CJ Dolj investeşte din nou, consistent, în sistemul de gestionare a deşeurilor din judeţ
Încă trei milioane în plan pentru masterplan

„Unde merge mia, merge şi suta” spune o vorbă din bătrâni, după care par a se ghida aleşii fie ei municipali sau judeţeni, în gestionarea problemei deşeurilor. Aşa se face că, după ce consilierii locali craioveni au aprobat săptămâna trecută o investiţie suplimentară de aproape trei milioane de euro pentru bunul mers al masterplanului judeţean de deşeuri la nivelul municipiului, consiliul judeţean dăruieşte şi el masa cu ceva mai mult de trei milioane. De lei, de această dată. Totul pentru servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică.

1

Totul la capătul unei licitaţii demarate anul trecut pentru Servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică în vederea obţinerii finanţării aferente proiectului „Dezvoltarea si extinderea sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj”, în perioada în care aleşii judeţeni au realizat probabil că masterplanul judeţean de deşeuri merge atât de bine, că merită dezvoltat şi extins. După un an de licitaţie şi câte o tură de contestaţii pe la Consiliul  Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi Curtea de Apel Craiova, CJ Dolj a atribuit contractul asocierii de firme INTERDEVELOPMENT SRL / FORMULA ECO. La prima vedere, administraţia judeţeană obţine o economie nesperată, contractul fiind adjudecat de firmele consultante la preţul de 3,5 milioane de lei, fără TVA, sumă aproape la jumătate faţă de valoarea estimată a achiziţiei, calculată iniţial de CJ Dolj la 6, 8 milioane de lei. Potrivit documentaţiei de atribuire, obiectivul general al serviciilor de consultanţă şi asistenţă tehnică  îl constituie obţinerea finanţării nerambursabile pentru proiectul DEZVOLTAREA ŞI  EXTINDEREA SISTEMULUI  DE  MANAGEMENT INTEGRAT AL DEŞEURILOR  ÎN  JUDEŢUL DOLJ, prin întocmirea documentaţiilor tehnico-economice şi de mediu ce constituie parte integrantă a Aplicaţiei de Finanţare. Concret, serviciile tocmite de CJ Dolj reprezintă: „elaborarea  de studii şi analize şi documente suport identificate de Autoritatea Contractantă şi impuse de către AM POIM, respectiv JASPERS, necesare în procesul de elaborare şi evaluare, elaborate în conformitate cu prevederile HG nr. 907/2016 – cu  modificările şi completările ulterioare, cu prevederile Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor, Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor şi cu cerinţele Ghidului Solicitantului pentru POIM 2014-2020; elaborarea documentelor tehnico-economice suport în vederea accesării de fonduri în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritara 3; elaborarea Aplicaţiei de Finanţare inclusiv asigurarea asistenţei tehnice pe întreaga perioadă de verificare şi evaluare a aplicaţiei; întocmirea documentaţiilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice din cadrul Proiectului şi suport pe perioada de evaluare a ofertelor în conformitate cu legislaţia în vigoare”, după cum se arată în documentaţia publicată în sistemul electronic de achiziţii publice.

Consultanţii CJ Dolj, „consultaţi” şi de DNA

Desigur, sumele importante puse la bătaie de mai-marii judeţului pălesc faţă de infuzia de capital de la Comisia Europeană pe care o aşteaptă în schimb, dezvoltarea şi extinderea sistemului de management al deşeurilor la nivelul judeţului Dolj – proiectul pentru care a fost angajată firma de consultanţă – fiind estimat la 63 de milioane de euro, cu vreo 13 milioane mai mult faţă de varianta implementată în prezent. Consorţiul de firma câştigător are la dispoziţie 20 de luni să producă minunea, mai precis să asigure pentru CJ Dolj finanţarea europeană. Rămâne de văzut dacă vor şi livra în termenul asumat. Până atunci, beneficiază de competenţă. Unul dintre ei, reprezentantul legal al firmei, beneficiază, în plus, şi de prezumţia de vinovăţie, după cum aflăm dintr-un comunicat al DNA, privind trimiterea acestuia în judecată pentru cumpărare de influenţă, într-un lot extins, în legătură cu derularea unui contract privind gropile de gunoi din raza de competenţă a Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud.

Facebook Comments