Ionuţ Stroe, PNL: Ce şi cât câştigă România din PNRR

0

Puneţi cap la cap sumele care vor veni dinspre Uniunea Europeană spre România în următorii 6-7 ani şi vi se va părea, poate, la primul calcul, incredibil. Un optimist ar spune că, dacă reuşim să ne organizăm, vor ajunge în România chiar peste 100 de miliarde de euro. Sunt fonduri structurale pentru 2021-2027, o parte importantă rămasă din fondurile UE pentru 2014-2021, noul Program Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar şi altele, precum Fondul de Modernizare pentru zona de energie.

„Vedeta” este, cu siguranţă, deja celebrul PNRR, despre care vorbesc toţi politicienii şi toată presa. Planul a fost depus de Guvern la termenul stabilit, 31 mai. Dincolo de cifre – cele 29,2 miliarde de euro, dincolo de dobânzile foarte mici la partea de credite, de negocieri reuşite sau reforme asumate, un lucru esenţial se vede mai puţin: banii din PNRR ajung la oameni şi în proiecte cu impact direct în viaţa comunităţilor.

Bineînţeles, prioritatea României a fost să aducem şi mai mulţi bani de la UE pentru trasporturi şi am reuşit. Sunt prinse acolo fonduri pentru autostrăzi (450 km) şi modernizare de căi ferate. Aici există un decalaj simţit de absolut toţi românii, pe care îl putem recupera cu cei 7,6 miliarde de euro suplimentari, pe lângă banii din proiectele deja finanţate de UE pentru autostrăzi şi căi ferate.

Dar e mai mult de atât. În spatele unor denumiri poate „pompoase” şi tehnice, găsim bani pentru oameni, cu impact direct. Bani pentru spitale şi cabinete medicale (2,45 miliarde), pentru şcoli, creşe şi autobuze şcolare (3,6 miliarde), pentru apă şi canalizare (1,88 miliarde), pentru reabilitarea termică a clădirilor (2 miliarde), pentru o administraţie mai rapidă şi prietenoasă cu cetăţenii, prin digitalizare (1,89 miliarde) sau bani pentru împăduriri (1,37 miliarde).

Există în proiectele din PNRR o preocupare pentru a face firmele româneşti mai puternice şi rezistente pe piaţa globală. Adică pentru a păstra locurile de muncă ale românilor, pentru a crea altele şi pentru a putea oferi salarii mai bune. Sunt şi fonduri nerambursabile, mare parte dintre ele mergând către digitalizarea firmelor. România are nevoie de o economie compatibilă cu tendinţele globale.

În concluzie, PNRR nu cuprinde reforme şi proiecte impuse de nimeni. Sunt ale noastre, cele alese de noi, după consultări şi numeroase propuneri, pentru nevoile românilor. Suntem în faţa unui efort uriaş, pentru care trebuie să ne pregătim rapid, astfel încât investiţiile să se simtă şi să transforme România într-un interval scurt.

Ionuţ Stroe, deputat PNL de Dolj, publică periodic o rubrică-editorial şi comentariu în săptămânalul nostru.

Facebook Comments