„Cartierul chinezesc” sau despre cum nimeni nu îşi asumă eşecul unui proiect fantezist

„Cartierul chinezesc din Craiova”, marele proiect imobiliar demarat de Lia-Olguţa Vasilescu în primul său mandat ca edil al municipiului, capătă, pe zi ce trece şi tot mai accentuat, nuanţele unei adevărate utopii. Din 2017, de când firma chineză Shandong Ningjian, adusă de Primăria Craiova pentru a construi locuinţele, a renunţat la investiţie, lucrările au stagnat, astfel că în prezent „Cartierul chinezesc” nu este altceva decât un imens eşec imobiliar. Mai mult decât atât, după ce a trecut rând pe rând din administraţia Primăriei în cea a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), terenul pe care urma să fie construit complexul de locuinţe a revenit în proprietatea statului şi în administrarea Ministerului Apărării, ca urmare a nerespectării termenelor de finalizare a construcţiilor. Cu toate acestea, Ministerul Apărării nu deţine şi clădirile aflate în construcţie, iar ultimul cuvânt de spus în toată această tevatură va aparţine Guvernului, care ar urma să decidă cui încredinţează finalizarea proiectului. Astfel, din complicată, situaţia „Cartierului chinezesc” a devenit şi mai complicată.

0

Povestea „Cartierului chinezesc” care trebuia să apară pe strada Caracal începe în anul 2014, când primăria municipiului concesiona firmei chineze Sandong Ningjian Construction Group România un teren de aproximativ 20.000 mp, cedat gratuit de Ministerul Apărării. Aici, constructorii chinezi urmau să ridice 23 de blocuri, cu 1.800 de locuinţe. Dintre acestea, 250 de locuinţe trebuiau să revină  Ministerului Apărării în schimbul terenului cedat pentru construirea ansamblului. După ce au realizat doar o mică parte din lucrări, chinezii au renunţat la contract, iar de la începutul anului 2017, „Cartierul chinezesc” a devenit proprietatea Primăriei Craiova. La rândul său, Primăria l-a cedat Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), ale cărei singure realizări au fost proiectul tehnic al primului bloc şi strângerea cererilor pentru locuinţe de la potenţialii locuitori. Pentru că absolut niciunul dintre termenele de finalizare a primelor 250 de locuinţe nu a fost respectat (ianuarie 2017, ulterior ianuarie 2020), terenul pe care urma să „răsară” cartierul a revenit în administrarea Ministerului Apărării. Cum pe acest teren s-a început construcţia unor blocuri, care nu intră automat în proprietatea statului odată cu terenul, situaţia „Cartierului chinezesc” s-a complicat şi mai mult.

Aurelia Filip, viceprimar Craiova: „Proiectul nu mai aparţine primăriei”

Aurelia Filip

Deşi este iniţiatorul acestuia, viceprimarul Aurelia Filip spune că proiectul ”Cartierului chinezesc” nu mai aparţine Primăriei Craiova. Prin proces-verbal, acesta a fost pasat Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe şi încă aşteaptă să fie bugetat de actualul Guvern. Pentru faptul că lucrările nu avansează deloc sunt vinovaţi şi parlamentarii doljeni ai PNL, care nu solicită Executivului să finanţeze acest proiect, susţine Aurelia Filip. De asemenea, viceprimarul Craiovei a afirmat că Primăria Craiova a solicitat ca proiectul să le revină, culmea, tocmai pentru a fi continuat. „Primăria a înmânat acest proiect ANL-ului, aflată, după cum ştiţi, în subordinea Guvernului. Ar trebui întrebaţi parlamentarii PNL de Dolj de ce nu solicită finanţarea acestui proiect pentru că deocamdată el nu a fost bugetat. «Cartierul chinezesc» nu mai aparţine Primăriei Craiova. Noi chiar am făcut o solicitare, să revină la noi şi să construim noi locuinţele”, a declarat viceprimarul Aurelia Filip.

