Culmea pluralismului: aleşii judeţeni se întorc acasă vorbind aceeaşi limbă, de lemn
Consilierii CJ, uniţi în cuget şi-n simţiri. Şi-n rapoarte

N-a fost o luptă uşoară, dar până la urmă ecologismul a învins în administraţia judeţeană, probabil impulsionat şi de faptul că are acum reprezentanţi în plen. Ca să lupte cu risipa de hârtie şi să salveze copacii patriei, aleşii judeţeni dau acum raportul la comun.

0

Consiliul judeţean a hotărât să-şi pună la treabă aleşii ieşiţi din pandemie şi, odată cu ridicarea restricţiilor, i-a trimis în misiune peste hotare. Trei asemenea deplasări implicând consilieri judeţeni din majoritatea partidelor reprezentate în legislativul judeţean au avut loc în ultimele luni, iar la întoarcerea la vatră trimişii consiliului au depus la Palatul Administrativ cuvenitele rapoarte. Ceea ce surprinde însă este faptul că aleşii Doljului au decis, din spirit de economie probabil, să întocmească un singur raport, pe care să-l semneze la comun. Spre deosebire de şedinţele de plen, unde dezbaterile se mai încing uneori, în funcţie de doctrine sau de linia trasată de fiecare partid în parte, imediat ce trec graniţa de stat, aleşii judeţeni, fie ei pesedişti, liberali, ecologişti sau progresişti, se transformă într-un grup unit, ghidat parcă de şlagărul cu „simţim la fel, gândim la fel”.

Delegaţie tripartită, dar univocală în Polonia

Primul lot de consilieri judeţeni a fost expediat peste graniţă relativ aproape, în Polonia, la un congres al administraţiei locale, „cea mai mare conferinţă politico-economică din Europa Centrală şi Europa de Est”, după cum ne asigură raportul. S-au deplasat acolo trei dintre membrii CJ Dolj: Lucian Scărlătescu – PSD, Marian Badea – PNL şi Marian Nisipeanu – ProRomânia. Programul conferinţei a fost unul deosebit de diversificat, precizează raportul, constând în 10 subiecte tematice, „iar fiecare subiect tematic avea încă 10 evenimente, cum ar fi blocuri tematice, schimburi de păreri şi discuţii între participanţi, workshop-uri, prelegeri etc.” Raportul prezentat de trio-ul multipartit la întoarcere cuprinde în total 9 propoziţii, dar măcar reuşeşte să lămurească destinaţia, regiunea Warmia Mazury, al cărei nume figurează de nu mai puţin 5 ori. La ultima menţionare aflăm că e vorba despre „unul dintre cele mai dezvoltate voievodate Warmia Mazury din Polonia”, condus de un mareşal, Excelenţa Sa Gustav Marek Brzezin.

Dilemă londoneză: de ce să ne temem mai tare, de terorism sau de securitatea cibernetică?

Tot trei aleşii judeţeni au fost trimişi de CJ Dolj şi la Londra, în luna martie, la o conferinţă a asiguratorilor din City-ul londonez Business of Resilience 2022. Este vorba despre social-democratul Alin Nicola, liberalul Constantin Triţă şi ecologistul Antonie Solomon. Mai mare în grad ca vicepreşedinte, acesta şi-a dus la Londra şi propriul consilier, cel de la cabinet, Octavian Mateescu, aşa că până la urmă delegaţia a fost compusă din patru persoane. Persoane care au compus împreună şi, probabil, votat în unanimitate un raport, aproape o pagină întreagă de text. Din cuprins aflăm că „o iniţiativă cheie” în cadrul conferinţei a fost „crearea unui grup de lucru care să acopere trei teme centrale pentru construirea rezilienţei”, pe care vă invităm să le numărăm împreună: „investiţii în infrastructură şi rezilienţă, risc climatic şi finanţare post dezastre, risc cibernetic şi terorism”. Ceva  mai sus ne sunt prezentate „patru din cele mai mari ameninţări structurale la adresa rezilienţei economice globale: riscul climatic, rezilienţa infrastructurii inadecvate, securitatea cibernetică şi terorismul”.

Doamna primar din Figueras, conversaţie cu ditamai Vicepreşedintele CJ

Antonie Solomon a mai condus o delegaţie a CJ Dolj peste hotare, în Spania, la Figeuras (sau Figueres, căci delegaţia doljeană nu s-a decis pe o formulă anume – nr), unde l-a însoţit de data asta un singur consilier, cel personal de la cabinet, plus directorul executiv Mihai Mecu şi managerul Muzeului de Artă, Emilian Ştefârţă. Pe acelaşi calapod, un document de-o, patru semnatari, raportul prezintă bilanţul vizitei de cinci zile în Spania, în oraşul lui Salvador Dali. Din raportul semnat de cei patru cavaleri craioveni aflăm că a avut loc o conversaţie între doamna primar Agnes Llado şi domnul Vicepreşedinte Antonie Solomon, pe teme culturale, mai ales prin prisma unei posibile colaborări ale Muzeului de Artă cu instituţiile de cultură spaniole.

De notat că administraţia judeţeană ar trebui poate să mai scurteze din durata delegaţiilor în străinătate, căci lipsa prelungită din ţară şi dorul de casă predispunde aleşii judeţeni la dezacorduri şi le dă puseuri de punctuaţie care de care mai hazlii. Pe care le semnează apoi la comun.   

Facebook Comments