

Trei piste, pe Velodromul din Romanescu

Velodromul din parcul Nicolae Romanescu este în administrarea RAADPFL şi a fost amenajat, printr-un proiect al primăriei cu Universitatea din Craiova şi Centrul de Resurse şi Angajament Ford, pentru a putea găzdui curse de karturi. Nu este vorba despre orice fel de karturi, ci despre karturi electrice, după cum precizează regulamentul pus în dezbatere publică de primăria Craiova. Documentul redactat de angajaţii primăriei împarte utilizatorii pistelor din parc în trei categorii diferite, în funcţie de vârstă: 7-14 ani; 15-18 ani şi adulţi. Acestor categorii le corespund şi trei regimuri de viteză diferite. Astfel, dacă adulţii pot folosi karturile electrice la viteza nominală de 28 de km pe oră, adolescenţii au parte de karturi cu viteza limitată la 18 km/h, iar cei mai mici utilizatori la 8 km/h. Pentru adulţi, nu toţi, doar cei care posedă şi permis de conducere, sunt disponibile şi tururi de pistă în modul „race”, în karturi electrice cu viteză permisă de 37 km/h sau în modul „drift” în karturi echipate cu anvelope spate speciale. „Pentru modul DRIFT se folosesc anvelope spate TPE de ultimă generaţie, care le oferă utilizatorilor cea mai incitantă experienţă de drifting. Setat în modul DRIFT, kartul are spatele controlabil şi permite abordarea virajelor în mare viteză, precum şi experimentarea tehnicilor de drifting, la fel ca un pilot profesionist”, se arată în regulament.

Cât costă să te dai cu kartul în parc

Regulamentul elaborat de oamenii primăriei Craiova prevede şi propunerile de tarife pentru utilizarea karturilor electrice pe cele trei piste amenajate pe velodrom, tarife care vor intra în vigoare în măsura în care vor fi adoptate de plenul consiliului local municipal. Iată ce prevede documentul, cu menţiunea că tarifele menţionate mai jos sunt raportate la reprize de câte cinci minute, după cum prevede regulamentul. Astfel, cea mai ieftină cursă pe pistele de pe velodrom costă 55 de lei. Preţul creşte apoi, dacă utilizatorul optează pentru modurile mai de soi din portofoliu:100 de lei pentru modul „race” şi 150 de lei în modul „drift”. În plus, costuri suplimentare vin şi dacă amatorii de karturi optează pentru serviciile „opţionale” oferite: filmare cu camera de bord – 30 de lei; filmare din dronă – 100 de lei; set fotografii în format digital – 30 de lei; fotografie printată – 30 lei/bucată, după cum arată proiectul de regulament. Cea mai scumpă cursă ajunge astfel, în modul drift, cu toate opţiunile, la 340 de lei. Regulamentul mai prevede că elevii şi studenţii vor beneficia de tarife reduse, dacă prezintă carnetele ce le dovedesc calitatea, fără vreo menţiune despre cuantumul reducerii aplicate.

Facebook Comments