Pfizer cere autorizare pentru vaccinul destinat copiilor sub 11 ani. Medic german: „Studiul nu conține suficiente date privind posibilele efecte secundare!“

Concernul german BioNTech și partenerul său din SUA, Pfizer, au depus cerere de autorizare în Europa a vaccinului anti-Covid 19 destinat copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Solicitare vine la doar câteva zile după ce companiile au înaintat o cerere similară către Agenția Americană a Medicamentului (FDA).

0

Conform producătorilor BioNTech/Pfizer, vaccinul destinat grupei de vâstă 5 – 11 ani este bine tolerat și provoacă un răspuns imun stabil. La subiecții testați s-ar fi constatat o reacție imună comparabilă cu cea a tinerilor între 16 și 25 de ani. În cazul serului pentru copii, dozajul a fost redus la 10 micrograme, față de cele 30 de micrograme administrate persoanelor mai în vârstă. La studiu au luat parte în total 4.500 de copii, cu vârste cuprinse între 6 luni și 11 ani, în proiect fiind implicate peste 90 de unități medicale din SUA, Finlanda, Polonia și Spania. În prezent, în Europa, vaccinul BioNTech/Pfizer poate fi administrat doar copiilor care au împlinit 12 ani.  

Medicii germani spun că datele sunt insuficiente

Entuziasmul afişat de BioNTech/Pfizer nu este însă împărtăşit de toată lumea. Spre exemplu, Comisia Permanentă de Vaccinare din Germania manifestă rezerve față de această iniţiativă. Dr. Martin Terhardt, citat de către Deutsche Welle, crede că studiul încă nu conține suficiente date privind posibilele efecte secundare rare în urma administrării serului la copii mici. În opinia sa, grupul pe care a fost testat vaccinul ar fi fost prea mic. „Este diferit față de serul destinat copiilor trecuți de 12 ani, utilizat deja în alte țări în momentul în care noi am făcut recomandarea“, menționează Terhardt. Specialistul în pediatrie și medicină pentru adolescenți pornește de la premisa că, până vor exista suficiente informații, Comisia Permanentă de Vaccinare din Germania ar putea recomanda vaccinul, în prima fază, doar copiilor cu afecțiuni preexistente. „Mă gândesc mai ales la copiii și adolescenții supraponderali“, declară medicul, fiindcă aceștia au un risc crescut de a se îmbolnăvi de COVID-19.  
În opinia sa, copiii prezintă un risc semnificativ mai mic de a dezvolta forme grave ale bolii comparativ cu adulții.

Facebook Comments