Preţurile la energie vor împinge milioane de europeni în sărăcie

Bate vântul sărăciei peste Europa, iar milioane de persoane ar putea fi afectate în lunile următoare. O spune chiar comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, care a avertizat cu privire la creşterea sărăciei în Europa din cauza preţurilor tot mai mari la energie electrică.

0

Schmit a declarat pentru agenţia de presă germană DPA că milioane de oameni din blocul comunitar suferă de sărăcie generată de preţurile tot mai mari la energie electrică şi a adăugat că numărul acestora va continua să crească. La rândul său, Confederaţia Europeană a Sindicatelor ETUC a atras atenţia recent că, potrivit datelor existente, peste 2,7 de milioane de oameni din Europa nu-şi mai pot permite să-şi încălzească în mod corespunzător locuinţele, cu toate că au un loc de muncă. Comisia Europeană a adoptat, la mijlocul săptămânii trecute, un set de măsuri pe care UE și statele sale membre le pot lua pentru a aborda impactul imediat al creșterii prețurilor. Bruxelles-ul susţine că explozia prețurilor la energie la nivel mondial va dura pe tot parcursul iernii, astfel că sunt necesare măsuri pentru a sprijini populația și întreprinderile europene.
Printre măsurile naționale pe termen scurt se numără sprijinul de urgență pentru venituri acordat consumatorilor casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi și reduceri specifice în materie de taxe și impozite. Comisia va sprijini, de asemenea, investițiile în energia din surse regenerabile și în eficiența energetică; va examina posibilele măsuri privind stocarea energiei și achiziționarea de rezerve de gaze naturale și va evalua actuala organizare a pieței energiei electrice. Comisia Europeană atrage însă atenţia că obligaţia de a lua măsuri revine în primul rând guvernelor naţionale.

Preţurile la energie, în special la gaze naturale, au explodat în ultimele săptămâni, ajungându-se la situaţii în care acestea au crescut chiar şi de patru ori, afectând, deopotrivă, mediul de afaceri, dar şi populaţia.

Facebook Comments