„Mărţişorul – Povestea unei tradiţii”

Asociaţia Macedonenilor din România (AMR) a participat, în perioada 28 februarie - 1 martie 2022, la expoziţia-atelier „Mărţişorul – Povestea unei tradiţii” organizată de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

0

Reprezentantele AMR la eveniment au fost Mirela Ştefania Dumitrescu din Craiova şi Oana Nicoleta Simeria, din Caransebeş. Evenimentul a fost însoţit de o dezbatere pe marginea necesităţii modificării Legii 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial intitulată „Patrimoniul imaterial, salvgardare prin legiferare”. „Mărţişorul – Povestea unei tradiţii” a cuprins ateliere practice de confecţionare mărţişoare, prezentarea tradiţiei confecţionării Mărţişorului. „A fost prima mea vizită la Palatul Parlamentului şi mă bucur că a fost cu acest prilej. Patru popoare au această tradiţie, iar noi trebuie să ne mândrim că am atras atenţia lumii cu acest minunat simbol, mărţişorul.
Mărţişorul ne face astfel speciali, mesajul lui este unul simplu şi curat, simbolizând dragoste şi prosperitate. La aceste ateliere am avut bucuria să întâlnesc oameni care asemeni mie apreciază meşteşugurile transmise din generaţie în generaţie. Am profitat din plin de această experienţă şi am plecat acasă cu o nouă tehnică învăţată, aceea de a ţese mărgele”, a spus Mirela Ştefania Dumitrescu.

La marcarea împlinirii a cinci ani de la includerea acestui obicei în Lista Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO, la eveniment, au participat ambasadori din Republica Moldova, Bulgaria şi Macedonia, acreditaţi la Bucureşti, reprezentanţi ai Preşedinţiei României, Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe, a Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, ai Academiei şi Patriarhiei Române, ai altor instituţii de profil, din mediul academic şi neguvernamental. „Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO susţine şi promovează elemente de patrimoniu naţional de valoare universală. În decembrie 2017, dosarul Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie, dosar multinaţional România – Bulgaria – Macedonia – Republica Moldova, a fost inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. Este o mare bucurie, dar şi o mare onoare să văd la standuri mărţişoare deosebite, cu simboluri specifice, create după tehnici arhaice”, a spus Ionel Stancu, deputat AMR.

Manifestările dedicate mărţişorului au continuat la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

AMR a participat în perioada 5-6 martie la evenimentul „Poveştile Mărţişorului”, ce s-a desfăşurat la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. În cadrul evenimentului au avut loc ateliere demonstrative dedicate mărţişorului realizate de meşteri populari din România şi Bulgaria.

Facebook Comments