Cum pune Clariant bazele pentru biocombustibilii de a doua generație

Noua fabrică sunliquid® este gata să înceapă producția în Podari, România. Acest proiect poate deveni baza unui nou ecosistem de afaceri sustenabile, cu acoperire globală. Am stat de vorbă cu artizanii proiectului, ca să aflăm mai multe detalii despre fabrica construită în Podari, lângă Craiova.

0

Thomas Hoppe a mai trăit această experiență. În urmă cu zece ani a supravegheat construcția și punerea în funcțiune a primei fabrici sunliquid® pre-comerciale din lume, în Straubing, Germania. Apoi, în 2018, făcea totul din nou – doar că la aproximativ 1.100 km mai departe, spre sud-est și la o scară mult mai mare. Thomas Hoppe este Head of Operations, Business Line Biofuels & Derivatives la Clariant. Unitatea din Podari va  transforma aproximativ 250.000 de tone de paie în 50.000 de tone de bioetanol durabil, folosind tehnologia sunliquid® dezvoltată de Clariant și testată temeinic la unitatea mai mică din Germania. „Fabrica din Straubing a fost prima de acest fel, iar cea din Podari este prima la scară comercială”, spune Hoppe. Investiția face parte din LIGNOFLAG și FP7 sunliquid, două proiecte finanțate de UE pentru producerea de etanol celulozic din reziduuri agricole1. Aceasta marchează o nouă eră pentru combustibilii durabili și are impact asupra industriei, mult dincolo de granițele țării noastre.

Suntem mândri de faptul că nu am pierdut nicio zi din cauza COVID-19 și tocmai am depășit două milioane de ore de muncă fără accidente. Acest lucru a fost posibil datorită protocoalelor noastre stricte de siguranță“, a spus Hoppe.

De la reziduuri la valoare

Tehnologia inovatoare a companiei Clariant se bazează pe enzime care transformă celuloza și hemiceluloza conținute în reziduurile agricole, cum ar fi paiele de grâu sau cocenii de porumb, în zaharuri care sunt apoi fermentate și transformate într-un alcool. Procesul în cinci etape folosește biotehnologie de ultimă generație și un amestec optimizat de enzime. „Este important de reținut că luăm reziduuri agricole pe care fermierii locali nu le folosesc și le transformăm în combustibil sustenabil, pentru care există o cerere foarte mare“. Acest lucru se datorează faptului că utilizarea etanolului pentru a alimenta mașinile este o modalitate rapidă și foarte eficientă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. „Nu este nevoie de mașini noi, de pompe de alimentare noi sau alte infrastructuri – pur și simplu se adaugă la combustibilul convențional, pentru a-l  face mult mai prietenos cu mediul”, spune Thomas Hoppe. Sunliquid® reduce semnificativ, până la 95%, emisiile de CO2.

Construcția din Podari, în sud-vestul României, a început la sfârșitul anului 2019 și a durat  doi ani, conform planificării. Odată cu faza de construcție și o mare parte din instalații finalizate, fabrica este acum în procesul de punere în funcțiune: de la apă curentă, care trece prin toate conductele pentru a verifica scurgerile, la calibrarea dispozitivelor de măsurare. „În prezent, testăm fiecare proces din cadrul fabricii”, spune Thomas Hoppe. O mare parte din aceste evaluări se întâmplă în paralel și este greu de identificat momentul exact când va porni fabrica. „Avansează treptat spre funcționarea completă”, explică Hoppe.

Schimbări benefice pentru comunitate

Pentru a ajunge în acest punct, echipa Clariant a trebuit să construiască mult mai mult decât ceea ce se vede cu ochiul liber. „Am stabilit un lanț de aprovizionare complet nou. Am  angajat și instruit specialiști. Și am implicat mai mulți parteneri locali”, spune Dragoș Gavriluță, director de proiect pentru sunliquid® România și Country Manager Clariant pentru România. Acum 20 de ani, a plecat din România pentru a-și construi o carieră în cadrul Clariant Canada și SUA, având un masterat în administrarea afacerilor. „Când m-au abordat în 2017 pentru consultanță privind proiectul sunliquid® din Podari, nu știam prea multe despre tehnologie”, își amintește el. Ulterior, a făcut pasul și s-a mutat înapoi în România împreună cu soția și fiica sa. „La fel ca mulți din generația mea, care au plecat din țară, am fost atras de oportunitatea de a contribui la construirea a ceva de anvergură și inovator, în România de astăzi”.

Am stabilit un lanț de aprovizionare complet nou, am angajat și instruit specialiști. Și am implicat mai mulți parteneri locali“, a spus Dragoş Gavriluță, Director de proiect pentru sunliquid® România și Country Manager Clariant România.

