Senatoarea Claudia Banu: „Consumatorii casnici şi IMM-urile vor primi facilităţi la preţul energiei electrice şi al gazelor naturale”

0

„Comisiile reunite de energie şi muncă ale Senatului au aprobat o serie de modificări ale schemei de sprijin pentru plata energiei, destinate să ajute atât populaţia României cât şi sectorul economic naţional. Măsurile de sprijin se vor aplica în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022”, a anunţat senatoarea PNL Claudia Mihaela Banu (foto).

Facilităţi pentru consumatorii casnici

„În urma consultărilor din 18 octombrie, a fost modificată OUG nr.118/2021, fiind luate o serie de măsuri suplimentare ce vizează implementarea schemei de sprijin pentru consumatorii casnici şi IMM-uri, prin care se vor acorda compensări la preţul energiei electrice şi al gazelor naturale.
A fost mărită limita de consum pentru care li se acordă compensare consumatorilor casnici şi s-a introdus plafonarea preţurilor la distribuitorii de energie electrică şi gaze naturale, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, la maximum 1 leu/kWh preţ final pentru energia electrică şi 0,37 lei/kWh la gaze naturale. Tot venitul producătorilor de energie rezultat din vânzarea curentului electric, care depăşeşte preţul de 450 lei/mWh, va fi impozitat suplimentar cu 80%, iar o altă măsură care îi vizează pe comercianţii de energie este aceea că vor putea opera cu un profit de maximum 5%. Totodată, creşte la maximum 33% din valoarea facturii compensarea acordată clienţilor casnici pentru gaze naturale. Aceştia au posibilitatea de a cere amânarea plăţii facturilor pentru o perioadă de maximum 6 luni, fără a trebui să plătească penalităţi în această perioadă de amânare.
Concret, pentru clienţii casnici se va acorda o compensare unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice şi de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazului natural, din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale. Compensarea se va acorda direct în factura clientului, fără a mai fi necesare niciun fel de demersuri din partea acestuia, fără cereri, fără drumuri în plus, fără birocraţie. Sumele compensate vor fi evidenţiate clar, cu minus, în factura clientului casnic. Pentru a putea beneficia de această schemă de ajutor, clienţii casnici trebuie să se încadreze în anumite limite de consum, adică maximum 1.500 kWh la energie electrică şi echivalentul a 1.000 mc de gaze naturale, pentru întreaga perioadă, plus o abatere de maximum 10% din aceste cuantumuri”, potrivit parlamentarului liberal.

Măsuri pentru IMM-uri

„Pentru IMM-uri se aplică exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi a accizei, precum şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. De asemenea, se reduce TVA la doar 5% pentru baza de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clienţii de tip IMM. O foarte importantă modificare va include şi PFA-urile şi profesiile liberale în categoria IMM-urilor care primesc acest sprijin, mărindu-se plaja de adresabilitate pentru toţi profesioniştii, aşa cum sunt ei reglementaţi la art. 3, al. 2 din Codul Civil.
În ultimele zile, am avut numeroase consultări, atât cu ministrul energiei cât şi cu colegii din celelalte partide politice, astfel încât să reuşim să ajungem la o formă legislativă acceptată de toate părţile, care să ofere o protecţie reală cetăţenilor şi IMM-urilor.
Modificările adoptate de noi în această dimineaţă vor fi înaintate în regim de urgenţă Camerei Deputaţilor, astfel încât ele să poată fi adoptate şi să intre în vigoare cu data de 1 noiembrie 2021”, mai precizează Claudia Mihaela Banu.

Facebook Comments