Soluția USR, încă o licitație

Pentru a debloca situaţia, consilierul local şi preşedintele filialei doljene a USR, Cezar Drăgoescu, spune că singura variantă este ca Ministerul Apărării să cedeze din nou municipalităţii terenul pe care se află actualele construcţii. După ce reintră în posesia acestuia, Primăria Craiova, care nu dispune de sumele necesare pentru a construi cele 23 de blocuri, să cedeze prin licitaţie publică investitorilor privaţi blocurile deja începute, suma de la care ar trebui să înceapă aceste licitaţii fiind cea care s-a investit până în acel moment în clădirea respectivă. „După părerea mea, singura soluţie pentru acest cartier este ca Ministerul Apărării să concesioneze din nou terenul primăriei, iar primăria, la rândul ei, prin licitaţie, să încredinţeze aceste construcţii unor investitori privaţi. Fiecare construcţie să fie estimată, să se evalueze investiţia, iar licitaţia să înceapă de la suma care s-a investit. Este clar că Primăria Craiova nu va avea niciodată banii necesari pentru finalizarea construcţiei de acolo. Cred că aceasta este singura soluţie viabilă”, a declarat Cezar Drăgoescu, consilier local şi preşedinte USR Dolj.

Teodor Sas, PNL: „Este vina Olguţei Vasilescu”

Teodor Sas

Vina principală pentru nefinalizarea proiectului şi pentru stadiul lamentabil în care se află acesta la mai bine de şapte ani de când a debutat aparţine actualului primar al municipiului, Lia-Olguţa Vasilescu. Aceasta este explicaţia consilierului local Teodor Sas, de la PNL, care este de părere că tot primăria este instituţia care trebuie să facă cele mai mari eforturi pentru ridicarea cartierului. În cazul în care municipalitatea va dori să se debaraseze de acest proiect, el ar putea fi preluat de ANL. Astfel, ar depăşi stadiul de ruină în care se află în momentul de faţă. „În primul rând, «Cartierul chinezesc» este o promisiune neonorată a actualului primar, Lia-Olguţa Vasilescu, făcută în campania electorală din anul 2012. A promis că va fi gata în 2016, dar nu au făcut mai nimic. Este o ruină şi o ruşine pentru municipiul Craiova. După ce în tot acest timp nu au făcut nimic, doar şi-au bătut joc, acum încearcă să găsească vinovaţi în alte părţi. Este cunoscut faptul că sunt oameni care au dat inclusiv nişte avansuri pentru locuinţele care trebuiau construite şi au rămas cu această pagubă. Nu văd cum ar putea fi rezolvată în momentul de faţă această situaţie. Poate tot prin ANL, dar va fi destul de dificil. Probabil şi acele blocuri ridicate parţial au nevoie de o expertiză, pentru a vedea dacă mai corespund. Cert este că este vina Olguţei Vasilescu pentru acest eşec şi ea ar trebui să facă tot ce poate pentru a finaliza proiectul”, a precizat Teodor Sas, consilier local PNL.

Octavian Marinescu, PER: „În primul rând, trebuie clarificată situaţia juridică”

Octavian Marinescu

Un aspect foarte clar în legătură cu proiectul „Cartierului chinezesc” este că nimeni nu poate spune cu exactitate dacă se mai pot relua lucrările, de către cine şi în ce condiţii. Tocmai acest lucru este semnalat de Octavian Marinescu, consilier local PER, care este de părere că, înainte de toate, trebuie clarificată situaţia juridică completă a proiectului. „În primul rând, trebuie clarificată situaţia juridică. Trebuie verificat dacă proiectul respectiv mai poate fi reluat. Dat fiind faptul că a trecut atâta vreme şi anumiţi factori au dispărut, trebuie văzut dacă se poate continua. Cert este că ar fi nevoie de acele locuinţe, cerere pentru ele există, mai ales că este o zonă foarte bună. Primăria trebuie să identifice modalităţile prin care se poate continua şi duce la bun sfârşit acest proiect”, consideră Octavian Marinescu, consilier local PER.

În concluzie, ne este foarte greu să precizăm dacă se va mai putea face ceva pentru „Cartierul chinezesc”. Nu este exclus ca, având statutul de promisiune electorală, „Cartierul chinezesc” sau ce a apucat să fie construit din el să devină, cu timpul, o ruină şi va fi dat uitării, ca de altfel o mare parte din promisiunile făcute de aleşii noştri în campaniile electorale.

Facebook Comments