Sub conducerea lui Ionescu şi Bârsan, o comună din Dolj încă nu a ieşit din Evul Mediu
Groparii Pleşoiului

Au trecut mai bine de zece ani de când clasa politică românească ne promite o reformă administrativă menită a moderniza şi eficientiza autorităţile statale şi unităţile administrativ-teritoriale. Cu toate acestea, nimeni nu mişcă un deget în acest sens, reprezentanţii tuturor partidelor politice motivând că acest lucru se poate realiza doar în cazul în care se va modifica actul suprem al statului, Constituţia. A devenit clar pentru toată lumea că, de fapt, nimeni nu îşi doreşte acest lucru deoarece o astfel de reformă ar presupune, pe lângă ample restructurări ale aparatului bugetar central şi local, şi desfiinţarea unor pseudeo-localităţi impropriu denumite acum comune. Spre exemplu, Pleşoi, comuna doljeană care încă nu a ieşit din Evul Mediu, ar trebui să dispară de pe harta administrativă a judeţului, iar „baroneii“ care o conduc în prezent, primarul Ion Ionescu şi viceprimarul Iulian Bârsan, să devină o istorie de tristă amintire pentru localnici.

0

Nu ştiu câţi dintre mai-marii judeţului Dolj, cu precădere ai Partidului Social Democrat, aflat la conducerea judeţului cu foarte mici întreruperi din 1989, au avut curiozitatea de a merge în comuna doljeană Pleşoi într-o altă perioadă decât în cele în care sunt campaniile electorale. Pentru foarte puţin timp şi foarte rar, aş spune, pentru că altfel nu îmi explic cum mai îndrăznesc unii dintre aceştia să vorbească despre Uniunea Europeană şi standarde de civilizaţie în condiţiile în care mai bine de o mie de suflete care locuiesc la mai puţin de 25 de kilometri de Craiova încă nu ştiu ce înseamnă apă potabilă de la reţea şi sistem centralizat de canalizare. Uliţele acestei comune sunt, fără discuţii, la nivelul perioadei interbelice, iar asfaltul reprezintă un lux de care au parte doar o mică parte din locuitori. O simplă călătorie pe uliţele comunei reprezintă un salt uriaş înapoi în istoria României, lucru care pare a nu deranja conducerea judeţului şi nici măcar pe cea a partidului de guvernământ din Dolj, PSD. Ca o ironie a sorţii, primarul Ion Ionescu, un semianalfabet ales timp de mai multe mandate de o populaţie înfricoşată şi ameninţată, a fost, nu cu mulţi ani în urmă, preşedintele Ligii Aleşilor Locali din PSD Dolj. Practic, acest individ cu grave deficienţe manageriale a reprezentat un punct de reper în ceea ce priveşte administraţia publică locală pesedistă!

Ion Ionescu – primarul comunei Pleșoi

Este evident pentru oricine că nu Ionescu conduce destinele localităţii Pleşoi, ci viceprimarul, Iulian Bârsan, un individ cu o inteligenţă mult superioară edilului, dar care a ales să o pună în slujba propriei înavuţiri, şi nu a binelui public, aşa cum i-ar sta frumos oricărui ales al unei comunităţi. Niciodată „în fruntea trebii“, dar tot timpul în spatele scenei ca un păpuşar abil, Bârsan conduce cu mână de fier destinele comunei, „pigulind“ din toate părţile fiecare leu pe care şi-l poate însuşi fie prin ameninţări, fie cu vorbă blândă şi promisiuni niciodată onorate. Această echipă hidoasă de edili au acum şi au avut dintotdeauna interesul de a ţine captivă populaţia comunei, de a elimina din faşă orice fel de încercare de emancipare a celor cărora le conduc destinele. O populaţie un pic mai cultă, o umbră de civilitate şi modernism pe uliţele comunei, reprezintă un pericol de moarte pentru sistemul sclavagist implementat de cei doi indivizi. Tocmai din acest motiv, cei doi fac tot posibilul pentru a tărăgăna dezvoltarea localităţii pe care o conduc. Lipsesc cu desăvârşire proiectele cu finanţare europeană, chiar dacă şcolile şi grădiniţele din comună încă mai au veceul în fundul curţii, investiţiile cu finanţare de la guvernul României sunt foarte puţine şi aproape în toatalitate neterminate, în timp ce averea primarului şi viceprimarului creşte exponenţial de la an la an. Cu exactitate, nimeni nu poate spune cam cât au agonisit cei doi în ultimii 15 ani de când conduc destinele comunei, însă nu puţini sunt cei care afirmă că în principal viceprimarul Bârsan, dar şi edilul Ionescu, controlează majoritatea terenurilor agricole ale comunei. Numărul de utilaje agricole pe care Bârsan le parchează în dispreţ pe domeniul public al localităţii reliefează bunăstarea familie sale într-un contrast evident cu sărăcia în care se zbat majoritatea pleşoienilor.

Iulian Bârsan – viceprimarul comunei Pleșoi

În mod normal, această comună eşuată ar trebui să dispară de pe harta judeţului Dolj. Din păcate, acest lucru nu se poate realiza decât printr-o reformă administrativă profundă, proiect pe care întreaga clasă politică românească îl invocă în campaniile electorale, dar nimeni nu vrea să îl înceapă. Din păcate, acest lucru dăunează grav viitorului localnicilor şi nimeni nu pare a se sinchisi de acest lucru…

Facebook Comments