Locala dă iama ca Fulger McQueen în programul Rabla

Mai puţin de două săptămâni a durat de la aprobarea Consiliului Local până ce Poliţia Locală Craioveană a dat drumul la licitaţie pentru achiziţia a cinci vehicule prin programul Rabla. Procedura de achiziţie publică, estimată la peste trei miliarde de lei vechi este prima din serie, la coadă stând şi un lot de vehicule electrice la care tânjesc agenţii craioveni.

0

Poliţia Locală a Municipiului Craiova a luat acordul Consiliului Local Municipal pentru investiţia în autoturisme la şedinţa ordinară din luna mai, pe data de 26 mai precis, iar procedura de achiziţie publică pentru cumpărarea primului lot demarează în prima zi a celei de-a doua săptămâni din iunie, aproape instantaneu din punct de vedere birocratic, semn că starea parcului auto este una critică. Un alt indiciu în acest sens îl reprezintă şi procedura specifică de licitaţie pentru care a optat poliţia locală craioveană, cea simplificată, care asigură o derulare mai rapidă a tranzacţiei. Concret, procedura a fost postată în sistemul electronic de achiziţii publice în data de 8 iunie, termenul prevăzut pentru deschiderea ofertelor este de 24 iunie, iar data-limită pentru analizarea ofertelor primite este 28 august. Caietul de sarcini prevede un termen de 90 de zile pentru recepţia vehiculelor, ceea ce înseamnă că agenţii craioveni ar putea intra în posesia maşinilor în cursul acestei toamne. Pentru „achiziţie autoturisme dotate cu sisteme de avertizare sonoră şi luminoasă, omologate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020-2024”, poliţia locală pune la bătaie 310.000 de lei din bugetul propriu, plus cinci prime de casare a câte 7.500 de lei obţinute prin programul Rabla, în cursul lunii aprilie. Din punct de vedere tehnic, s-a optat pentru versiunea berlină, cu motoare de maximum 1200 cmc, semn că maşinile nu vor fi folosite pentru urmăriri de mare viteză, ci pentru activitatea curentă a agenţilor craioveni, care în principiu veghează locuri de parcare, zone pietonale sau afişe electorale, în funcţie de directivele primite de la primărie.

De la maşinile de intervenţie, la cele de promenadă

Dacă la capitolul strict rutier cerinţele sunt minimale, caietul de sarcini elaborat de agenţii craioveni descrie în detaliu condiţiile tehnice şi cromatice pe care trebuie să le îndeplinească autoturismele în privinţa sistemelor de avertizare luminoasă şi sonoră, mergând până la puterea instalaţiilor led şi capacitatea acumulatorului de rezervă care să le asigure funcţionarea. Potrivit reprezentanţilor poliţiei locale craiovene, avem de-a face doar cu primul lot de vehicule care ar urma să intre în posesia instituţiei în acest an, strategia de achiziţii prevăzând şi un contingent de vehicule electrice. Dintr-o altă categorie însă decât au fost văzute până acum prin Craiova. Astfel, dacă în urmă cu doi ani poliţia locală agonisea în premieră un vehicul full electric, acum se pregăteşte să-şi completeze parcul auto cu încă cinci. Nu este însă vorba despre vehicule clasice, ci de unele de gabarit mini, special concepute pentru acţiunile de patrulare din parcuri. Potrivit directorului Octavian Mateescu, în acest caz achiziţia ar urma să fie finanţată în proporţie de 50 la sută din fondurile Ministerului Mediului, prin programul Rabla Plus.

Facebook Comments