IPJ Mehedinţi, lada de gunoi a istoriei şi refugiul compromişilor

Ministerul Afacerilor Interne a numit la conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mehedinţi un chestor de poliţie înlăturat din funcţia de şef al IPJ Bacău, după dubla crimă din apartamentul de la Oneşti. Se aude că Oprişan ar trebui să iasă la pensie şi atunci, de ce să nu fie onorat cu comanda unui IPJ înainte de a trece în rezervă? Pentru că, nu-i aşa, merită omul!

0

Mai rău decât aşa, nici că se putea! Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mehedinţi, un IPJ dintr-un judeţ de graniţă, cu ceva infracţionalitate şi cu probleme care trebuie gestionate bine, s-a pricopsit la conducere cu un individ de numele căruia se leagă, într-un fel sau altul, drama de la Oneşti, unde la începutul lunii martie 2021 un individ a sechestrat doi muncitori într-un apartament, după care i-a ucis cu sânge rece. După ore întregi de bâlbâieli sinistre, Poliţia din Bacău, condusă la acea vreme de Vasile Oprişan, nu a reuşit să încropească un plan coerent de salvare a ostaticilor. Ei bine, comandantul Poliţiei din Bacău, şeful celor care s-au făcut de râsul lumii şi care nu au reuşit să salveze doi nefericiţi, este numit acum la comanda IPJ Mehedinţi. Asta, de parcă Poliţia din Mehedinţi ar fi un fel de ladă de gunoi a istoriei, un loc în care oricine poate eşua liniştit, în drumul lin către o pensie babană şi mulţumitoare.

Concret, Ştefan Bibu, cel care, în ultimele luni, a asigurat conducerea IPJ Mehedinţi (prin desemnare), a fost înlăturat de la comanda instituţiei. În locul său, a fost numit chestorul de poliţie Vasile Oprişan. Distinsul Oprişan a fost luat pe nevăzute de la comanda IPJ Bacău, imediat după carnagiul din apartamentul de la Oneşti, şi trimis pe postul de consilier la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Mai exact, în loc să fie pedepsit, şeful poliţiei incapabile de la Bacău a fost promovat!
Chestorul Vasile Oprişan are 59 de ani şi a fost numit la comanda IPJ Mehedinţi pe o perioadă de două luni. De ce două luni? Poate că atât mai are până la pensie, iar ieşirea în rezervă trebuie să fie musai de pe o funcţie înaltă! De ce acest amărât judeţ de frontieră nu îşi găseşte un om pe care să îl pună pe funcţie, fără delegări şi interimate, un om de-al locului, pentru că sunt şi la IPJ Mehedinţi destui oameni tineri şi capabili, asta doar ilustra conducre a IGPR şi a MAI poate explica!

Vasile Oprişan, poliţistul care le-a luat la mişto pe femeile abuzate

Inspectoratul de Poliţie Bacău s-a aflat, din anul 2009, sub comanda inspectorului Vasile Oprişan. Înainte de a fi şeful instituţiei, acesta a fost adjunctul inspectorului general (2003-2009), timp în care s-a ocupat de coordonarea activităţilor instituţiei pe domeniile ordine publică, rutier, analiza şi prevenirea criminalităţii, intervenţii rapide.
„Femeile abuzate ar trebui să apeleze poliţia abia dimineaţa” – aşa a concluzionat chestorul Vasile Oprişan în anul 2009. Mai exact, poliţaiul şef de la Bacău s-a supărat că toată noaptea erau deranjaţi poliţiştii de strigătele femeilor agresate şi abuzate în cazuri de violenţă domestică. Mesajul lui a fost clar: Să se potolească şi ele până dimineaţă! Adică, în opinia noului şef al IPJ Mehedinţi, noaptea soţii au liber la bătut soţiile!
În anul 2009, Vasile Oprişan, şeful IPJ Bacău, a spus că femeile bătute de soţii lor nu ar trebui să apeleze la poliţişti în miez de noapte şi că ar trebui să aştepte până dimineaţă cu reclamaţiile, potrivit unei ştiri difuzate de Digi 24. Evident, şefii lui de la acea vreme au trimis corpul de control la Bacău, dar ancheta a murit subit, iar ulterior Oprişan şi-a cerut scuze public pentru afirmaţiile făcute.

Crima de la Oneşti – suprema incompetenţă a trupei conduse de Oprişan

Crima de la Oneşti este însă, de departe, bomboana de pe colivă. O să spună domnul Oprişan că el nu a fost la comandă, ci adjunctul său, dar în astfel de situaţii de criză, un şef de IPJ nu poate găsi astfel de scuze. Să stai ca popândăii prin faţa blocului ore întregi, fără a interveni prompt, asta denotă o incompetenţă crasă, o nepăsare criminală, care până la urmă a permis unui descreierat să execute cu cuţitul doi oameni nevinovaţi. Ca să nu mai pomenim de faptul că, deşi criminalul ameninţa de câţiva ani că o să ucidă, nimeni de la IPJ Bacău nu l-a supravegheat şi nu l-a luat în serios.
Şi după ce biata opinie publică uitase cum şeful IPJ Bacău a fost promovat pentru isprava de la Oneşti, pe postul de consilier la IGPR, nebunia merge şi mai departe. Oprişan este adus la comanda IPJ Mehedinţi. Oare acest judeţ o fi atât de blestemat încât să nu îşi găsească aici pe plan local un poliţist bun care să fie numit la comandă şi trebuie să se pricopsească cu tot felul de interimari, care mai de care mai ciudaţi? Mă întreb dacă aceasta este metoda optimă de a extirpa cancerul din poliţia română şi dacă în orice altă ţară europeană civilizată, un om aflat la comanda unui IPJ incapabil să execute o intervenţie de elită şi să salveze de la moarte doi oameni nevinovaţi, ar mai fi promovat vreodată. Deci, iei un om care a dat chix la IPJ Bacău şi îl pui şef la IPJ Mehedinţi! Strălucită strategie managerială!

În orice caz, IPJ Mehedinţi pare să fi ajuns un fel de ladă de gunoi a istoriei, o maşină de spălat incompetenţa, prin care trec, spre purificare, chestori cu probleme. Bravo, băieţi! Minunat!

Facebook Comments