Totul a început cu vizita ministrului Florin Spătaru la Craiova, ultimul din şirul de miniştri ce poposesc ritualic la Fabrica de Avioane să-i pună oglinda la buze să vadă dacă mai răsuflă. Cum rezultatul investigaţiei s-a dovedit unul pozitiv, piloţii de la Centrul de Încercări în Zbor ridicând, în premieră, trei IAR Şoim de la sol pentru delectarea delegaţiei oficiale, Spătaru a dat drumul la toba de optimism, prevestind noi şi noi contracte pentru uzina din Craiova, pe lângă cele deja antamate cu Ministerul Apărării, mai ales că soluţii pentru dezvoltarea industriei de profil au început să se întrevadă şi la nivel local.

„Am văzut demonstraţia aviatică şi am discutat cu piloţii despre capabilitatea Fabricii de Avioane Craiova de a asigura mentenanţa avioanelor produse în România, un produs 100% românesc şi, de asemenea, de a moderniza aceste avioane şi răspunsul a fost unul foarte bun. Prin asta demonstrăm că la Avioane Craiova putem asigura mentenanţa, putem să asigurăm servicii de calitate. Am văzut hala, care arată bine, putem să arătăm oricărui potenţial contractor în ce condiţii putem asigura aceste servicii. Avem o fabrică funcţională şi trebuie să continuăm să facem investiţii, să putem asigura modernizarea flotei pe care o avem, împreună cu ceilalţi contractori privaţi, şi să dezvoltăm această capabilitate foarte importantă pentru securitatea naţională. Domnul preşedinte al Consiliului Judeţean mi-a spus că în perioada următoare va fi semnat un cluster între principalele companii care lucrează în domeniul aeronauticii. De asemenea, noi am avut o propunere şi vrem să susţinem un astfel de demers, astfel încât toate aceste companii să poată veni cu un proiect de ţară”, a spus Spătaru.
Vasile: Aeroportul Internaţional Craiova, norocul celor de la Avioane
Potrivit şefului CJ Dolj, Cosmin Vasile, Fabrica de Avioane ar putea să-şi găsească norocul prin vecini, dezvoltarea Aeroportului din subordinea CJ putând reprezenta o oportunitate şi pentru uzina craioveană. „Salut interesul şi implicarea domnului ministru în identificarea soluţiilor care vor conduce la atragerea de noi contracte şi la diversificarea activităţii Fabricii de Avioane. De altfel, aşa cum a reieşit şi pe parcursul discuţiilor, Aeroportul Internaţional Craiova, prin procesul de modernizare şi extindere, poate oferi o bună oportunitate pentru ca uzina să-şi îmbogăţească portofoliul de clienţi. Atragerea unor noi operatori aerieni ar putea însemna încheierea unor angajamente pentru asigurarea mentenanţei aeronavelor civile la Avioane Craiova. Viitorul industriei aeronautice depinde în mare măsură de inovare şi colaborare. În acest sens, mă bucură faptul că domnul ministru Florin Spătaru a evidenţiat şi a apreciat o iniţiativă a Consiliului Judeţean Dolj despre care vom vorbi în zilele următoare şi prin care ne-am propus să îi reunim într-un cluster pe principalii actori din domeniul aerospaţial”, a declarat Cosmin Vasile.

Aeroportul din Craiova, unul dintre obiectivele preferate de administraţia judeţeană în materie de investiţii, derulează şi la această oră un mega-proiect de dezvoltare, în valoare de zeci de milioane de euro.
Cluster aerospaţial iniţiat de CJ Dolj
La trei zile de la vizita ministerială, mai-marii CJ Dolj au expus şi ultima iniţiativă în materie a administraţiei judeţene, care a moşit un cluster aero-spaţial, care vizează atragerea de finanţare şi de tehnologie spre Craiova. „Astăzi avem la aceeaşi masă reprezentanţi ai mediului academic, ai mediului de afaceri, ai domeniului de cercetare – inovare şi ai autorităţilor locale, deoarece cred că aceasta este ecuaţia potrivită pentru a duce la bun sfârşit proiecte şi a genera dezvoltare. Desigur că aşteptăm să ni se alăture cât mai mulţi parteneri, mai ales că nu este un număr limitativ pentru crearea acestui cluster. Este o iniţiativă nouă, dar care porneşte de la un atu pe care judeţul nostru îl are: tradiţia în industria aerospaţială. Mai mult, merită menţionat şi faptul că la Aeroportul Internaţional Craiova a fost demarată o investiţie de 98 de milioane de euro, pentru construirea unui terminal de sosiri şi plecări. Acestei infrastructuri de transport aerian i se adaugă avantaje precum un centru universitar puternic, o fabrică de avioane, structură care trebuie susţinută, dar şi experienţa noastră în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile.


Alături de CJ Dolj au venit în parteneriat instituţii de prestigiu din învăţământ şi cercetare, precum Universitatea din Craiova – Infrastructura de Cercetare în Ştiinţe Aplicate, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli“ sau Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI, reprezentanţi ai mediului de afaceri (Avioane Craiova, Aeroportul Internaţional Craiova, Camera de Comerţ şi Industrie Dolj, Dedalus Tech, Caelynx, INAS etc.), precum şi ai autorităţilor şi instituţiilor publice de la nivel central şi local: Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării sau Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. Printre principalele avantaje de care pot beneficia membrii clusterului se numără accesul la finanţări din fonduri naţionale sau europene dedicate acestui tip de structuri, facilitarea fluxului de informaţii şi a transferului de tehnologie, o mai bună corelare între programele de studii şi realităţile economice, dar şi cooperarea în producţie şi în achiziţia de tehnologie.