Vâlcea: Peste 22.000 de oameni defavorizaţi primesc în această săptămână pachete prin programul POAD

„Instituţia Prefectului –Judeţul Vâlcea informează că în această săptămână se va face livrarea în judeţ a pachetelor cu produse alimentare şi de igienă personală din cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD), program derulat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane”, potrivit unui comunicat al Prefecturii Vâlcea.

0

„În judeţul Vâlcea sunt 22.569 de beneficiari finali, care vor intra în posesia acestor ajutoare la finalul operaţiunii de distribuire către unităţile administrativ- teritoriale, prin intermediul grupurilor de lucru constituite prin Ordinul nr. 364/22.07.2021 al prefectului Sebastian Fârtat, respectiv compartimentele/seviciile de asistenţă socială din cadrul primăriilor din judeţ.
Potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 84/2020, beneficiarii acestui program sunt:
a) membrii familiilor şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
b) membrii familiilor beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
c) persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, precum şi persoanele care locuiesc în aşezările informale. Situaţia temporară de vulnerabilitate se justifică de către autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale, iar acordarea pachetelor acestor categorii de persoane se realizează numai în cazul în care există stocuri de alimente şi produse de igienă după epuizarea distribuirii către categoriile prevăzute la lit. a) şi b). Conform anexei nr. 2 la Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, o aşezare informală este o grupare de minimum 3 unităţi destinate locuirii dezvoltate spontan, ocupate de persoane sau familii care fac parte din grupuri vulnerabile definite conform Legii asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi care nu au niciun drept asupra imobilelor pe care le ocupă. Apartenenţa persoanelor care locuiesc în aşezările informale se stabileşte prin ordin al prefectului, pe baza listelor comunicate de primar.

Pachetele cu produse alimentare conţin: făină de grâu (5 kg), mălai (4 kg), paste făinoase (2 pungi a câte 400 g), ulei (4 l), zahăr (2 kg), orez (4 kg), conserve carne de vită (5 cutii a câte 300 g), conserve carne de porc (3 cutii a câte 300 g), conserve pateu de ficat de porc (5 cutii a câte 200 g), compot de fructe (2 borcane a câte 720 ml), gem de fructe (un borcan de 360 g) şi gem de fructe dietetic (un borcan de 360 g).

Pachetele cu produse de igienă conţin: periuţe de dinţi (5 buc.), pastă de dinţi (300 ml), săpun lichid(500 ml), şampon pentru copii (800 ml), şampon pentru adulţi (500 ml), detergent granule pentru rufe colorate (900 g) şi detergent granule pentru rufe albe (1,8 kg).

Eliberarea pachetelor către beneficiari se face în baza actului de identitate valabil şi a semnării de primire a acestora de către destinatarii finali.”, precizează Instituţia Prefectului

Facebook Comments