Cu complicitatea unor şefi incompetenţi şi în baza unui protocol la limita legii
Poliţiştii doljeni, transformaţi în „aghiotanţii“ jandarmilor

Aşa după cum spuneam şi în urmă cu câteva săptămâni, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj a fost transformat într-o veritabilă „haltă“ unde, o dată la câteva luni, mai aterizează câte-un inspector şef, trimis cu delegaţie de la Bucureşti. Nu este, aşadar, de mirare că, în ultimii ani, instituţia de pe strada Vulturi este dominată de un haos managerial de toată frumuseţea, în care tot mai puţini poliţişti care-şi respectă încă meseria îşi mai găsesc locul. O dovadă în acest sens este şi faptul că, în acest moment, poliţiştii de la mai multe posturi din judeţ au fost transformaţi în „aghiotanţii“ jandarmilor, deşi între cele două instituţii nu există legături de subordonare, cu atât mai mult cu cât primii sunt funcţionari, iar cei din urmă sunt militari.

0

Deşi se confruntă cu o gravă lipsă de personal, estimările arătând că ar mai fi nevoie de cel puţin 16.000 de poliţişti la nivelul ţării, vremelnicii şefi care s-au perindat pe la şefia IPJ Dolj au considerat că n-ar fi rău dacă le-ar mai pune în cârcă subordonaţilor o serie de sarcini suplimentare şi, foarte posibil, nu tocmai legale. Astfel că, printr-un protocol încheiat în anul 2019 cu reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Dolj, au decis să transforme sediile din mai multe oraşe în spaţii de depozitare pentru armele jandarmilor, cu poliţiştii pe post de paznici.
Mai exact, cu scopul declarat de „eficientizare a activităţii de menţinere a ordinii publice, în sistem integrat…“, reprezentanţii IPJ Dolj au hotărât că angajaţii IJJ Dolj vor putea păstra armamentul şi muniţia specifică în sediile Poliţiei din Bechet, Băileşti, Segarcea şi Filiaşi pe perioada când se află în timpul liber sau în concedii. Documentul, întocmit, iniţial, pentru o perioadă de 12 luni, prevede şi o serie de obligaţii din partea celor două tabere. În realitate însă, toată munca a picat în sarcina poliţiştilor. Astfel, ei sunt cei care trebuie să constituie registre de predare-primire, să preia armele şi muniţiile aduse de jandarmi, să întocmească procese-verbale de predare-primire, să verifice seriile armelor ce urmează a fi depozitate şi, evident, să aibă grijă ca armele să fie păstrate în condiţii de siguranţă.
În schimb, obligaţiile jandarmilor se rezumă la… a se legitima în faţa poliţiştilor cărora urmează să le predea armamentul şi muniţia.

Protocolul, contestat de poliţişti 

Cum spuneam, protocolul de cooperare între IPJ şi IJJ Dolj a fost încheiat, iniţial, pentru o perioadă de un an. Totuşi, el este şi acum în vigoare pentru că semnatarii lui au decis că el poate fi prelungit în mod tacit dacă niciuna dintre părţi nu îl denunţă. Problema este că, aşa după cum susţin poliţiştii doljeni, protocolul este la limita legii, în cel mai fericit caz, dar cel mai probabil este dincolo de ea. Nu doar pentru că baza legală invocată la semnarea lui este străvezie, dar, spun surse din cadrul IPJ Dolj, asemenea demers ar fi avut nevoie şi de un aviz din partea Serviciului arme, explozivi şi substanţe periculoase. „Problema armamentului ţinut de către Jandarmerie este faptul că nu ştim ce baza legală are. Nu este în interesul Poliţiei acest protocol. Conducerea IPJ Dolj impune atribuţii în plus poliţiştilor care gestionează camera de armament, având la bază un protocol expirat de mulţi ani şi asumat de persoane care au trecut de mult în rezervă. Ba chiar, sunt colegi poliţişti care au fost atenţionaţi că vor fi sancţionaţi pentru că nu vor să-şi mai asume acest protocol controversat. Există norme care reglementează funcţionarea camerelor de armament, nu este aşa simplu. Dar comandantul IPJ Dolj dovedeşte faptul că poartă o pălărie mult prea mare pentru măsura lui“, a declarat unul dintre poliţiştii care cunosc acest caz.

IPJ Dolj – sat fără câini

Dincolo de faptul că au fost transformaţi în paznici pentru inventarul jandarmilor, poliţiştii de la Postul Filiaşi s-au trezit chiar cu un control din partea reprezentanţilor IJJ Dolj, care au dorit să verifice camera de armament, lucru care nu este trecut în protocolul de cooperare şi nici nu are bază legală. În schimb, se bazeză pe amatorismul de care dă dovadă conducerea IPJ Dolj, care, fiind cu ochii mai mult spre scena politică a urbei, nu pare să mai găsească timp şi pentru problemele subordonaţilor şi ale comunităţii.
Şi dacă mai-marii Inspectoratului se dovedesc a fi „surzi“ la sesizările propriilor angajaţi, departamentul de comunicare al instituţiei a „amuţit“ şi el de ceva vreme. Astfel, ofiţerii de la biroul de presă refuză sistematic să răspundă la întrebările dificile ori să mai colaboreze cu publicaţiile care le adresează. În schimb, „cotcodăcesc“ cu avânt muncitoresc la finalul acţiunilor speciale de 1şi 8 Martie, când şoferiţele sunt „amendate“ cu câte-un ghiocel!

Facebook Comments