„Ce ziua construia, noaptea se spărgea“
Craiova, lovită de sindromul „Manole“

Una dintre marile probleme cu care s-a confruntat Craiova de-a lungul anilor a fost, fără îndoială, rapiditatea cu care, din motive mai mult sau mai puţin întemeiate, străzile, bulevardele ori chiar aleile reabilitate erau sparte de diverse entităţi, unele aparţinând chiar municipalităţii. Pentru că, dincolo de neplăcerile cauzate şoferilor şi pietonilor, puţine sunt lucrurile care dau cu adevărat o senzaţie de batjocură la adresa cetăţenilor decât o lucrare proaspăt finalizată care este, imediat, ciopârţită de utilaje.

0

Probabil că nu sunt multe persoane în Craiova care nu au aflat încă faptul că zona Calea Bucureşti, cea mai importantă arteră a municipiului, şi zonele adiacente sunt, de câteva luni, în centrul unui amplu proiect de reabilitare. Privită, pe bună dreptate, ca o adevărată carte de vizită a oraşului, zona avea nevoie de o schimbare de look, care, în opinia autorităţilor locale, implică de la amenajarea parcărilor, la reabilitarea aleilor şi trotuarelor, la amenajare peisagistică şi chiar un proiect pe fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor, astfel încât acestea să aibă faţade care corespund din punct de vedere estetic şi energetic. Plus încă ceva: trecerea în subteran a cablurilor de pe stâlpi.

Invazie de utilaje şi muncitori

La scurt timp după ce municipalitatea a prezentat proiectul, în zonă şi-au făcut apariţia echipe de muncitori, utilaje şi materiale, iar lucrările au avansat rapid. S-au asfaltat alei, s-au înlocuit borduri, s-au pavat trotuare, au fost plantaţi copaci şi au fost curăţate grădinile interioare.

Nicio minune nu ţine mai mult de trei zile…

… cel puţin aşa spune o vorbă din bătrâni. Care se aplică perfect şi în acest caz, chiar dacă, pentru a fi cât mai corecţi, nu e vorba de trei zile, ci de vreo 14. Pentru că fix de atât a fost nevoie pentru ca aleile proaspăt asfaltate să fie măcelărite apoi cu o voioşie demnă de o cauză mai bună. S-a întâmplat recent în zona Calea Bucureşti – strada Horia – strada Dezrobirii, acolo unde absolut toate aleile pietonale au fost sparte de unul dintre furnizorii de servicii de internet şi tv. Sub privirile uluite ale cetăţenilor din blocurile aflate în zonă, echipe de muncitori au săpat şanţuri de-a latul tuturor aleilor pentru a îngropa nişte cabluri portocalii. Apoi, au pus o spoială deasupra gropilor şi s-au făcut nevăzuţi. „Ne-am bucurat când am văzut că reabilitează aceste alei deoarece chiar era nevoie de aşa ceva. Nici nu mai ştiu ultima oară când au fost modernizate. Apoi am văzut că vin alţi muncitori şi au spart fix pe unde au lucrat cei dinainte. I-am întrebat de ce nu au făcut asta înainte să se asfalteze, dar au ridicat din umeri. Treabă tipic românească. Clar este vorba despre dezorganizare, pentru că toată lumea ştia că se reabilitează zona. Nu au nicio scuză“, ne-a povestit Elena, care locuieşte într-unul dintre blocurile aflate în acea zonă.

Ceasul rău, pisica neagră

Încercând să aflăm cum a fost posibil ca o lucrare abia finalizată să fie spartă în decurs de câteva săptămâni, cu atât mai mult cu cât, măcar la nivel declarativ, autorităţile locale înştiinţaseră furnizorii de servicii de interen/tv că trebuie să-şi îngroape cablurile, am cerut lămuriri de la Serviciul de imagine al Primăriei Craiova. Aici am aflat că „operatorii de fibră optică au primit autorizaţie de spargere pentru îngroparea cablurilor pe tot segmentul din Calea Bucureşti pe un proiect care nu a mai putut fi respectat din cauza faptului că pe traseul iniţial s-au descoperit reţele ale altor furnizori. Astfel, s-a deviat traseul, inclusiv pe una dintre aleile reabilitate recent de către Municipalitate, cu obligaţia transmisă operatorilor de a reface integral stratul de asfalt, pe întreaga suprafaţă spartă, conform Regulamentului modificat pentru traversarea prin spargere a străzilor, trotuarelor şi zonelor verzi din municipiul Craiova, stabilit prin HCL nr. 293/2021. Operatorii vor aplica inclusiv un strat de uzură pe toată suprafaţă afectată de lucrări, astfel încât asfaltul să fie readus la starea iniţială, reabilitată“. Cu alte cuvinte, nu prea există vreun vinovat, ci a fost vorba doar de… ghinion! 

Facebook Comments