Vâlcea fără laborator : analizele pentru tulpina Delta durează aproape o lună

Judeţul Vâlcea nu dispune de un laborator pentru determinarea tulpinii Delta a coronavirusului. Din această cauză, rezultatele analizelor trimise la laboratorul arondat de la Craiova şi ulterior la Bucureşti durează circa trei săptămâni, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea. Aşa se face că de la debutul celui de-al treilea val al pandemiei, a fost confirmată cu Delta o singură probă, celelalte analize fiind în aşteptare.

0

Amelia Piţiga, purtător de cuvânt al DSP Vâlcea, a declarat pentru Indiscret în Oltenia că actualmente nu se poate stabili dacă în Vâlcea varianta Delta este predominantă sau nu. „Nu avem de unde să ştim. De exemplu, săptămâna trecută am trimis trei probe pentru secvenţiere şi am mai trimis şi cum două săptămâni alte probe, dar rezultatele vin foarte târziu, cam în trei săptămâni. Până acum am primit o singură probă confirmată cu varianta Delta. Aşteptăm rezultatul şi la celelalte probe trimise. Proba pleacă de la noi la un laborator de la Craiova la care suntem arondaţi. Dacă este ceva suspect, este trimisă la Bucureşti la Cantacuzino”. Doctora Piţiga a mai adăugat că o probă pentru stabilirea variantei Delta costă circa 1.200 lei şi este decontată de către DSP-uri care primesc bani de la stat pe finanţări de sănătate.

„Niciun pacient complet vaccinat nu a ajuns la ATI”

Purtătorul de cuvânt al DSP Vâlcea încurajează în continuare populaţia să se vaccineze pentru a scăpa de forme severe ale Covid-19: „Sunt foarte încântată şi fericită să spun că medicii de la Boli infecţioase din SJU Vâlcea nu au avut până acum niciun pacient complet vaccinat care să fi ajuns la ATI. Din păcate, au ajuns la spital tineri nevaccinaţi. Vaccinul protejează de formele severe”.

13 pacienţi spitalizaţi au forme severe şi critice de Covid-19

Potrivit datelor DSP, pe teritoriul judeţului Vâlcea, de la începutul pandemiei au fost confirmate 16.680 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 şi 595 decese. Marţi, 7 septembrie, DSP Vâlcea a anunţat şi starea de sănătate a pacienţilor Covid-19 din spitale: „În prezent, în unităţile sanitare din judeţul Vâlcea se află 29 de persoane internate cu SARS-CoV-2 din care: 2 persoane cu formă uşoară, 14 având formă medie, 10 pacienţi având forma severă şi 3 pacienţi fiind în stare critică”. Reprezentanţii DSP Vâlcea au subliniat că în acest moment, în judeţ, nu există niciun focar de SARS-CoV-2 înregistrat.
Potrivit aceleiaşi surse, în prezent, 75 de persoane se află în carantină la domiciliu sau la locaţia declarată şi 84 de persoane se află în izolare la domiciliu.

Facebook Comments