Lecţii gratuite de limba macedoneană! Cursuri pentru începători, dar şi pentru cei avansaţi

Anul 2022 aduce veşti bune pentru membrii AMR! În fiecare săptămână, vor avea loc cursurile de limbă macedoneană predate de doamna Elena Pîrvulescu.

0

Începând de vineri, 7 ianuarie 2022, la Filiala AMR Craiova au fost reluate cursurile de limbă macedoneană. Cursurile se vor desfăşura de două ori pe săptămână, astfel: în fiecare zi de luni vor avea loc cursuri de limbă macedoneană pentru începători, iar vinerea cursuri pentru cei avansaţi. Cursurile sunt programate începând cu ora 17.00. În cadrul cursurilor veţi afla şi informaţii despre Macedonia, despre tradiţii şi obiceiuri macedonene, despre cultură.

Elena Pîrvulescu este etnic macedonean. Legăturile sale cu Macedonia sunt extrem de vechi. Din câte cunoaşte, de aproximativ 200, 250 de ani, s-au stabilit primele sale rude de sânge din Macedonia, în România. Iniţial, Elena Pîrvulescu a început singură să înveţe limba macedoneană. Aici în România. Asculta cântece, căuta apoi în dicţionar cuvintele, dar nu găsea întotdeauna ceea ce auzea. A învăţat întâi multe cuvinte şi şi-a dezvoltat vocabularul căutând, apoi a observat că nu poate face legătura tot timpul între ceea ce aude şi ceea ce este scris. Şi cum nimic nu este întâmplător, a apărut şansa de a merge cu bursă: „Şansă oferită Asociaţiei Macedonenilor din România. În cadrul Ministerului de Externe a existat sectorul pentru diaspora şi au fost două locuri în 2006 când am plecat eu. Cu un an înainte, în 2005, am fost pentru prima dată în Macedonia prin intermediul Universităţii din Craiova. Eram studentă la Filologie. Şi am avut şansa să merg la Universitatea care organizează Seminarul Internaţional de limbă, istorie, cultură, dansuri macedonene. Aceasta a fost prima mea intrare în Macedonia. Apoi am obţinut bursa şi am început practic studierea limbii macedonene la un alt nivel… Aşa a fost să fie, spre bucuria mea!”.

Şansa de a preda membrilor Asociaţiei limba macedoneană o onorează. Este o plăcere pentru ea să îi înveţe şi pe alţii, este bucuria de a vorbi cu copii şi adulţi în limba bunicilor ei. Cel mai mult îi place să îi înveţe pe copii graiul străbunilor, prin ei îşi retrăieşte practic anii aceia din copilărie când privea mută de uimire bunicii vorbind. În acea limbă frumoasă.

Facebook Comments