Slătioara: Salariul gras de primar ar putea deveni moştenire de familie

Primăria Slătioara din judeţul Vâlcea a profitat din plin de Legea salarizării unice din 2017 care permite administraţiilor locale să-şi stabilească singure nivelul salariilor. Aceste salarii au fost aprobate cu largheţe prin hotărâri ale consiliului local la propunerea executivului (primarul în speţă), generând pe alocuri nişte venituri mai mult decât rezonabile, într-o comună în care numărul locuitorilor a scăzut cu aproape 400 de oameni între cele două recensăminte, potrivit datelor oficiale. În această panoplie financiară străluceşte salariul primarului care, lunar, dă în suta de milioane de lei vechi. Dacă va deveni primar după alegerile din 27 iunie, Camelia Romcescu, soţia primarului destituit, va avea motive de mulţumire.

0

Sub conducerea fostului edil Sorin Romcescu, Lista funcţiilor şi salariilor din Primăria Slătioara la data de 31.03.2020 (foto) arată salarii de bază de la 9.160 lei (primar) până la 2.288 lei (muncitor necalificat). Primarul şi viceprimarul au beneficiat şi de majorarea indemnizaţiilor cu 25% pentru implementarea de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile: 2.340 lei primarul şi 1.820 lei viceprimarul.
Potrivit aceleiaşi liste, salariul de bază al consilierului superior era de 5.616 lei, iar al consilierului principal de 4.374 lei. Referentul superior era salarizat cu 3.989 lei venit de bază, iar consilierul achiziţii cu 4.197 lei. Urmează personalul contractual cu salarii de bază între 3.190 la 2.288 lei (acesta din urmă fiind cel mic venit pentru muncitor necalificat şi guard (paznic). Angajaţii au primit, de asemenea, 346 lei pe lună bani de hrană.

 Zestrea salarială rămâne neatinsă şi în 2021

În 2021, Ştefan Cornel, viceprimar cu atribuţii de primar preia această zestre salarială şi, cu ajutorul majorităţii consilierilor PSD, o trece ”fluierând” prin Consiliul Local Slătioara. Evident, salariile primarului, viceprimarului şi ale câtorva angajaţi rămân la fel de mari, potrivit Listei din 31.03.2021. Într-o comună umflată artificial mediatic şi care stă cu mâna întinsă către bugetul de stat, şeful rămâne la înălţime. Majoritatea primăriilor din mediul rural sunt „asistate social” de către Guvern şi consiliile judeţene, care le finanţează nu numai investiţiile, ci şi cheltuielile cu personalul.

Facebook Comments