Ionuţ Stroe, fost ministru al sportului:
„O nouă lege antidoping, un nou capitol pentru sportul românesc”

0

Ionuţ Stroe, fost ministru al tineretului şi sportului şi deputat doljean din partea PNL, a declarat că salută şi susţine adoptarea în Parlament a proiectului de lege privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, un act normativ nou care este menit să aducă în actualitate mai multe prevederi internaţionale legate de domeniul antidoping. Legea a fost adoptată de Senat şi a intrat în această săptămână la vot final în Camera Deputaţilor. „Mă bucură faptul că România se aliniază legislaţiei internaţionale antidoping, acest lucru era, de altfel, şi o obligaţie pe care ţara noastră o avea, aceea de a-şi însuşi până în ianuarie 2021 toate modificările aduse de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) Codului Mondial Antidoping”, a declarat Stroe.
El a întărit şi faptul că „pe lângă evitarea declanşării procedurii de neconformitate, legea are şi scopul de a consolida independenţa şi rolul ANAD-ului”, instituţia care se ocupă de acest domeniu în România.
Sportul românesc nu a fost ferit de situaţii delicate, chiar recent sportivi români fiind implicaţi în scandaluri la nivel internaţional şi care au adus o umbră asupra performanţelor acestora.
Fostul ministru, Ionuţ Stroe, care a adus de multe ori pe agendă subiectul antidoping în mandatul său din 2019-2020, a indicat importanţa acestui moment, nu doar din punct de vedere legislativ, ci şi pentru mişcarea sportivă: „Îmi doresc ca de azi să începem un nou capitol pentru sportul românesc: unul curat, sănătos şi corect. În iunie, ştiţi foarte bine, FR Haltere a fost suspendată pentru un an de către forul internaţional din cauza mai multor cazuri de încălcări ale regulamentului antidoping. Halterofili noştri au ratat şi Jocurile Olimpice de la Tokyo exact din acest motiv”.
El a amintit şi alte cazuri similare care s-au strâns în dreptul ţării noastre: „Este o pată pe reputaţia noastră, o ruşine pentru sportul românesc şi, din păcate, nu vorbim despre un incident izolat. La unele competiţii, de exemplu, avem situaţii aberante cu participanţi care fug la propriu de ofiţerii antidoping pentru a nu li se recolta probe, un semnal clar că acolo există ceva de ascuns. Să nu mai vorbim despre scandalul care a zguduit lumea fotbalului anul trecut, în care au fost implicaţi trei jucători ai Astrei Giurgiu, dopaţi, după spusele lor, fără să ştie că tratamentul primit conţinea substanţe de pe lista interzisă”.
Lupta împotriva dopajului trebuie să aibă şi o componentă de educaţie, nu doar de sancţiune, iar instituţii precum ANAD trebuie să schimbe filosofia şi multe mentalităţi pe parcurs, crede Ionuţ Stroe: „Problema cea mai mare este că o parte dintre sportivi şi antrenori nu văd ANAD-ul ca pe un partener, ci mai degrabă ca pe un inamic care le pândeşte greşelile. Aici, cred eu, are de lucrat această instituţie, în educarea şi informarea sportivilor, a antrenorilor şi a medicilor specializaţi în medicina sportivă. Sper ca această lege să aducă schimbarea de paradigmă de care avem nevoie şi să ofere ANAD-ului independenţa şi instrumentele necesare pentru a se implica şi mai mult în lupta împotriva acestui fenomen”.

Facebook Comments