Alin Stoica: „Să nu repetăm greşelile crizei din 2009!”

0

Nu trebuie să fii neapărat un reputat analist economic la vreun fond de investiţii de top pentru a înţelege că economia globală va trece prin momente nu tocmai plăcute. Se vorbeşte deja foarte serios despre o criză ce nu mai poate fi evitată, singura necunoscută fiind, se pare, cât de gravă va fie ea şi cât de repede vor reuşi economiile occidentale să o depăşească.
Din nefericire, România nu are cum să fie ocolită de probleme. Am văzut deja acest lucru în momentul în care continentul a fost lovit de criza preţurilor la energie. Între timp, la graniţele noastre a pornit un război care nu a făcut decât să agraveze situaţia, obligând Europa să se decupleze de la conductele de gaze şi petrol provenit din Rusia. Acest lucru a alimentat o creştere bruscă a inflaţiei care înseamnă, de fapt, o scădere a puterii de cumpărare a populaţiei. Plătim, dintr-odată, mai mult pentru absolut orice produs ori serviciu. Iar specialiştii spun că preţurile vor continua să crească, în special când vine vorba despre produsele alimentare. Asta deoarece, cum un rău nu vine niciodată singur, la orizont se întrevede şi o criză a produselor agricole provocată de mai mulţi factori, cum ar fi războiul din Ucraina, preţul combustibilului şi al îngrăşămintelor, dar şi schimbările climatice care afectează terenurile agricole din tot mai multe zone de pe glob.
După cum am văzut, Guvernul a luat deja anumite măsuri menite să combată creşterile de preţuri ale energiei şi combustibililor, dar şi creşterea galopantă a inflaţiei şi se discută de alte pachete sociale. Este însă clar că autorităţile vor trebui să ia şi alte măsuri pentru a proteja cât mai mult populaţia. Avem obligaţia să căutăm variante pentru ca efectele crizei să fie atenuate, iar categoriile cele mai vulnerabile să primească sprijinul necesar. Care vor fi exact acestea rămâne să vedem. Însă un lucru este cert: nu trebuie să repetăm greşelile crizei din 2009, atunci când s-au tăiat salarii şi pensii, ci trebuie să asigurăm un buget sănătos de investiţii din surse guvernamentale şi să ne asigurăm că reuşim să folosim în întregime fondurile europene destinate modernizării societăţii româneşti. Veniturile românilor trebuie protejate, nu sacrificate!

Alin Stoica – deputat al Ligii Albanezilor din România

Facebook Comments