Chiar dacă s-au confruntat cu birocrația, Gavriluță și echipa sa au reușit, în cele din urmă. Ei au primit nu doar autorizațiile necesare, ci și susținerea comunității locale. Întâlnirile la primărie, evenimentele cu porți deschise și un buletin informativ regulat i-au ajutat pe toți partenerii să  fie informați. „Am creat locuri de muncă, susținem școala și serviciile medicale. Într-o localitate cu mai puțin de 7.000 de oameni, contribuția noastră este vizibilă“, spune Gavriluță.

Noi locuri de muncă și oportunități

Când a venit vorba de găsirea de profesioniști bine pregătiți, Gavriluță și Hoppe s-au uitat spre Craiova, orașul din apropiere, al șaselea ca mărime din România. Aici se află două  universități și există o tradiție puternică în produse chimice și producție. „Pentru orice  producție biotehnologică, cea mai bună alegere este să angajezi oameni cu experiență în  fermentație”, explică Hoppe. El însuși are experiență în industria berii. După acest model, Clariant a găsit muncitori calificați în regiune. „Dar procesul nostru specific este nou. Așa că ne-am instruit apoi operatorii la unitatea pre-comercială din Straubing”, spune Hoppe.
O altă provocare a fost aceea de a construi un nou lanț de aprovizionare de la zero. Fabrica sunliquid® se bazează pe aprovizionarea constantă cu paie. Podari a fost ales între 20 de locații din Europa Centrală și de Est tocmai datorită ofertei sale vaste de paie de grâu. „În România, paiele reprezintă o resursă subutilizată”, explică Gavriluță. Echipa responsabilă de aprovizionarea cu materii prime a lui Hoppe și Gavriluță a mers din fermă în fermă, pentru a explica propunerea lor de afaceri. Pentru început, s-au alăturat 300 de fermieri locali, pentru a  furniza baloții de paie necesari. Cu toate acestea, având în vedere că sezonul de recoltare se întinde doar de-a lungul a câteva săptămâni, în toamnă întreaga cantitate necesară pentru un an trebuie să fie colectată într-o perioadă scurtă de timp. „În acest moment,  folosim si furnizori externi de servicii de balotat profesionale pentru a scoate paiele de pe câmpuri și a le duce în depozitul nostru“, explică Gavriluță. „Pe termen lung, cererea noastră va crea oportunități de afaceri pentru localnici de a recolta, balota și de a transporta paiele“.

Tehnologia Sunliquid® schimbă jocul în industria biocombustibililor avansați. Și fabrica  noastră din Podari va fi cea mai concludentă dovadă de până acum. Sunt impresionat și inspirat de nivelul ridicat de angajament și de munca în echipă care au permis să fie atinse obiectivele noastre ambițioase. Cheia succesului nostru este leadershipul puternic și sprijinul excelent al echipei de management”, a declarat Bernd Hirschberg, Project Director, Business Line Biofuels & Derivatives.

Pentru România, Europa și nu numai

Proiectul Clariant a inclus, de asemenea, construirea unei centrale electrice care  funcționează pe baza unui subprodus din procesul sunliquid®. Lignina rămasă, polimerul  organic care dă structură tulpinilor de plante și lemnului, va fi utilizată pentru a alimenta cu căldură și energie electrică centrala de cogenerare pe biomasă operată de partenerul Clariant, compania GETEC. Acest lucru face ca fabrica sunliquid® să  fie aproape independentă energetic și micșorează și mai mult amprenta climatică a întregului proiect. Un alt produs secundar este reziduul organic rămas din distilarea etanolului, numit vinasă. Aceasta este bogată în minerale și alți nutrienți. Fermierii locali o vor folosi fie ca îngrășământ organic, fie pentru a produce biogaz. „Este un exemplu foarte bun de economie circulară“, spune Gavriluță, mândru să se afle în centrul acestui proiect. „România are un potențial extraordinar ca producător de biocombustibili avansați nu doar pentru regiune, ci și pentru alte țări. Ne bucurăm că putem să demonstrăm viabilitatea tehnologiei Clariant la scară comercială“.

¹Proiectul este finanţat de cel de-al Șaptelea Program Cadru al Uniunii Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică și demonstraţii prin Acordul de finanţare nr. 322386 (SUNLIQUID) și de Bio-Based Industries Joint Undertaking, în cadrul programului de cercetare și inovare al Uniunii Europene „Orizont 2020”, prin Acordul de finanţare nr. 709606 (LIGNOFLAG).

Facebook Comments