Ionuţ Stroe: „PNL a venit cu soluţii pentru problemele din zona preţurilor şi facturilor la energie!”

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe, a declarat marţi - 18 ianuarie, după şedinţa Biroului Executiv, că actuala coaliţie de guvernare a adoptat soluţiile propuse de liberali pentru problema creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze. Astfel, spune el, consumatorii casnici, dar şi firmele, vor fi protejaţi de facturile din ce în ce mai mari primite din partea furnizorilor.

0

„La propunerea PNL, au fost adoptate, în cadrul coaliţiei, soluţiile pentru problemele din zona preţurilor şi facturilor la energie. Din punctul nostru de vedere este un plan acoperitor care, practic, extinde o protecţie în ceea ce priveşte populaţia, dar şi zona industrială, zona agenţilor economici. Este, dacă vreţi, o versiune îmbunătăţită a pachetului din toamna anului trecut. El, după cum s-a văzut, este în linia propunerilor PNL pentru a acoperi, bineînţeles, o plajă mult mai mare de beneficiari, pentru a avea efecte mai profunde decât cele existente şi pentru a extinde şi a avea o perioadă mai lungă de protejare“, a declarat Ionuţ Stroe.
Printre măsurile identificate de liberali se numără plafonarea preţurilor la gaze şi energia electrică, precum şi recalcularea facturilor emise de către furnizori, care nu au aplicat compensările cerute de legislaţie. „Soluţiile adoptate ţin, în primul rând, de recalcularea tuturor facturilor greşite, fără penalităţi şi fără debranşări. Este un proces de ştornare care înţeleg că de astăzi a pornit, urmând ca în următoarele zile să fie recalculate toate cele peste un milion de facturi greşite.
Cea de-a doua soluţie ţine de protejarea consumatorilor casnici, atât la consumul de gaz, cât şi la consumul de energie electrică, prin: plafonarea şi scăderea acestor plafoane, pentru a evita, bineînţeles, preţurile uriaşe, prin creşterea plajei de consum, adică sunt acoperiţi mult mai mulţi beneficiari şi prin creşterea compensaţiei la factură. Practic, un ajutor suplimentar.
Cea de-a treia soluţie avansată ţine de protecţia extinsă pentru IMM-uri, pentru zona economică. Aceasta s-a făcut prin plafonarea preţurilor“, a adăugat deputatul.

Măsurile vor fi adoptate în următoarele zile

Ionuţ Stroe a mai spus că măsurile propuse de către PNL şi agreate în coaliţie ar putea face obiectul unei ordonanţe de urgenţă chiar în această săptămână. „Biroul Executiv al PNL a acordat întreaga susţinere politică pentru acest pachet, iar pentru toate acestea o să fie dată, în scurt timp, poate chiar săptămâna aceasta sau la începutul săptămânii viitoare, o ordonanţă de urgenţă. Mai mult decât atât, premierul Nicolae Ciucă a garantat existenţa spaţiului bugetar pentru a le susţine şi, pe această cale, ţinem să mulţumim tuturor miniştrilor care au contribuit, care s-au pus la masă pentru a definitiva acest pachet suplimentar“, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL.
Liberalii solicită, totodată, instituţiilor care se ocupă cu verificarea şi reglementarea pieţei de energie să efectueze, în continuare, controale într-un mod „mult mai curajos şi mult mai ferm“ pentru că, susţin ei, este inexplicabilă situaţia în care, în România, s-au greşit peste un milion de facturi.

Facebook Comments