Potrivit legislaţiei în domeniu şi propriilor hotărâri de consiliu local, municipalitatea craioveană devine stăpâna maşinilor abandonate pe domeniul public sau privat al Craiovei, ai căror proprietari de drept nu răspund somaţiilor repetate ale edililor de a evacua vehiculele. Până acum, trecerea autoturismelor în proprietatea primăriei era doar o ameninţare ipotetică, dar în ultima perioadă edilii au mărit frecvenţa ridicărilor din cartiere, mai ales de când criza locurilor de parcare a devenit mai acută. Aşa se face că la depoul RAT s-au adunat zeci şi zeci de maşini care urmează a fi valorificate. Primul pas în acest sens este însă trecerea acestora ca bunuri în domeniul privat al municipiului, care necesită la rândul său o evaluare prealabilă.
30 de maşini – 2.500 de euro

Primul lot de asemenea vehicule supuse evaluării unei firme de profil, taman ce aterizează pe masa aleşilor locali la şedinţa din octombrie. Trebuie spus însă că rezultatele evaluării sunt de-a dreptul sub aşteptări. Niciunul dintre cele 30 de vehicule supuse evaluării nu reuşeşte să depăşească pragul psihologic de 200 de euro. Mai mult, majoritatea dintre ele, indiferent de marcă, se plasează cu mult sub această sumă. Ca idee, cea mai ieftină maşină din lot este, surprinzător, un Mercedes, evaluat de evaluatorul primăriei la 49 de euro la cursul din luna septembrie, adică la 240 de lei. Cele mai scumpe turisme din lot sunt o Dacia şi un Volkswagen evaluate la câte 161 de euro, adică 795 de lei. Valoarea totală a celor 30 de autoturisme este de 12.310 lei sau 2.487 de euro.
Evaluare la deşeuri

Cum s-a ajuns la aceste valori explică evaluatorul primăriei în raportul înaintat consiliului local, acesta precizând că nu a beneficiat de expertize tehnice ale vehiculelor din partea primăriei, valoarea acestora fiind stabilită în urma unei „inspecţii în teren”, în care a constatat că maşinile ridicate de prin cartiere de oamenii primăriei nu mai merită reparate. „Valoarea estimată a bunurilor mobile supuse evaluării este valoarea de deşeu – metodă alternativă de evaluare, aceasta fiind o abatere de la standardele de evaluare a bunurilor Anevar, ediţia 2020. Bunurile mobile supuse evaluării au un grad ridicat de depreciere fizică şi morală, aceste bunuri necesitând reparaţii capital ample, cu costuri majore, ce depăşesc valoarea bunurilor. Totodată, probabilitatea de procurare a pieselor component ce trebuiesc schimbate, este foarte redusă, aceste tipuri de autoturisme nu se mai fabrică la data inspecţiei. Astfel, estimarea valorii a fost realizată în ipoteza valorificării bunurilor ca deşeu, în condiţiile „aşa cum sunt, acolo unde sunt”. Totodată s-a avut în vedere şi faptul că proprietarii de drept ai autovehiculelor au abandonat aceste bunuri tocmai pentru că sunt nefuncţionale şi reparaţiile sunt cu mult peste valoarea bunurilor în sine”, se arată în raportul evaluatorului.