Vâlcea: Un primar, un medic şi mai mulţi poliţişti, condamnaţi într-un dosar notoriu

Judecătoria Curtea de Argeș a dat verdictul într-un dosar de notorietate, în care sunt implicaţi un primar liberal din Vâlcea, un medic de familie - consilier judeţean PNL şi câţiva poliţişti. Sentinţele pot fi atacate cu recurs.

0

Magistraţii judecătoriei Curtea de Argeș au decis luni, 22 noiembrie 2021, condamnarea primarului liberal al comunei Orleşti, Constantin Cîrstina, la 4 ani de închisoare cu executare, interzicerea pentru 4 ani a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, precum şi a dreptului de a conduce autovehicule timp de 4 ani. Edilul întruneşte mai multe infracţiuni din Codul penal, potrivit sentinţei: conducerea unui vehicul fără permis de conducere, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului, inducerea în eroare a organelor judiciare, instigare la mărturie mincinoasă în formă continuată.

Constantin Cîrstina

„Dispune executarea pedepsei în regim de detenţie”

„În temeiul art. 38 şi art. 39 lit.b) C.pen. dispune ca inculpatul Cîrstina Constantin să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani închisoare din care 3 ani pedeapsa cea mai grea şi 1 an spor. Dispune executarea pedepsei în regim de detenţie, în condiţiile art. 60 C.pen. În baza art. 45 rap. la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi i) C.pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a conduce autovehicule, pe o durată de 4 ani de care curge de la momentul executării pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. În baza art. 45 rap. la art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi i) C.pen. va interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a conduce autovehicule, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale”, conform deciziei judecătorești.

O operaţiune de salvare a edilului la care ar fi contribuit şoferul, medicul şi poliţiştii

Pe 12.02.2014, primarul comunei Orleşti, aflat în stare de ebrietate conform acuzelor, ar fi lovit o femeie cu maşina şi ar fi fugit de la locul faptei. Ulterior, el a revenit la locul accidentului şi a dus victima la Spitalul de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea. Medicii au anunţat poliţia, dar primarul a declarat că nu el a fost la volan, ci şoferul său, Vasile Marian Suru. Acesta a ajuns la spital o oră mai târziu, fiind adus de ginerele primarului. Şoferul a acceptat să-i fie recoltate probe biologice şi ulterior să fie cercetat de infracţiunile de vătămare corporală din culpă şi fugă de la locul accidentului. Planul de salvare a primarului ar fi fost gândit chiar de adjunctul Poliţiei Drăgăşani, Mihai Enea, care era prieten cu edilul, precum şi de alţi doi lucrători de la Serviciul Rutier Drăgăşani: Nicolae Georgescu-Stegariu şi Marian Sandu Dumitrescu. Potrivit anchetei, o contribuţie importantă în acest plan a avut-o şi medicul de familie Gheorghe Folea. Acesta ar fi emis acte medicale care să justifice absenţa de la locul accidentului a şoferului care a luat vina asupra lui.
Conform comunicatului Serviciului Judeţean Anticorupţie Vâlcea, „poliţiştii şi-au încălcat cu intenţie atribuţiile de serviciu referitoare la procedura cercetării accidentelor de circulaţie soldate cu victime omeneşti şi, contrar dispoziţiilor legale, nu au dispus efectuarea cercetărilor faţă de inculpatul Cîrstina Constantin şi au refuzat să-i recolteze acestuia probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, întocmind, totodată, în fals mai multe documente“.

Doctorul Folea, muncă în folosul comunităţii şi interzicerea temporară a dreptului de a deţine funcţii publice

Gheorghe Folea

Potrivit hotărârii din 22 noiembrie 2021 a Judecătoriei Curtea de Argeș, medicul de familie Gheorghe Folea, condamnat iniţial la doi ani de închisoare cu executare, a primit doi ani sub supraveghere în libertate şi este obligat să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii la primăriile Voiceşti sau Budeşti. De asemenea, instanţa îi interzice exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Şoferul – pedeapsă cu închisoarea, transformată în 2 ani de supraveghere

În cazul lui Suru Vasile Marian, şoferul primarului Cîrstina, instanţa a suspendat executarea pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare, şi a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani, precum şi 80 de zile muncă în folosul comunităţii.

Pedepsele pentru poliţişti

Magistraţii au mai hotărât ca, pentru fostul adjunct al Poliţiei Drăgăşani, Enea Mihai, acuzat de fals intelectual, pedeapsa cu închisoarea de 1 an şi 6 luni să fie transformată în 2 ani supraveghere în libertate şi 80 de zile muncă în folosul comunităţiiîn cadrul Primăriei Orleşti sau Ştefăneşti. Ca pedeapsă complementară, s-a decis interzicerea exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 2 ani, termenul urmând a curge de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe.

Alţi doi poliţişti de la Poliţia Rutieră Drăgăşni, Georgescu Stegariu Nicolae şi Dumitrescu Marian Sandu, au primit pedepse similare. Georgescu Stegariu a fost condamnat la 1 an şi 8 luni închisoare cu suspendare pentru fals intelectual şi favorizarea făptuitorului, iar Marian Sandu Dumitrescu a primit 1 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual în formă continuată şi favorizarea făptuitorului. 
În ambele cazuri, magistraţii au hotărât amânarea pedepselor cu închisoarea, cu câte 2 ani de supraveghere în libertate. În această perioadă, atât ei cât şi fostul lor şef au mai multe obligaţii: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vâlcea, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Facebook Comments