Salariul mediu brut în cadrul CJ Dolj este de aproape 3000 de euro. La Mehedinţi, „baronelul“ Aladin îl ţine la secret
La aşa salarii, hal de judeţ

În timp ce conducerea transmite către opinia publică, pe toate căile, că în ultimul an alocările bugetare de la Guvern sunt absolut insuficiente pentru o dezvoltare durabilă şi armonioasă a judeţului Dolj, Consiliul Judeţean Dolj este una dintre instituţiile publice al cărei nivel de salarizare este cu mult peste media celui din mediul privat. Oficial, conform unui răspuns primit din partea CJ Dolj, anvelopa salarială pe anul 2020 a fost de puţin peste 30.000.000 de lei la un număr de 176 de salariaţi, reieşind că salariul mediu brut per angajat este de 14.213 lei. Ne-ar fi făcut plăcere să vă oferim aceste cifre şi în ceea ce priveşte Consiliul Judeţean Mehedinţi, însă, din păcate, această instituţie păstorită de Aladin Georgescu ne-a demonstrat că nu şi-a însuşit nici măcar cele mai elementare norme în ceea ce priveşte transparenţa publică. Deşi le-am înaintat o solicitare în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, încă din 28 aprilie, nici până astăzi nu am primit un răspuns. Evident, ne vom adresa instanţelor de judecată pentru a-i demonstra „baronelului“ local Aladin că învăţăturile primite de la „tovarăşul“ Duicu în urmă cu mai bine de 15 ani nu mai sunt valabile şi legale în prezent.

0

Reforma salarială din sistemul public, demarată de PSD în timpul guvernărilor conduse din umbră de Liviu Dragnea, a născut, din păcate, adevăraţi „monştri“ în unele instituţii „patronate“ de statul român. Unul dintre cele mai elocvente exemple în acest sens este cel al Consiliului Judeţean Dolj, o instituţie unde fondul de salarii efectiv s-a triplat din 2016 până în prezent, în condiţiile în care numărul de salariaţi a crescut doar cu 17 persoane. Lunile trecute, am adresat Consiliului Judeţan Dolj o solicitare de a ne pune la dispoziţie datele publice cu privire la numărul de salariaţi ai instituţiei în ultimii 10 ani, fondul de salarii aferent acestor ani, precum şi bugetul CJ Dolj în perioada 2011-2020 (vezi facsimil). Firesc, aşa cum îi stă bine unei instituţii cu „ştaif“ european şi o Direcţie de Comunicare bine manageriată, două săptămâni mai târziu am primit răspunsul complet, care creionează o imagine idilică în ceea ce priveşte salariile încasate de funcţionarii publici care lucrează aici.

În 2011, primul an supus analizei noastre, fondul de salarii al Consiliului Judeţean Dolj era în cuantum de 5.019.000 lei, la un număr de 144 de angajaţi şi în condiţiile în care bugetul total al instituţiei era de 271.697.000 lei. Practic, plata salariilor reprezenta acum zece ani doar 1.84% din bugetul total al CJ. În 2020, după reforma salarială impusă de PSD în ultimii patru ani, fondul de salarii al Consiliului a crescut de aproape 6 ori, ajungând la 30.019.000 de lei, în condiţiile în care bugetul total al instituţiei a crescut doar de două ori şi jumătate, iar numărul de salariaţi s-a mărit cu 32 de persoane. Practic, în 2020, plata salariilor reprezintă peste 4.1% din bugetul total al CJ Dolj! Chiar dacă în procente nu pare un salt extraordinar, în cifre salariul mediu brut lunar în „legislativul“ judeţean este de peste 14.000 de lei în prezent, o cifră neverosimilă având în vedere sărăcia şi mediocritatea în care ne zbatem în acest judeţ! Greu de crezut că, în prezent, există vreo firmă privată în judeţul Dolj care să îşi permită să acorde acest salariu mediu per salariat, făcând abstracţie de câteva societăţi comerciale româneşti sau multinaţionale specializate în IT. Privind aceste cifre seci, cei care nu cunosc Doljul se pot gândi că nivelul de trai în judeţ a crescut exponenţial în ultimii zece ani, însă realitatea este una cruntă: suntem judeţul cu numărul cel mai mare de asistaţi sociali, iar dacă nu ar fi sprijinite cu fonduri de la bugetul de stat, mai bine de jumătate dintre primăriile doljene ar fi în faliment.

La Mehedinţi, „Lampadin“ nu a auzit de Legea 544/2001

În dorinţa noastră de a oferi o imagine clară în ceea ce priveşte salariile angajaţilor din mai multe „legislative“ din Oltenia, am adresat aceeaşi întrebare şi Consiliului Judeţean Mehedinţi, folosind cu încredere adresa de e-mail indicată pe site-ul instituţiei. Dacă la Dolj transparenţa autorităţilor chestionate a fost una desăvârşită, nu acelaşi lucru îl putem spune despre conducerea Consiliului Judeţean Mehedinţi. Creaţia „baronului“ Duicu, Aladin Georgescu, actualul preşedinte pesedist al Consiliului Judeţean Dolj, pare să nu fi înţeles că, într-o societate liberă şi democratică, legea trebuie să domnească peste orice domeniu de activitate, iar salariul imens pe care îl încasează din taxele şi impozitele contribuabililor vine la pachet şi cu îndatorirea de a de socoteală cu privire la diverse aspecte ale activităţii instituţiei pe care o conduce. Deşi a trecut binişor termenul de 30 de zile în care avea obligaţia de a ne răspunde la solicitarea întemeiată pe prevederile Legii 544 din 2001, „Lampadin“, „magicianul“ Consiliului Judeţean Mehedinţi, încă nu a binevoit să dea curs solicitării noastre. În aceste condiţii, în această săptămână ne vom adresa instanţelor de judecată mehedinţene pentru a-i aminti vremelnicului „baronel“ că legea nu este facultativă în niciun colţ al României.

Facebook Comments