Mitropolitul Olteniei lansează programul „slujba chiar la tine-acasă“
Irineu începe să construiască biserici sub balcoanele craiovenilor

În vreme ce mii de craioveni suferă, zi de zi, atunci când, la finalul programului de lucru, se întorc acasă şi trebuie să găsească un loc de parcare într-un oraş din ce în ce mai sufocat, autorităţile locale pregătesc terenul pentru ca Arhiepiscopia Craiovei să poată construi o nouă biserică. Nu în vreun parc sau curte de instituţie, aşa cum a fost cazul până acum, nici pe la marginea vreunei pieţe sau pe vreun teren viran, cum s-a întâmplat în anii trecuţi, ci fix în mijlocul unor blocuri, la câţiva metri de balcoanele locatarilor care spun că ar vrea să vadă amenajată acolo o parcare şi un loc de joacă.

0

Semnalul de alarmă cu privire la planurile Arhiepiscopiei Craiova de a construi o biserică între blocurile aflate pe strada Lyon, din cartierul Rovine, a fost tras de către consilierul local USR Eduard Alexandru Cîrceag, care, printr-o postare pe pagina sa de facebook, se întreabă, retoric, „ce e mai bine să se construiască între blocuri: parcări, locuri de joacă sau biserici?“. „Cam aşa se pune problema în cartierul Rovine. Un PUZ pentru reconsiderare funcţională a fost recent în dezbatere publică (mai puţin de 30 de zile) pe str. Lyon nr.16. Un fost loc de joacă, acum teren privat şi folosit ca parcare de locuitorii zonei, a ajuns în proprietatea Arhiepiscopiei Craiova care doreşte să construiască acolo o biserică“, a scris consilierul. El spune că a mers în teren pentru a sta de vorbă cu locuitorii din zonă şi a afla ce părere au aceştia. „Părerile sunt împărţite: o parte din locuitori nu au neapărat o problemă cu apariţia unei biserici, dar toţi recunosc că dispariţia locurilor de parcare va fi o problemă majoră.
Stau şi mă întreb dacă o biserică între blocuri este cea mai înţeleaptă investiţie?! Nu mai bine se înţelegea Arhiepiscopia cu Primăria pentru cedarea terenului şi amenajarea acestuia cu parcări asfaltate şi un mic loc de joacă? Chiar era nevoie de încă o biserică?“, se întreabă reprezentantul USR.

„Primăria ar trebui să cumpere acest teren“

Chiar dacă există şi persoane care s-ar bucura să vadă o biserică în acea zonă, majoritatea covârşitoare a locuitorilor din zonă spun că terenul cu pricina, ajuns acum în proprietatea Arhiepiscopiei Craiova, ar trebui cumpărat de către municipalitate, iar acolo să fie amenajate locuri de parcare. „Am văzut că Primăria dorea, acum câteva luni, să cumpere nişte terenuri de la nişte privaţi pe nişte sume foarte mari. De ce nu încearcă să facă asta şi în cazul acestui teren? Să-l cumpere şi să facă aici parcare şi chiar un loc de joacă pentru copii. Foarte mulţi vecini parchează aici maşinile. Ce-or să facă dacă se construieşte biserica? Unde duc maşinile, că şi aşa este sufocat tot cartierul? Nu are nimeni nimic cu Biserica, dar chiar nu îşi are locul una aici, la câţiva metri de geamurile noastre“, susţine unul dintre craiovenii care locuiesc într-unul dintre blocurile aflate în vecinătatea terenului.

Iar opinia sa a fost împărtăşită şi de ceilalţi vecini. Totuşi, ei se declară pesimişti în ceea ce priveşte soarta terenului, considerând că şansele ca el să rămână liber pentru parcarea autoturismelor sunt aproape nule. „Nimeni nu se pune cu ăştia de la Biserică. N-aţi văzut că ei fac ce vor?“, au afirmat, oarecum resemnaţi, viitorii „enoriaşi“ fără voie.

Mitropolitul „Manole“, ocrotitorul şantierelor

Dincolo de problema locurilor de parcare ce vor fi sacrificate pe altarul bisericii, trebuie spus că actualul mitropolit al Olteniei şi arhiepiscop al Craiovei, ÎPS Irineu, a dovedit, de-a lungul anilor, un apetit bolnăvicios pentru deschiderea de noi şantiere. Nu însă şi pentru finalizarea proiectelor, astfel că, în acest moment, Craiova este împânzită de numeroase biserici începute, dar neterminate, aşa cum sunt cele din părculeţul de lângă Liceul de Artă „Marin Sorescu“ sau şi mai celebra Catedrală din cartierul Craioviţa Nouă. Ba mai mult, dând dovadă de o ipocrizie dusă la extrem, ÎPS Irineu se vaietă cu fiecare ocazie că Biserica este o instituţie săracă, acesta fiind şi motivul pentru care nu reuşeşte să finalizeze bisericile începute, unele de el, altele de predecesorii săi. Or, dacă spui că nu ai bani să termini un proiect, de ce te-ai apuca de altul?! Poate că un răspuns la această întrebare ar trebui prezentat de Arhiepiscopia Craiovei înainte ca proiectul bisericii dintre blocuri să primească undă verde din partea consilierilor locali, care, dacă e să privim în trecut, vor fi chemaţi apoi să aprobe ajutoare financiare din bugetul local pentru ambiţiile cu clopotniţă ale mitropolitului „Manole“!

Facebook Comments