Un vâlcean la Olimpiada de la Tokyo

Campionul României la aruncarea greutăţii, vâlceanul Rareş Toader (24 de ani), şi-a dat testul maturităţii la Olimpiada de la Tokyo. Deşi, marţi, a ratat calificarea în finală, Rareş nu s-a demoralizat şi a declarat că are de învăţat din această experienţă ce constituie un punct de pornire spre viitoarele Jocuri Olimpice din Franţa.

0

Copleşit de emoţii la prima sa participare olimpică şi aflându-se printre cei mai tineri participanţi la proba aruncării greutăţii, Rareş Toader nu a prins finala. A aruncat la prima încercare 19,81 metri, a doua încercare nu a fost valabilă, iar la cea de-a treia a reuşit doar 19,41. Anul acesta aruncase un 21,29, corectase recordul naţional şi avea ambiţii mari.

Despre incidentele care spune că l-au scos din ritm

„Nu vreau să mă plâng, nu e genul meu, dar la a doua încercare, exact când să arunc, s-a cântat imnul la o premiere. Apoi, la a treia, neozeelandezul din faţa mea a contestat decizia. De trei ori am ieşit şi am intrat în cerc. Am ieşit un pic din ritm, m-a dat peste cap, dar aşa e, lucrurile se întâmplă câteodată şi împotriva voinţei noastre”, a declarat sportivul pentru presa românească aflată la olimpiadă.
Rareş, aruncător cu bila de 7 kilograme, crede că experienţa Tokyo îi va folosi: „Rămân cu o amintire frumoasă, cu un plan de bătaie în gândire şi performanţă mai elaborat. Eu sper ca următoarea ediţie de Jocuri să vină cu un alt rezultat”, a mai spus Rareş Toader.

 A început atletismul urmând exemplul bunicului său

Andrei Rareş Toader s-a născut la 26 mai 1977 în Călimăneşti, judeţul Vâlcea, tatăl său fiind preot. Este laureat cu argint la Jocurile Olimpice de Tineret 2014 şi la Campionatul European pentru juniori din 2015. A început atletismul urmând exemplul bunicului său, Aurel Berbece, campion naţional la săritura în înălţime în 1967. În iunie 2016, şi-a îndeplinit baremul pentru Jocurile Olimpice de Vară din 2016 de la Rio de Janeiro cu o aruncare de 20,54 m la Campionatele Internaţionale de Atletism ale României. Astfel a stabilit un nou record naţional de tineret. În iulie, a participat la Campionatul European de seniori, unde s-a clasat pe locul 6 cu o aruncare de 20,26 m.La Universiada din 2019 de la Napoli românul a stabilit un nou record al competiţiei cu o aruncare de 20,60 m. Însă nu s-a putut prezenta la finală din cauza unei accidentări.Pe 13 iunie 2021, cu o aruncare de 21,29 m, a stabilit un nou record naţional.

Facebook Comments