Leul nu crede în lacrimi

Leul este afectat de adâncirea deficitelor: bugetar, comercial şi de cont curent, iar actuala criză politică este principalul motiv al deprecierii monedei naţionale. Complicarea situaţiei economice este relevată de indicatorul de încredere în economia României, prezentat de Comisia Europeană, care a scăzut în august la 102,2 de la 103,5 în iulie, evoluţie determinată de reducerea sentimentelor pozitive ale managerilor din servicii şi comerţ.

0

Iar premierul dă vina pentru actuala depreciere pe politica monetară a BNR, care ar practica un nivel prea mic al dobânzii sale cheie. Probabil că a uitat că a fost finanţist la ING Bank, perioadă în care, spun gurile rele, a încercat o mică mare speculaţie pe cursul euro/leu.
Săptămâna trecută, a început cu un record al cursului euro de 4,9349 lei. După două şedinţe mai calme, declanşarea conflictului politic a dereglat politicile BNR. Iar cum piaţa valutară nu crede în lacrimi, luni a fost atins al treilea maxim din septembrie, media euro crescând de la 4,9416 la 4,9475 lei, într-o şedinţă în care transferurile se realizau în culoarul 4,944 – 4,95 lei. Un raport al BCR estimează pentru finalul acestui an un curs de 4,98 lei/euro.
În cazul în care BNR a decis să lase piaţa să găsească un nou echilibru al cursului euro/leu, până la rezolvarea crizei guvernamentale, este posibil ca marţi să fie atins sau depăşit pragul psihologic de 4,95 lei, ceea ce ar echivala cu o depreciere de circa 1,65% faţă de sfârşitul anului trecut. Pentru eventualele asalturi speculative, banca centrală are la dispoziţie rezerva sa valutară care se ridică la maximul istoric de 41,616 miliarde euro.

Publicarea datelor privind piaţa americană a muncii, care a creat în august doar 235.000 de locuri de muncă, a provocat vineri creşterea euro la 1,1910 dolari. Luni, tranzacţiile se realizau în culoarul 1,1856 – 1,1887 dolari, iar cursul monedei americane a crescut de la 4,1633 la 4,1718 lei.
Preţul gramului de aur a scăzut de la 244,1518 lei, la începutul perioadei, la 242,7531 lei, dar la finalul ei a urcat la 244,7195 lei. Evoluţia a fost determinată de creşterea unciei la peste 1.820 dolari.
În linie cu angajamentul de a asigura un „control strict al lichidităţii de pe piaţa monetară”, aşa cum preciza în ultimul său raport asupra inflaţiei, BNR a atras de la băncile comerciale depozite cu o scadenţă săptămânală în valoare de 3,81 miliarde lei, la o dobândă de 1,25% egală cu cea de politică monetară. Este de aşteptat ca indicii ROBOR să crească spre valorile de la începutul anului, având în vedere că cel la 12 luni a urcat la începutul acestei săptămâni de la 1,82 la 1,83%. Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat luni la 1,60%, iar cel la şase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 1,73%, valori care se mai înregistrau în aprilie.

Bitcoin a crescut la sfârşitul perioadei până la 52.174 dolari, maxim al ultimelor aproape patru luni, iar ether la 3.971 dolari. Evoluţia este pusă pe seama faptului că investitorii profesionişti nu se găseau în piaţă, care era închisă cu ocazia „Zilei Muncii”, ceea ce a lăsat cale liberă „amatorilor” care speră să vândă mai scump.

Analiza cuprinde perioada 30 august – 6 septembrie

Facebook Comments