Olguţa nu găseşte clienţi pentru staţia de gaz comprimat

Primăria Craiova nu a primit nicio ofertă pentru concesionarea terenului de 1.499 mp de pe Calea Severinului, unde ar trebui să se construiască o staţie de gaz natural comprimat pentru vehicule. Investiţia se dorea una privată, în care municipalitatea să ofere terenul pentru zece ani, contra unei redevenţe, iar o firmă să realizeze pe cheltuiala sa staţia de vânzare a acestui combustibil alternativ. Primăria s-a mişcat foarte repede cu toate documentaţiile şi aprobările, chiar neaşteptat de repede, dar rezultatul a fost zero. Cel puţin până acum.

0

Anunţul de concesionare prin licitaţie publică a terenului respectiv se află, deja, la a doua strigare, dar nimeni nu s-a arătat interesat de o astfel de investiţie. Un lucru anticipat încă din primăvară, când primarul Lia Olguţa Vasilescu a trecut prin Consiliul Local (CL) mai întâi hotărârea de aprobare a studiului de oportunitate, a caietului de sarcini şi a documentaţiei de atribuire privind concesionarea terenului de 1.499 mp, iar o lună mai târziu raportul de evaluare care stabilea preţul de pornire a licitaţiei.

La cât se ridică redevenţa anuală

Conform raportului de evaluare, pentru terenul de 1.499 mp de pe Calea Severinului nr. 115B (spre ieşirea din Craiova, în zona fostului supermarket PIC), cuantumul redevenţei anuale de la care porneşte licitaţia este de 31.050 de lei (20,71 lei/mp/an), echivalentul a 6.354 de euro (4,24 euro/mp/an). Adică 2.587 de lei pe lună (1,73 lei/mp/lună), echivalentul a 530 de euro (0,35 euro/mp/lună). Valorile nu includ TVA, iar conversia leu/euro a fost făcută la cursul de referinţă BNR de 4,8863 lei pentru un euro (cursul valutar din 10.03.2021, data la care a fost inspectat imobilul şi făcută evaluarea).

Terenul va fi concesionat pe o perioadă de 10 ani, iar contractul poate fi prelungit cu încă cinci ani, cu aprobarea prealabilă a Consiliului Local. Concesionarul va plăti însă pentru tot. Potrivit caietului de sarcini, concesionarul va realiza pe cheltuiala sa staţia de vânzare a gazului natural comprimat pentru vehicule, precum şi „toate dotările pe care le consideră necesare funcţionării acesteia conform destinaţiei, fără posibilitatea de a fi deduse din redevenţa datorată“. Concesionarul va obţine de asemenea, tot pe cheltuiala sa, toate autorizaţiile necesare edificării construcţiilor şi realizării branşamentelor la utilităţi, precum şi toate acordurile şi avizele privind funcţionarea staţiei de gaz natural comprimat pentru vehicule.

A avut dreptate opoziţia din CL Craiova?

Cu toate aprobările în buzunar, Olguţa Vasilescu a dat undă verde licitaţiei. Primul anunţ de concesionare pe zece ani a terenului de 1.499 mp de pe Calea Severinului a fost lansat la sfârşitul lunii iulie. Doritorii aveau ca termen 17 august pentru solicitarea de clarificări şi 24 august pentru depunerea ofertelor. La licitaţie nu s-a prezentat nimeni. Municipalitatea a reluat procedura o săptămână mai târziu. Anunţul a fost refăcut de Direcţia Patrimoniu pe 25 august şi publicat pe site-ul Primăriei Craiova pe 31 august. Licitaţia a fost făcută publică la începutul acestei luni. Termenul pentru clarificări este 13 septembrie, iar pentru primirea ofertelor – 23 septembrie. Va găsi Olguţa clienţi pentru staţia de gaz comprimat, sau opoziţia din CL Craiova, formată din consilierii locali PNL şi USR-PLUS, a avut dreptate?

În primăvară, a ieşit mare scandal în Consiliul Local pe tema acestei staţii de gaz natural comprimat pentru vehicule. Proiectul a trecut însă cu votul majorităţii formate de PSD şi PER, care are un om în plus. „Ăsta e un proiect născut mort. Nu o să vină nimeni să investească într-o afacere în care nu sunt clienţi. Faceţi un proiect pentru nimeni! Suntem împotrivă, pentru că nu există niciun utilizator în Craiova de asemenea combustibil. Dacă îmi arătaţi măcar unul, noi votăm“, susţinea atunci consilierul local din partea USR-PLUS, Cezar Drăgoescu. „Toate maşinile vor putea să folosească acest combustibil alternativ. Dacă dumneavoastră spuneţi că nimeni nu e interesat, nu o să vină nimeni la licitaţie şi o să rămânem cu terenul. Bănuiesc că nu e niciun investitor nebun să bage nişte milioane de euro acolo ca să constate apoi că nu vine nimeni să folosească gazul respectiv. Dar, repet, orice maşină din România va putea să-l folosească şi probabil că într-o perioadă următoare îl va folosi“, explica în Consiliul Local primarul Lia Olguţa Vasilescu.

Şi Marian Vasile a cerut explicaţii executivului

Consilierul local din partea PNL, Marian Vasile, a avut şi el obiecţii în legătură cu modul în care a procedat executivul cu acest teren. Liberalul s-a declarat uimit de felul cum a procedat primăria, scoţând la licitaţie „un teren pe care nu l-a solicitat nimeni“. „Pentru mine este o mare uimire, din experienţa mea de consilier ştiu că primul lucru pentru a se iniţia o astfel de procedură de concesionare a unui teren este ca cineva să facă o cerere.

Marian Vasile

Cineva vine, vede un teren şi se adresează Primăriei Craiova, iar Consiliul Local aprobă sau nu concesionarea, evaluarea şi toţii paşii. Aici înţeleg că nimeni nu a cerut acest lucru. Înţeleg aşa: că angajaţii executivului, neavând ce să lucreze pe la serviciu, s-au apucat să studieze directivele europene şi, hopa, stai că există o directivă europeană şi noi trebuie să luăm atitudine şi să avem aceste staţii de combustibil alternativ. S-au mişcat apoi foarte repede şi au scos acest teren. Consider că nu este oportun şi vreau să ştiu clar cine a avut această idee“, a spus atunci Marian Vasile. Nu a primit un răspuns concret.

Facebook Comments