Autorităţile judeţului Vâlcea ezită să cumpere o culă unicat care costă cât un wc de fiţe

La mai bine de un an de când Consiliul Judeţean Vâlcea şi-a exprimat dreptul de preempţiune la cumpărarea celei mai vechi cule-muzeu din România, Cula Greceanu de la Măldăreşti, situaţia rămâne incertă. Două runde de negocieri între CJ Vâlcea şi Casa de avocatură care o reprezintă pe moştenitoarea monumentului nu au dus la niciun rezultat. Cauza? CJ se cramponează de câteva zeci de mii de euro pentru un edificiu care poate fi considerat inestimabil. Între timp, cula se degradează şi există pericolul ca proprietarul să o vândă altcuiva, care o poate transforma în orice; în cârciumă, spre exemplu. Cazul Măldăreşti face parte din aceeaşi ţară în care, pentru un wc public modern din Piteşti, autorităţile au cheltuit 400.000 de euro. Cu alte cuvinte, suma pretinsă pentru fabuloasa clădire din Vâlcea.

0

Cula Greceanu este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice de clasă A, de importanţă naţională şi universală, şi face parte din Complexul Muzeal Măldăreşti, complex care mai include Cula Duca şi casa memorială a fostului premier al României I.G. Duca. Clădirea a fost ridicată în anul 1516 de familia lui Nan Paharnicul, iniţial ca turn de apărare împotriva haiducilor, forma actuală a imobilului datând de la finele secolului al XVIII-lea, când a fost refăcut de către boierul Gheorghe Măldărescu şi soţia lui, Eva. În anul 1934, pictoriţa Olga Greceanu, urmaşă în linie dreaptă a boierilor întemeietori ai culei, a zugrăvit în interior o superbă frescă, în vechiul stil românesc, înfăţişându-i pe toţi înaintaşii.. În perioada anilor 1966-1967, aici au fost executate lucrări de conservare şi restaurare. După restaurare, culele Greceanu şi Duca de la Măldăreşti au fost folosite şi ca decoruri pentru turnarea filmelor Neînfricaţii (serial TV nedifuzat, 1969), Drumul oaselor (1980), Iancu Jianu haiducul (1981), Trandafirul galben (1982) şi, mai nou, Aferim, propus în 2015 la Premiul Oscar.

Clădirea şi domeniul din jurul ei au intrat în patrimoniul muzeal al judeţului Vâlcea în 1956, iar după 1989 au revenit moştenitorilor familiei Măldărescu-Greceanu. În urmă cu mai bine de 13 ani, CJ Vâlcea a închiriat cula pentru Muzeul Judeţean de la doctoriţa Mileta Anghel Greceanu (fiica adoptivă a Olgăi Greceanu), chiria fiind stabilită la 5.000 de lei pe lună. În aceeaşi perioadă încep şi negocierile pentru achiziţionarea imobilului.

Totul a mers bine până când…

Pe 20 octombrie 2020, Consiliul Judeţean Vâlcea îşi exprima dreptul de preempţiune la cumpărarea monumentului. Mileta Anghel Greceanu propunea atunci o valoare de vânzare de 400.000 de euro, ofertă valabilă şi în prezent. În aprilie 2021, CJ Vâlcea aprobă bugetul pentru achiziţionarea culei şi lucrurile încep să prindă contur. Se constituie o comisie de evaluare şi negociere şi este angajat şi un expert evaluator al ansamblului ce urmează să fie cumpărat (SC Eval Professional SRL). Potrivit unor surse, firma evaluatoare estimează cula la o valoare apropiată preţului cerut de vânzător, adică 400.000 de euro.

Iar de aici începe fractura. CJ Vâlcea nu pare conştient de comoara de la Măldăreşti şi vine cu o ofertă de cumpărare sub suma cerută, care şi aşa este modestă. La începutul lunii octombrie, Mileta Greceanu cere Ministerului Culturii clarificări în privinţa dreptului de preempţiune, iar asta poate însemna orice, inclusiv că vrea să vândă altcuiva.

Reprezentantul CJ Vâlcea: „Eu zic că de această dată închidem negocierile”.

Adrian Mihăilă. preşedintele comisiei de negociere din partea CJ Vâlcea, a declarat pentru Indiscret în Oltenia că peste câteva zile va iniţia o nouă întâlnire în scopul achiziţionării monumentului. ”Noi dorim să cumpărăm cula, iar eu sunt conştient de valoarea ei. Vineri (n.r. 29 octombrie) voi convoca pentru o nouă discuţie firma de avocatură care o reprezintă pe doamna Greceanu. Eu zic că de această dată închidem negocierile”.

La 32 de ani de la Revoluţie, România are cel mai scăzut consum cultural din Europa. 60% dintre români nu se duc la muzee şi nu citesc. Uneori, la aceasta îşi dau concursul şi autorităţile care, voit sau nu, îşi stabilesc alte priorităţi.

Facebook Comments