Clariant începe producţia de etanol celulozic sunliquid® la noua fabrică din Podari

După finalizarea construcţiei, în octombrie 2021, fabrica a trecut printr-un proces amănunţit de punere în funcţiune şi a început cu succes producţia. Întreaga cantitate de etanol celulozic a fost contractată de către Shell, compania globală din domeniul energiei, pentru o perioadă de mai mulţi ani. Uzina va procesa aproximativ 250.000 de tone de paie pentru a produce 50.000 de tone de etanol celulozic pe an. Începerea producţiei în cadrul primei fabrici de etanol celulozic sunliquid® demonstrează faptul că tehnologia inovatoare Clariant este una viabilă şi vine să susţină strategia de business a companiei în privinţa licenţelor.

0

Clariant, companie inovatoare axată pe produse chimice de specialitate, a anunţat marţi – 14 iunie producţia primei cantităţi de etanol celulozic de uz comercial la fabrica sa sunliquid® din Podari. Întreaga cantitate va fi preluată de către Shell, o companie globală de top din domeniul energiei, în baza unui contract multianual. În ultimele şase luni, uzina a trecut printr-un proces amănunţit de punere în funcţiune, care a dus la începerea cu succes a producţiei. Fabrica va produce aproximativ 50.000 de tone de biocombustibili de a doua generaţie din 250.000 de tone de reziduuri agricole de provenienţă locală. Etanolul celulozic rezultat poate fi utilizat pentru amestecarea în combustibilul convenţional, dar are şi alte oportunităţi de valorificare, putând fi folosit în produsele chimice cu o bază bio, precum şi în combustibilul sustenabil utilizat în aviaţie. „Protejarea climei este o parte centrală a misiunii noastre «Greater chemistry – between people and planet». Biocarburanţii şi substanţele biochimice obţinute din reziduuri agricole joacă un rol decisiv, deoarece reduc emisiile de gaze cu efect de seră. Pentru ca acestea să fie utilizate pe o scară mai largă, producţia şi disponibilitatea lor la nivel comercial trebuie să crească intensiv, motiv pentru care demararea producţiei de etanol celulozic la fabrica noastră sunliquid® din Podari este vitală“, a declarat Conrad Keijzer, chief executive officer la Clariant.

Construirea unui viitor mai sustenabil este o motivaţie importantă pentru Clariant în a dezvolta soluţii inovatoare. Christian Librera, head of business line Biofuels & Derivatives a adăugat: „Biocombustibilul avansat produs prin procesul tehnologic sunliquid® ajută la decarbonizarea sectorului transporturilor, oferind economii de CO2 de până la 120%, comparativ cu combustibilii fosili. Este încurajator să vedem că, în ciuda pandemiei globale, am reuşit să demarăm cu succes producţia în fabrica noastră de etanol celulozic sunliquid®. Acest lucru demonstrează că tehnologia noastră poate fi implementată la nivel comercial şi accelerează strategia de business în segmentul licenţelor. Aş dori să transmit sincere mulţumiri tuturor colegilor şi partenerilor implicaţi”.

Shell îşi propune să fie un furnizor important şi profitabil al combustibililor sustenabili şi avansaţi, cu emisii scăzute de carbon, ca parte a activităţii sale mai ample de a deveni o afacere din domeniul energiei cu emisii net zero până în 2050. „Combustibilii cu emisii scăzute de carbon sunt esenţiali pentru a ne ajuta clienţii să-şi decarbonizeze afacerile”, a declarat Geoff Mansfield, general manager for Low-Carbon Fuels la Shell Trading and Supply.

Fabrica din Podari, România, este construită pe o suprafaţă de 10 hectare şi are aproximativ 100 de angajaţi. Pentru a asigura furnizarea materiei prime necesare au fost semnate contracte cu peste 300 de fermieri locali.

Facebook Comments