Până când batjocura numită ECO SUD?

0

Cu mulţi ani în urmă, în 2003, dacă îmi aduc bine aminte, pe vremea când Europa civilizată o vizitam doar dacă primeam o viză Schengen pe paşaport, am avut ocazia să port o discuţie de câteva ore cu un jurnalist german chiar în oraşul său de baştină, Nurenberg. Printre altele, acesta mi-a subliniat că lucrurile nu se vor rezolva de la sine în România doar dacă intrăm în Uniunea Europeană, aşa cum naiv susţineam eu, ci că este nevoie de leadership românesc pentru ca speranţele mele să se transforme în realitate. Şi, ca să îşi argumenteze opinia, mi-a exemplificat două state deja membre ale Uniunii Europene care încă aveau probleme în a se alinia la standardele impuse de Bruxelles: Italia şi Portugalia. Probabil figura mea mi-a trădat nedumerirea pentru că jurnalistul local german şi-a dus argumentaţia la capăt, expunându-mi un exemplu concret: „Tu ştii că una dintre cele mai mari mafii în Italia şi Portugalia este cea a deşeurilor. Ai idee cât de viciat de corupţie este acest sector al celor două economii?“. Evident că nu aveam nici cea mai mică idee, ba chiar mă gândeam în naivitatea mea că neamţul, contrar a tot ceea ce auzisem eu despre germani, bătea câmpii cu graţie: „Ce drac’ de corupţie la strânsul gunoaielor visează ăsta? De mafia alcoolului nu a auzit, de cea a ţigărilor sau de mafia construcţiilor nu s-a lovit?“. Nu l-am contrazis, însă, dacă nu din alt motiv măcar pentru faptul că era cu vreo treizeci de ani mai în vârstă decât mine.

Au trecut ani buni până mi-am reamintit cuvintele colegului neamţ. Între timp, ne băgaseră mai mult cu forţa în Uniunea Europeană şi ne puseseră de ochii lumii nişte condiţii pe care noi, abili, am mimat că le respectăm. Mi-am amintit când am aflat că groapa de gunoi de la Mofleni va fi manageriată de o firmă din Italia. Am început să despic abia atunci firul în patru şi să aflu că, în Italia, piaţa deşeurilor era dominată de mafie, cea care controla cele mai importante societăţi de prestări servicii de profil din peninsulă. Şi aşa cum a debutat afacerea de la Craiova, chiar puţea şi pe malurile Jiului a corupţie. Iar duhoarea nu a dispărut nici măcar acum, când, într-o batjocură totală la adresa statului român şi a sutelor de mii de craioveni, ECO Sud încalcă sistematic legea, acceptând să plătească câte o amendă din joi în Paşti dintr-un profit de peste zece milioane de lei la sfârşitul anului trecut. Cârdăşia dintre unele autorităţi ale statului român din Dolj şi ECO Sud a fost luată la ochi şi de către factori de decizie din Garda Naţională de Mediu, pentru că altfel nu există nicio explicaţie logică pentru care, în control, la Mofleni, nu au mai fost trimişi comisari doljeni, ci colegii lor de la Gorj. În mai, o echipă complexă a Gărzii de Mediu Gorj a stat o săptămână la Depozitul Ecologic de la Mofleni, iar ceea ce au găsit acolo demonstrează cu vârf şi-ndesat că societatea cu rădăcini italiene pur şi simplu îşi face de cap în batjocură cu legislaţia românească şi europeană în domeniu. Spre exemplu, în Celula 1, care figura de mult închisă, încă se depozitează gunoi menajer periodic, iar în Celula 6, cu o capacitate de 360.000 de tone, se află deja peste 374.000 de tone de deşeuri.

sursa foto: facebook

În total, au fost găsite şase nereguli majore, s-au dat amenzi de 200.000 de lei şi s-au dispus măsuri urgente de reintrare în legalitate. Numai că nu este pentru prima dată când se face acest lucru, însă şirul ilegalităţilor săvârşite de operatorul depozitului nu a fost niciodată întrerupt. An după an şi control după control, amenzile curg, dar problemele fie nu sunt niciodată rezolvate, fie se rezolvă într-o parte şi se creează altele în alt colţ al depozitului. În tot acest timp, noi, craiovenii, îndurăm mirosurile pestilenţiale emanate de „buboiul ecologic“ creat de ECO Sud la marginea Craiovei. Iar angajaţii noştri, funcţionarii de la Garda de Mediu Dolj, dar şi de la Agenţia de Mediu, mimează că ne apără interesele.

Mafia italiană, înfiptă bine la Mofleni?

Conform cotidianului Evenimentul Zilei, SC ECO Sud SA este controlată, prin interpuşi, de mafia italiană. Într-un articol apărut în data de 25 iunie 2019, jurnaliştii bucureşteni explică foarte clar legăturile SA-ului românesc cu temuta Cosa Nostra: „Patru cetăţeni italieni şi un cetăţean român au fost condamnaţi definitiv, în Italia, la începutul acestui an, în urma unei anchete de proporţii, la pedepse cuprinse între 4 şi 5 ani de închisoare pentru asociere mafiotă şi spălare de bani în beneficiul familiei Ciancimino, afiliată Cosa Nostra. Este vorba despre Romano Tronci, Nunzio Rizzi, Raffaele Valente, Sergio Pileri şi Victor Dombrovschi. Aceştia au fost asociaţi în cadrul SC ECOREC SA, firma care administrează groapa de gunoi de la Glina, judeţul Ilfov. 
Respectivii oameni de afaceri au avut acces la fonduri ale mafiei siciliene pentru a prelua şi coordona activitatea depozitului de deşeuri de la Glina, intenţia fiind de a ajunge să controleze în proporţie de 100% un domeniu de importanţă vitală precum cel al deşeurilor, transmite ziuanews.ro.

Unul dintre acţionarii SC ECOREC SA este omul de afaceri Nicolae-Ninel Caval, un apropiat al fostului primar al Capitalei, Adriean Videanu. Totodată, Nicolae-Ninel Caval este şi principalul coordonator al SC ECO SUD SA şi SC ACTIV-SALUBRITATE SA. Cele două companii colaborează pentru participarea la licitaţii publice şi derularea de contracte în domeniul gestionării deşeurilor din România. Fireşte, omul de afaceri Nicolae-Ninel Caval efectuează frecvent deplasări în Italia, acolo unde are întâlniri care au ca scop tocmai coordonarea afacerilor derulate în România. 
Se poate spune că SC ECO SUD SA a reuşit să ia „caimacul” în ceea ce priveşte piaţa deşeurilor“.

Facebook Comments